Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Forma perfekta ögonbryn à la Kaia Gerber hemma!Forma perfekta ögonbryn à la Kaia Gerber hemma!Forma perfekta ögonbryn à la Kaia Gerber hemma!
Forma perfekta ögonbryn à la Kaia Gerber hemma! Foto: TT

Så formar du perfekta ögonbryn hemma – noppa utan att det gör ont

Letar du efter en guide för att forma perfekta ögonbryn hemma? Här är den! Vi listar knep för att noppa utan att det gör ont, visar hur du formar rätt och tipsar om produkter som hjälper!

Vackert formade ögonbryn är en av de viktigaste delarna i vår makeup, och något som får stor effekt på vårt ansikte. En bra ögonbrynsform kan öppna upp ögonen och ge ett yngre intryck, medan dåligt skötta bryn kan stänga ögat och dra ner hela makeupen. Här delar vi med oss av våra bästa tips kring ögonbrynsplockning och hur du bäst använder ögonbrynsgel, ögonbrynsborstar och pincetter.

Så får du till en bra ögonbrynsform – guide steg för steg:

Det är sällan vi uppmanar våra läsare att tänka efter en extra gång när det kommer till trender, men i frågan kring noppade ögonbryn vill vi verkligen göra det. Många har gått allt för hårt åt ögonbrynen i hopp om att följa 90-talstrenden med smala ögonbryn och svurit när vindarna vänt och de markerade ögonbrynen i stället blivit populära.

Många vill ha Kaia Gerbers vackra och buskiga ögonbryn – vi ger dig tips om hur!Många vill ha Kaia Gerbers vackra och buskiga ögonbryn – vi ger dig tips om hur!Många vill ha Kaia Gerbers vackra och buskiga ögonbryn – vi ger dig tips om hur!
Många vill ha Kaia Gerbers vackra och buskiga ögonbryn – vi ger dig tips om hur! Foto: Rex Shutterstock

Steg 1: Bestäm stil och form på dina bryn

I frågan om perfekt formade ögonbryn är det viktigaste inte att följa en skönhetstrend, utan att välja en form som passar din naturliga ansiktsform. Vårt första tips är att läsa på om vilken form på ögonbrynen som passar just dig (exempelvis kan du här läsa Kicks guide för vilken brynform som passar vilken ansiktsform), eller besöka en brynstylist och få en expertbedömning kring vilken brynform som är smickrande för ditt ansikte. När du sedan bestämt eller fått brynen formade av ett proffs kan du sedan lättare fortsätta underhålla dina bryn hemma. Här är våra bästa tips!

Steg 2: Ha rätt utrustning och förutsättningar 

Börja med att ha koll på dina verktyg. En spegel, pincett, liten sax, concealer, vit kajalpenna, ögonbrynsborste och ögonbrynsgel kommer att vara ovärderliga.

Fixa ögonbrynen efter duschen

Bästa tillfället att noppa ögonbrynen är när huden är mjuk och avslappnad och porerna vidgats något, exempelvis efter ett bad, en dusch eller efter en ansiktsmask.

Ha rätt ljus för att plocka brynen

Ställ dig så att du har ljuset från ett fönster och inte från en lampa, då kommer du att få ett så vackert och naturligt resultat som möjligt, i badrummet är det lätt att ljuset är skarpt och att du överplockar brynen.

Använd rätt spegel

Av samma anledning ska du välja en spegel med naturligt glas. Förstorat glas kan vara skönt när du letar efter de små stråna, men risken är att du zoomar in på detaljer i stället för helheten och noppar för mycket. Kom därför även ihåg att ta ett steg tillbaka med jämna mellanrum medan du plockar, då slipper du inse för sent att du plockat för många strån. 

LÄS MER: Här kan du läsa om våra favoriter bland sminkspeglar 

Undvik smärta när du ska noppa 

Tycker du att det gör ont att noppa ögonbrynen? Då är du inte ensam. På salonger brukar man kunna få en lugnande kräm som tar udden av smärtan så varför inte ge dig själv samma behandling hemma. Hasselnötsolja, tea tree-olja och bonjela-gel används på salonger. Har du inget av det kan även en isbit funka fint. Stryk på ett tunt lager olja innan du börjar noppa brynen, eller gnid isbiten över brynet. Du kan även ha en isbit i en skål bredvid dig när du fixar brynen, för att snabbt lägga den på huden när det stinger till. 

Bästa pincetten för att fixa ögonbrynen hemma

Välj en pincett med snedskuren topp, det gör det mycket enklare att ta tag i små strån. 

Pincett från Morris & Luca, pincett från Tweezerman och sax från Depend.Pincett från Morris & Luca, pincett från Tweezerman och sax från Depend.Pincett från Morris & Luca, pincett från Tweezerman och sax från Depend.
Pincett från Morris & Luca, pincett från Tweezerman och sax från Depend.

1. Bästa pincetten från Morris & Luca som når även de minsta stråna – flerfaldigt prisbelönt för sin precision. Precision tweezer från Morris & Luca. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2. Hyllad pincett från Tweezerman som greppar allt. Rosa pincett är dessutom lätt att hitta i necessären! Slant tweezer pretty in pink från Tweezerman. Mer info och köp här (länk till Meds).
3. Ögonbrynssax som du lätt kommer åt med, den vinklade spetsen gör det lätt att se vilka strån du klipper. Eyebrow scissors från Depend. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Steg 3: Klipp ögonbrynen innan du plockar dem

Består dina ögonbryn av långa strån som växer snabbt kan du börja med att borsta dem rakt upp och sedan klippa dem till den längd du vill ha, då blir det lättare att se vad du har att jobba med.

Steg 4: Forma ögonbryn perfekt hemma - med hjälp av mall

Börja med att ta ut formen på dina ögonbryn. Du ska givetvis välja den form som passar dig bäst, men du kan även ta ut riktlinjer ned hjälp av en borste, penna eller rak pinne. Sätter du borsten vertikalt, från näsan och rakt upp har du hittat startpunkten. Från näsvingen vinklar du borsten utåt, så att den löper över din iris. Där borsten möter ditt ögonbryn ska brynets högsta punkt vara. Vrid borsten från näsan och ut mot ögats yttersta vrå. Där linjen möter ögonbrynet bör brynet sluta.

Steg 5: Markera konturerna på brynet med concealer

När du har tagit ut den form du vill så kan du markera den genom att täcka över de strån du vill ta bort med en concealer, vit kajalpenna eller lite puder, då framstår formen tydligare, som till höger på bilden nedan. Är du nöjd med formen som framträder kan du greppa pincetten.

LÄS MER: Bästa concealern just nu – vi har utsett bäst i test 

Steg 6: Börja plocka 

Plocka ögonbrynen så det inte gör ont

Då du noppar ögonbrynet så sträck ut huden lite lätt med den handen som inte håller i pincetten och försök att med pincetten greppa stråt så nära roten som möjligt, då ökar chansen för att du tar stråt med en gång. När du är snabb känns det även mindre. 

Slipp röda prickar när du noppar

Var noga med att alltid dra ut strået i dess naturliga växtriktning, det är snällast mot hårsäcken och risken för inflammerade hårsäckar minskar. En bra regel för att göra rätt är att pincetten ska gå i samma riktning som hårstråt.

Börja mellan ögonbrynen

Börja med att noppa bort de markerade strån du inte vill ha kvar mellan ögonbrynen.

Noppa fram naturliga ögonbryn

Ta några strån i taget på varje ögonbryn och fortsätt på samma sätt på nästa öga. Det minskar risken för att du noppar för mycket och ger båda brynen ett så likt resultat som möjligt. Noppa inte för mycket på ovansidan utan låt den formen vara.  

Rätt vinkel på ögonbrynen

Fortsätt med att noppa vingen på ögonbrynet, börja nerifrån ögat och gå upp. Syftet med att noppa ögonbrynen är att öppna upp ögat, och hårstråna som sitter ner mot ögat är de som först ger intryck av att stänga formen. På bilden nedan ser du skillnaden som brynets vinkel kan ha på ansiktet. 

Steg 7: Forma ögonbryn med borste

Forma sedan ögonbrynen med en borste, borsta håren uppåt och utåt eftersom det öppnar upp ögat. Om du borstar brynen nedåt upplevs ögat som mer stängt. Fixera sedan dina bryn med en ögonbrynsgel. Se över formen och se om det är några strån du behöver frisera med en sax.

Ögonbrynsborste från Anastasia Beverly Hills och ögonbrynsgel från NYX Professional Makeup.Ögonbrynsborste från Anastasia Beverly Hills och ögonbrynsgel från NYX Professional Makeup.Ögonbrynsborste från Anastasia Beverly Hills och ögonbrynsgel från NYX Professional Makeup.
Ögonbrynsborste från Anastasia Beverly Hills och ögonbrynsgel från NYX Professional Makeup.

1. Ögonbrynsborste som du kan forma brynen med, och även använda för att färga brynen med. Duo brush nr 12 från Anastasia Beverly Hills. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2. Genomskinlig gel att borsta ögonbrynen med, sitter som berget. The brow glue transparent från NYX Professional Makeup. Mer info och köp här (länk till Åhlens).

Steg 8: Minska irritation

Avsluta med att applicera lite aloevera-gel på huden du noppat, det lugnar och dämpar den röda irritationen som kan uppstå.

Aloe vera gel från Dr. Barbara Sturm och Soothing gel aloe vera från Urtekram.Aloe vera gel från Dr. Barbara Sturm och Soothing gel aloe vera från Urtekram.Aloe vera gel från Dr. Barbara Sturm och Soothing gel aloe vera från Urtekram.
Aloe vera gel från Dr. Barbara Sturm och Soothing gel aloe vera från Urtekram.

1. Lyx: lugnande aloe vera-gel med hudvårdande egenskaper från Dr. Barbara Sturm. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2. Budget: svalkande ekologisk aloe vera-gel från Urtekram. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Steg 9: Missnöjd med dina ögonbryn? Vänta!

Är du inte nöjd med resultatet så vänta i sex till åtta veckor innan du greppar pincetten igen. Det är så lång tid det tar för ett hårstrå i ögonbrynet att växa ut igen – om det gör det. Hårsäckarna i ögonbrynen är kända för att motvilligt växa tillbaka och noppar du dem för hårt finns risken att de inte kommer igen. Om du vill få ögonbrynen att växa snabbar kan ögonbrynsserum vara räddningen, detsamma gäller för dig med tunna ögonbryn med kala fläckar. Medans du väntar på att brynen ska växa ut kan du använda ögonbrynspenna för att sminka dig till en bättre form. 

LÄS MER: Bäst i test – ögonbrynsserum som får brynen att växa igen

LÄS MER: Glöm inte ögonbrynsfärgen! Bäst i test – ögonbrynspennorna som ger perfekta bryn