Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
DV tipsar om produkterna som är värda sina slantar.DV tipsar om produkterna som är värda sina slantar.DV tipsar om produkterna som är värda sina slantar.
DV tipsar om produkterna som är värda sina slantar. Foto: Getty

Hudvård: produkterna du borde lägga pengar på – och de här kan du skippa

Att bygga en bra hudvårdsrutin behöver inte vara förenat med personlig konkurs. Damernas Värld guidar dig genom hudvårdsdjungeln och hjälper dig att välja ut godbitarna som är lika snälla mot huden som mot plånboken.

Att hudvård är hett råder det inte någon tvekan om, och du behöver inte längre vara en initierad beauty-junkie för att åtminstone ha hört talas om essenser, arkmasker, hudvårdsrutiner och PHA-syror.

Den koreanska hudvårdstrenden som uppmuntrade oss att avancera till, tja, låt oss säga ungefär fjorton produkter i vår dagliga rutin, visade sig vara mer än en fluga och har gjort avtryck, samtidigt som nya produkthajper sprids som en löpeld i sociala medier.

Så hur gör man då om man vill hänga med i svängarna och testa nya typer av produkter, eller helt enkelt bara ha det absolut bästa för pengarna? Är mest alltid bäst, och måste man spendera ett mindre lands BNP för att få en hudvårdsrutin som funkar?

– Bra forskning tar tid och vi jobbar i nära samarbete med hudläkare. För oss tar det i snitt mellan fem och åtta år innan en produkt kommer ut på marknaden. Så självklart är seriös produktutveckling en dyr process, och bra ingredienser är ofta dyra, säger Carina Holm, hudvårdsexpert på Eucerin i Norden, och fortsätter:

– Vi fokuserar mycket på att arbeta långsiktigt, och våra produkter finns ofta kvar på marknaden i många år, det är så vi håller våra priser nere.

LÄS ÄVEN: Hudvårdande makeup – det bästa av två världar 

Så vilka ingredienser ska vi titta efter i vår hudvårdsrutin?

– Visst finns det riktigt dyra ingredienser som du enbart hittar i flaggskeppskrämerna, liksom unika ämnen som är framtagna just för en specifik kräm av ett fristående varumärke, men många av de nya teknologierna når de billigare segmenten redan efter några säsonger, berättar Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken.

– Både niacinamid (en form av Vitamin B3 som arbetar på fina linjer och förstorade porer) och retinol (ett A-vitamin som boostar kollagenet och elastinet i huden) är multitaskande, bevisligen effektiva och går att hitta i budgetprodukter i tillräckligt stora mängder för att vara effektiva, säger han.

Lägg krutet på rätt produkter och få en effektiv och prisvärd hudvårdsrutin.Lägg krutet på rätt produkter och få en effektiv och prisvärd hudvårdsrutin.Lägg krutet på rätt produkter och få en effektiv och prisvärd hudvårdsrutin.
Lägg krutet på rätt produkter och få en effektiv och prisvärd hudvårdsrutin. Foto: Frauke Fischer

Spara eller slösa?

Allt handlar om smart budgetering. Lägg krutet på rätt produkter och få en maximalt effektiv hudvårdsrutin utan att spränga bankkontot.

Produkterna där det är värt att lägga slantar på i din hudvårdsrutin:

1. SERUM 

Om du är ute efter mer än "bara" fukt och vill ha synliga resultat eller arbeta på ett specifikt problem är dessa aktiva, högteknologiska undergörare värda att lägga lite mer pengar på. Du får aktiva ingredienser i koncentrerad form som effektivt absorberas av huden.

2. NATTKRÄM

För dig som kommit över den magiska 35-årsgränsen och behöver mer vårdande godsaker som retinol, peptider och fettsyror är en kvalitativ nattkräm en viktig kompis. Det är under natten som huden arbetar och verkligen kan tillgodogöra sig alla dessa ingredienser.

3. SYROR 

Många av de mest effektiva och välbalanserade syrorna (AHA, BHA eller PHA) kostar lite mer. Det behöver inte handla om oräkneliga hundralappar, men räkna med minst 250 kronor.

Med dessa produkter kan du hålla i plånboken:

1. ÖGONKRÄM

Många experter (bland andra den legendariska hudvårdsgurun Paula Begoun) hävdar att vi inte ens behöver en separat ögonkräm, åtminstone inte om det serum eller den ansiktskräm du använder är parfymfri och återfuktande nog för det tunna och torra ögonpartiet.

2. RENGÖRING 

Rengöring är extremt viktigt för att ta bort hudovänliga föroreningspartiklar och makeup och hjälpa efterföljande produkter att absorberas. Samtidigt stannar produkten inte kvar särskilt länge på huden. Det finns många effektiva alternativ till bra pris (och nej, vanlig tvål funkar inte!).

3. DAGKRÄM 

Om du har ett mer avancerat serum kommer du långt genom att bara tänka fukt när du väljer dagkräm, vars huvuduppgift är att förhindra fuktförlust. Men glöm inte solskydd med spf.

Slösa inte på innehållet – lagom av lagom

Även mängden du använder avgör produktens pris per användning (PPA) – så försök att göra dig av med tanken att mer skulle kunna vara bättre. Det finns en gräns för hur mycket kräm och aktiva ämnen huden kan ta upp.

DOSERINGSGUIDE - SÅ MYCKET BEHÖVER DU 

För en enkel överblick över hur mycket produkt du behöver vänder vi oss till växtriket:

Rengöring – en hasselnöt

Fuktkräm – två russin

Ögonkräm – en pinjenöt per öga

Nattkräm – ett blåbär

Retinol och serum – en ärta

Spf för ansiktet – ett hallon

I en del fall kan överdosering tvärtom försämra hudkvaliteten (dock inte när det gäller solskydd, där ska du verkligen ösa på!). För mycket ögonkräm kan bidra till lätt puffighet, och att blaska på sig omåttliga mängder retinol är inte heller en höjdare för den ovana.

– Den koncentration av aktiva ämnen vi har valt i våra krämer är alltid anpassad till högsta möjliga effektivitet och hudvänlighet efter normala mått. Det finns alltså ingen anledning att använda mer produkt för att få bättre effekt, säger Carina Holm på Eucerin.

– Rengöring är lätt att använda mer av än vad som behövs. De är ofta drygare än vad man tror och räcker längre, avslutar hon. 

LÄS MER: Topplista: Bästa budgetsminket – bäst i test 2022

LÄS MER: Hel skönhetsrutin budget vs. lyx – produkterna att slå till på 

LÄS MER: Så applicerar du dina hudvårdsprodukter i rätt ordning!