Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Så väljer du rätt bröllopssminkning – bästa tipsen

Vad ska man tänka på när man väljer bröllopsmakeup, hur får man sminket att hålla och vilken typ av brudmakeup kan man snabbt göra själv? Här får du svar på alla dina frågor!

Letar du efter inspiration till din bröllopssminkning? Damernas Värld tog ett snack med Elin Nyberg, bröllopsconcierge på digitala skönhetstjänsten Dashl, om vad som kan vara bra att ha i åtanke när man väljer brudsminkning.

Vad är det viktigaste att tänka på när man väljer brudmakeup?

– Det är bra att skapa en röd tråd och balans mellan makeup, hår och klänning. Man behöver tänka på looken som helhet och vad som passar för omständigheterna. Ska ni ha ett sommarbröllop och vara utomhus mycket? Då kan en tung foundation bli jobbigt och en lättare, naturlig makeup kanske passar bäst. Ska ni gifta er på en pampig herrgård och vara mestadels inomhus? Då kan en makeup med extra allt passa. Om man gillar det förstås.

Elin tipsar om att hitta en balans mellan klänning, makeup och hår.Elin tipsar om att hitta en balans mellan klänning, makeup och hår.Elin tipsar om att hitta en balans mellan klänning, makeup och hår.
Elin tipsar om att hitta en balans mellan klänning, makeup och hår. Foto: Biel Sol/DYDPPA/REX / TT NYHETSBYRÅN

Kan jag avgöra vad jag passar i för färger på makeupen baserat på min hårfärg?

– Hårfärg spelar in men även hudton och ögonfärg och därför är det svårt att ge generella svar. Jag rekommenderar alla brudar att ta hjälp av en makeupartist och boka en provmakeup innan bröllopet så man kan testa fram en look som passar. Dessutom är smink personligt och alla har olika preferenser samt färger man känner sig fin och bekväm i. Men har man mörkt hår och bruna ögon kan man generellt med fördel gå på med mer makeup i mörkare toner, och är man ljushårig med blå ögon kan det lätt se lite för hårt ut så då kan det vara bättre att satsa på lite mjukare makeup i bruna toner. Varma hudtoner funkar bäst med varma färger, till exempel varm beige, peach eller korallröd på läpparna, och kalla hudtoner passar bättre med färger som har en blå/lila underton, som till exempel kalla toner av rosa och rött. När det gäller ögonfärg kan man ta till några knep utefter färgskalan där vissa färger framhäver andra. Ett exempel är att blå ögon framhävs bra med bronziga och varma toner på ögonskuggan eftersom blått och orange är kontrastfärger. Har du gröna ögon så är det jättefint med röda läppar, eftersom rött och grönt är kontrastfärger som framhäver varandra.  

Vilken typ av bröllopsmakeup passar i generella drag bättre till grått hår och äldre hud?

– Det viktigaste för mogen hy är lyster och mycket fukt. Huden får inte se torr ut och använd  gärna matta varma skuggor på ögonen.

Mogen hy mår bra av mycket lyster och fukt.Mogen hy mår bra av mycket lyster och fukt.Mogen hy mår bra av mycket lyster och fukt.
Mogen hy mår bra av mycket lyster och fukt. Foto: Biel Sol/DYDPPA/REX / TT NYHETSBYRÅN

Vad ska man tänka på för att få sminket att hålla?

– Hudvård som passar din hud är steg nummer ett. Det är många som använder helt fel produkter, ta hjälp av ett proffs som kan guida dig rätt om du är osäker på vad som passar dig. Sedan är det viktigt att ha en bra primer som bas. Vattenfast mascara håller genom tårar och svett och en setting spray sätter sista touchen. Det är även bra att ha med sig ett kit för touch up under dagen.

1. Ögonbrynspenna, Eye Brows Styler Spiked från Mac Cosmetics. Mer info, köp här (länk till Lyko).
2.
Foundation, Luminous silk från Armani . Mer info, köp här (länk till Kicks).
3.
Läppglans, Keep It Full Nourishing Lip Plumper Natural Luster från Milani. Mer info, köp här (länk till Kicks). 

Och vilka produkter är det man bör ha i touch up-kitet?

– Ett läppstift och/eller läppglans, en minispegel, puder (tar bort glans), concealer (touch up efter svett och tårar), oil absorbing sheets som suger upp olja från huden och slutligen bronzer.

Vad kan man satsa på för sminkning för en mer naturlig look?

– Fokusera på förberedelse av din hud, dina fransar och bryn istället för att ösa på med smink. Ett tips är att göra lash lift och brow lift så har du inte bara perfekta fransar och bryn, utan besparar även minst tjugo minuter av fix på bröllopsdagen. Satsa på jordnära färger på ögonen, istället för läppstift kan man använda färgat läppglans i nude-ton, och en tunnare foundation som ger naturligt resultat.

Satsa på säkra kort om du gör en egen bröllopssminkning som ska gå fort.Satsa på säkra kort om du gör en egen bröllopssminkning som ska gå fort.Satsa på säkra kort om du gör en egen bröllopssminkning som ska gå fort.
Satsa på säkra kort om du gör en egen bröllopssminkning som ska gå fort. Foto: Biel Sol/DYDPPA/REX / TT NYHETSBYRÅN

Tips på bröllopssminkning som man göra själv under 30 minuter?

– Även här hade jag gjort brow lift och lash lift för att bespara tid på bröllopsdagen. Sedan hade jag valt makeup som är lätt att lyckas med. Ett exempel är att använda en kajal istället för flytande eyeliner, som tar betydligt längre tid och är svårare att få jämn. Jag skulle också satsa på beige, bruna toner på ögonskuggan– ögonskuggor med stor kontrast mot huden kräver mer jobb att få jämnt och fint. Glöm inte vattenfast mascara och setting spray... Då kan du låta tårarna spruta och fokusera på att njuta av din dag!

LÄS MER: Makeupartistens bästa tips för en lyckad bröllopssminkning 

LÄS MER: Makeupartisten William Värnild om prinsessan Sofias bröllopsmakeup och sina bästa sminkknep