Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sarah Jessica Parker vill inte ha beröm för att hon låter grå slingor lysa igenom i sitt hår.Sarah Jessica Parker vill inte ha beröm för att hon låter grå slingor lysa igenom i sitt hår.Sarah Jessica Parker vill inte ha beröm för att hon låter grå slingor lysa igenom i sitt hår.
Sarah Jessica Parker vill inte ha beröm för att hon låter grå slingor lysa igenom i sitt hår. Foto: Lev Radin / TT NYHETSBYRÅN

Sarah Jessica Parker: ”Kalla mig inte modig för att jag har grått hår”

Skådespelaren Sarah Jessica Parker har ingen åldersnoja – och hon är trött på att folk tycker att det är modigt. I stället omfamnar hon både sitt gråa hår och sina rynkor, och hon skulle inte vilja spola tillbaka tiden. 

När Sex and the city och And just like that-stjärnan Sarah Jessica Parker, 57, fotograferades när hon åt middag på Manhattan med naturligt grå slingor i håret skapade det rubriker och bilden blev viral. Men medan skådespelaren hyllades för sitt mod av fans och media – för att hon vågade visa sina rätta färger – var hon själv mindre entusiastisk, berättar hon i en intervju med skönhetsmagasinet Allure.

– Jag kände snälla, snälla applådera någon annans mod, säger hon till tidningen, och poängterar att hon inte ens slutat färga håret, de grå slingorna hade bara blekts fram av sommarsolen.

Sarah Jessica Parker vid premiären av And just like that.Sarah Jessica Parker vid premiären av And just like that.Sarah Jessica Parker vid premiären av And just like that.
Sarah Jessica Parker vid premiären av And just like that. Foto: GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK

Inte heller är hon särskilt intresserad av att hon blivit ansiktet utåt för hårtrenden herringbone highlights, som innebär att man väver in blekta slingor i och runt naturligt grå stråk i håret. Sarah Jessica Parkers egen beskrivning av vad som ligger barkom hennes trendiga look är mindre glamourös än omvärldens benämningar:

– Jag kan inte lägga tid på att fixa färgen varannan vecka. Kan inte. Nix. För ofta”, säger hon till Allure.

Sarah Jessica Parker om att skippa åldersnojan

Stjärnans inställning till åldrande och utseende är helt enkelt lite mer avslappnat än vi ofta förväntar oss av någon som är så exponerad som hon, och hon har tidigare gått till hård attack mot ålderismen som drabbar kvinnor såväl inom film- och tv-branschen som i samhället i stort. Hon passar också på att påpeka att den där virala bilden med hennes fantastiskt modiga slingor också innehöll en till person – hennes nära vän programledaren Andy Cohen, som är tre år yngre än henne. 

– Andy har hela huvudet fullt av vackert grått hår. Men ingen nämnde honom, som satt precis bredvid mig. Inte en själ, berättar hon för Allure.

LÄS MER: Sarah Jessica Parker ryter ifrån mot ålderismen: ”Vad ska jag göra? Sluta åldras? Försvinna?” 

Och när hon får frågan från Allure hur hon skulle agera om hon fick möjligheten att trolla bort 15 år från sitt utseende, helt utan ingrepp, svarar hon att hon skulle välja att avstå.

– Efter det skulle du alltså börja åldras igen och 15 år senare skulle du vara tillbaka på samma ställe. Vad är poängen? Jag bara … bryr mig inte tillräckligt mycket. När jag går ut genom dörren vill jag känna mig okej – enligt min egen måttstock […] Jag är inte befriad från fåfänga, jag antar att jag bara inte bryr mig tillräckligt mycket om alla andras åsikt.

 

Sarah Jessica Parker lägger tid på annat än åldersnoja.Sarah Jessica Parker lägger tid på annat än åldersnoja.Sarah Jessica Parker lägger tid på annat än åldersnoja.
Sarah Jessica Parker lägger tid på annat än åldersnoja. Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

SJP menar att alla som äger en spegel och har någorlunda syn har koll på att de åldras och hur det ser ut.

– Jag förstår bara inte varför jag förväntas ägna så mycket tid åt att tänka på det. Det är inte så att jag medvetet avfärdar tankarna eller har vanföreställningar, jag funderar verkligen inte på det. Det har varit betydligt mer perifiert tjatter om min tid på jorden än tid jag själv lagt på att tänka på den.

Vi pratar aldrig om det när det gäller det andra könet. Vi säger aldrig till dem: ”Här är en kräm för att låtsas att det här aldrig har hänt.

Sarah Jessica Parker: ”Det är så mycket som blir bättre med åren”

Hon tycker också att vi borde ägna oss mer åt att uppskatta och vara tacksamma över allt som blir bättre med åren.

– Vi lägger mycket tid på att prata om hur den ackumulerade tiden resulterar i rynkor. Det är så konstigt att vi inte pratar om hur det summeras i att du blir bättre på ditt jobb, en bättre vän, en bättre dotter, en bättre partner, en bättre vårdnadsgivare. I stället handlar det om: ”Hur håller vi exteriören uppe?” Hur ber vi om ursäkt för den? Hur fixar vi den?”

Och hon påpekar återigen att det här är något som är reserverat för åldrande kvinnor.

– Vi pratar aldrig om det när det gäller det andra könet. Vi säger aldrig till dem: ”Här är en kräm för att låtsas att det här aldrig har hänt”. Jag är inte arg, det är bara en observation, säger hon till Allure.

Vid 57 har hon också en djup respekt för tid och hur värdefull den är, förklarar hon för Allure.

– Jag fördömer inte dem som är mer fåfänga än jag, eller dem som är det i mindre utsträckning. Jag tror inte att det finns ett rätt eller fel sätt att ha en relation till att åldras, leva, finnas till på jorden. Men mitt sätt är att se att det finns en miljon saker jag vill göra med min fritid, och ingen av dem har att göra med hur jag ska bevara hur jag ser ut nu, eller försöka backa tiden 15 år. 

– Allt jag tänker på är: ”Var ska jag äta? Vilka böcker ska jag ta med mig? […] Kommer det att finnas tillräckligt varmt vatten där jag vill bada?” Och också på Wordle (ett ordgissningsspel på nätet, reds. anm.).

Slutligen lägger stjärnan också fram ett förslag på förnyelse och omvärdering – av begreppet skönhet.

– Vi behöver omformulera ordet skönhet. Visst, hudvård är en del av det, men en person som fångar och attraherar oss är en person som är intressant, som berättar om en bok de älskar eller en by de besökt. Det kommer aldrig att handla om det här, säger hon till Allure och gör en gest mot sitt ansikte.

– Jag möter kvinnor hela tiden och känner: ”Ni är vackra.” Jag skulle kunna stirra på dem i en miljon år. Men jag garanterar att det inte har något att göra med om det är 18 eller 78.

LÄS MER: Självförtroende, stil och sexaptit – kända kvinnor om fördelarna med att åldras 

LÄS MER: Fixa Sarah Jessica Parkers perfekta gråblonda hårfärg