Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Sarah Klang om sin skönhetsrutin: ”Billigt smink är ofta väldigt bra – jag köper ibland på Dollar store”

Mängder och åter mängder av fukt, solkysst hy och en fäbless för parfym sammanfattar musikfenomenet Sarah Klangs beautyrutin.

Foto: Olle Knutsson Hjertén

Sarah, du har en lite retro, men också väldigt samtida, aura i ditt visuella uttryck på bland annat Instagram. Berätta lite om din look?
– Jag jobbar med Fredrika Eriksson med mina musikvideor och har också plåtat omslag med henne, så det blir lite den känslan även nu.  Men precis som med musiken har jag velat utveckla det lite. Precis som du säger måste det kännas nutida; jag tycker inte om när man lajvar. Om man ska lajva något, då måste det vara helt, helt perfekt och jag kan störa mig otroligt på om det inte är det. Jag hade nog jobbat med rekvisita av något slag om jag inte gjorde det jag gör i dag, så där är jag snobb!

Jag tycker det är kul med billigt smink, och ofta är det väldigt bra.

Vad inspirerar dig?
– Samtid och dåtid, men det måste kännas nutida. Och gärna lite skevt. Jag är Instagram-generationen, jag tittar på tutorials med smink, så allt det där tror jag vävs in.

Spännande, vad tittar du på för tutorials?
– Ganska så klassiska. Det finns en kvinna, Katie Jane Hughes, som jag gillar. Hon kan säga att ”i dag ska vi göra en 80-talslook”, eller ”i dag ska vi göra den här 90-talssminkningen”. En person som hon kan inspirera mig svinmycket. Sen har vi Lisa Eldridge. Hon är expert på vintagesmink. De båda gör smink på ett rimligt och användbart sätt. Det är inte så många regler, utan handlar mer om hur man skapar en look.

”Jag har aldrig haft en makeup-artist, utan har alltid gjort allting själv. Det är en lugnande rutin att göra innan, att man tar ett glas och sminkar sig och fixar håret.” Foto: Olle Knutsson Hjertén

Hur sminkar du dig själv?
– Jag är inte så superutsvävande i smink och har inte jättecoola produkter, men jag tycker att det är meditativt och skönt att sminka mig. Till vardags gillar jag när det är enkelt och fuktgivande. Jag börjar med Wild rose face cream från Weleda som kräm och som en primer och så kör jag puderbronzer som ögonskugga, på näsan och på kinderna. 

Wild rose face cream från Weleda. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

– Jag använder olika märken, men är verkligen inte lyxig. Jag gillar typ Isadora, H&M och Max factor. Jag tror att looken som jag själv tycker att jag är fin i är som om jag varit ute i solen hela dagen; solpuder som jag nämnde, att göra lite fräknar med en vanlig ögonbrynspenna och så kan jag ta lite rött läppstift och dutta på näsryggen och på kinderna. Då blir det lite ”jag har varit i fjällen”-känsla. Vilket läppstift jag använder beror på vad jag har i min necessär, men det är allt från Dollar store till något från Åhléns. Jag tycker det är kul med billigt smink, och ofta är det väldigt bra. 

– Förr färgade jag fräknarna med brynfärg med en tandpetare som jag placerade ut dem med. Det kunde bli så dåligt ibland, men jag är inte sådan att jag får någon riktig panik av det. Men jag märker att hela den grejen med fräknar börjar dö ut lite för mig nu. 

Jag har ingen foundation och inget puder, utan bara concealer där det behövs

Hur tar du hand om din hy?
– Jag har en osexig rutin. Mycket tråkiga apoteksgrejer som luktar plast och är anti-kli, varav vissa är utskrivna eftersom jag har väldigt torr hy och eksem. Jag kan inte använda syra eller masker. Men jag ser en trend också i att inte ha en tiostegsrutin. Jag tror att känslan är att man inte orkar, och vissa har förstört sina ansikten med olika syror, typ, folk var helt vilda ett tag! På kvällen duschar jag och tvättar ansiktet med en mjölkrengöring från Is clinical som jag fått av mamma, som är hudterapeut. 

– Sen tar jag något riktigt fett som jag lägger nästan som en mask, då gillar jag Skin food från Weleda.

Cream Cleanser från Is Clinical. Mer info och köp här (länk till Skincity).

Skin food från Weleda. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

Sarahs 3 snabba snyggknep

Lash lift Jag gjorde Lash lift nyligen, det var så nice. Det är en sådan sak som jag tror att jag kommer att börja göra nu. Man kan gå osminkad och det ser bra ut.

Brun-utan-sol Brun-utan-sol är min grej, det använder jag hela året. Jag har ju ­eksem, så det hjälper när huden ser lite ojämn ut. Det bästa är att ta det på kvällen och vakna brun. Jag har en brun-utan-sol-mousse från Ida Warg som funkar hur bra som helst.

Färgade bryn och fixade naglar Fixade naglar, brun-utan-sol, färgade bryn … Jamen då känner man sig ju typ vacker. Hel, ren och fräsch.

Brun-utan-sol-mousse från Ida Warg. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

Gör du några behandlingar?
– Inte direkt, men jag skrubbar kroppen och ansiktet med socker och olivolja, kanske en gång i månaden. Det har jag gjort sedan jag var tonåring.  

”Jag gör fräknar med brynpenna.” Foto: Olle Knutsson Hjertén

Hur tänker du med håret, med klippningar och styling?
– Jag skulle säga att jämfört med när jag var yngre så är jag supermesig i dag, när man fotas och hamnar på Google för alltid. Jag orkar inte ta onödiga risker och gå runt och känna mig ful. Jag har hållit på med löshår svinlänge. Tidigare hade jag clip-ins när jag turnerade, men för bara några månader sedan gjorde jag mer permanent löshår och jag är så jävla nöjd med det. Sen jag gjorde det så behöver jag inte göra någonting alls med håret, jag bara duschar och blåser det och så är jag klar. Kanske att jag använder en tantmousse för att föna ner luggen.

”Fixade naglar, brun-utan-sol, färgade bryn … Jamen då känner man sig ju typ vacker.” Foto: Olle Knutsson Hjertén

Hur känner du för doft?
– Jag gillar det så mycket, jag ville typ bli parfymör när jag var yngre. Jag tycker att det är jättekul och mysigt. Jag har gått och gjort en egen parfym på Söder i Stockholm (på Collect & Bottle, reds anm.). Då fick man ta ut toppnot, hjärtnot och basnot och skapa en egen doft – jag gillar när de är tunga och ganska rökiga, absolut inte så mycket citrus och frukt. Min favorit är Olivia Giacobettis En passant för Frédéric Malle. Jag gick in på en liten parfymaffär och frågade vilken som var godast och upptäckte den. Den doftar exakt som riktig syren, inte artificiell syren. En annan doft som jag tycker jättemycket om är Stora skuggans Moon milk. 

Doften Moonmilk från Stora skuggan. Mer info och köp här (länk till Stora Skuggan).

Sarah med hunden Nils. Foto: Olle Knutsson Hjertén

LÄS MER: Titta in i Seinabo Seys färgglada drömhem