Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Brooke Shields har fått nog av åldersmobbning.Brooke Shields har fått nog av åldersmobbning.Brooke Shields har fått nog av åldersmobbning.
Brooke Shields har fått nog av åldersmobbning. Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / STELLA PICTURES/DDP SOCIALMEDIASERVICE DDP

Skådespelaren Brooke Shields, 57: ”Jag vill inte bli yngre – jag vill bli bättre”

Skådespelaren och modellen Brooke Shields har fått nog av ålderism och vill ändra synen på mogna kvinnor. Genom samhörighet, representation, pepp, tips – och bikinibilder. 

– Ja, min kropp och min hud är annorlunda än de var när jag var i 20-årsåldern, men det är inte det jag eftersträvar. Jag försöker inte att bli yngre, jag försöker att bli bättre och mer självsäker.

Det säger modellen, skådespelaren och numera även entreprenören Brooke Shields, 57, i en intervju med People Magazine, där hon berättar att hon tröttnat på ålderismen gentemot kvinnor, som hon upplever startar extra tidigt i Hollywood.

Shields har tidigare sagt att att hon chockats av hur osynliga kvinnor över 40 och 50 är i hennes branscher. Själv älskar hon livet som 57-åring och vill utmana samhällets mallar för representation av mogna kvinnor. Hon hoppas kunna bidra till en positiv förändring.

Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP SOCIALMEDIASERVICE

Brooke Shieds: ”När man passerat 40 blir man förbisedd”

I en intervju i podcasten Verywell Mind utvecklar hon:

– Ålderism finns självklart i min bransch och man förväntar sig det. Man borde inte förvänta sig det, men det är så det har varit historiskt. Nästan alla mina vänner satsar och startar nya kapitel och jag insåg att vi inte är representerade, fortsätter hon.

– Självklart tänkte jag inte på det när jag var i 20-årsåldern, det var först när jag passerat 40 som jag tänkte: ”Vänta lite – det finns ingen där ute som vänder sig till mig. De förbiser mig.”

Det var de här insikterna, tillsammans med undersökningar som visar att många kvinnor inte anser att de har rätt till egenvård, som hon kände hon att hon måste göra något för att påverka situationen. 

Jag kallar det inte för rynkor, jag kallar det för skrattlinjer

Det blev startskottet för hennes plattform Beginning is now, en kombinerad online-plattform och wellness-märke som grundar sig i tanken att varje dag är en chans att börja om igen. Där finns, förutom en butik för träningskläder, också träningstips från proffs och råd från läkare inom ämnen som till exempel klimakteriet och förklimakteriet. Plus ett community där kvinnor kan dela sina berättelser, ge varandra tips, råd, stöd och pepp.

– Allt handlar om att den här gruppen av kvinnor ska känna sin egen styrka och äga den och verkligen använda den här perioden i sina liv för att blomstra på de sätt de önskar – inom skönhet, wellnes – ja, inom allt, säger hon till People Magazine.

”Sexighet behöver inte bara var för unga människor”

Brooke menar också att det finns ett stigma kring utseende och hur kvinnors åldrande ser ut.

– Sexighet behöver inte bara vara för unga människor, säger hon i Verywell Mind.

Foto: Gregory Pace/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

– Vi får en annan syn på saker och hittar en annan mening när vi fyllt 40. Det var då jag slutade att slösa tid på onödiga saker och sådant som inte fick mig att må bra.

Hon har också ett och annat att säga om skönhetsindustrin, inte minst om de ord och den terminologi som används när vi pratar om att åldras. Enligt stjärnan behöver ord som ”anti” rensas ut ur namnen på till exempel hudvårdsprodukter.

Kvinnor över 50 är inte färdiga med livet

– Jag tror vi behöver säga: ”Vet du vad, jag kallar inte det här för rynkor, jag kallar det för skrattlinjer, berättar hon i podden, och passar också på att dela med sig av sina positiva erfarenheter av att åldras:

– Det här är den delen av mitt liv när jag äntligen känner mig mer självsäker, mindre komplicerad och mer säker på vad jag vill och vem jag är – och det är något som bara kommer med åren.

Skippar stora baddräkter för bikinis

Brooke har också insett att det är ett kraftfullt stil-statement att kunna omfamna och uppskatta sin egen kropp – vilket syns i hennes bikini-selfies på Instagram.

– Förut använde jag de där stora baddräkterna som har så mycket tyg som möjligt. Mina döttrar liksom: 'Mamma, det är löjligt'. Det var genom att se mig själv genom deras ögon och bara glädjas över sådant som min rumpa … Att var 55 och säga: 'Vänta lite, kvinnor över 50 är inte färdiga med livet.”

I podden säger hon också att det bästa sättet att hålla negativa tankegångar på avstånd är att skapa sammanhang och träffa vänner i samma ålder som henne själv.

Brooke Shields tillsammans med Ashley Graham i en reklamkampanj som hyllar alla typer av kroppar.Brooke Shields tillsammans med Ashley Graham i en reklamkampanj som hyllar alla typer av kroppar.Brooke Shields tillsammans med Ashley Graham i en reklamkampanj som hyllar alla typer av kroppar.
Brooke Shields tillsammans med Ashley Graham i en reklamkampanj som hyllar alla typer av kroppar. Foto: DIGITAL PRESS / DIGITAL/EROTEME.CO.UK/IBL EROTEME

– Du kan bara hitta lyckan, självförtroendet, lugnet, acceptansen och uniciteten inuti dig själv. Att jämföra sig med andra är en dödskyss, säger hon och fortsätter:

– Jag måste påminna mig själv varje dag om att inte jämföra mig med andra, det är bara mänskligt. Men jag tror verkligen att ju mer du hyllar andra människor, desto mer reflekteras det tillbaka på dig själv.

Det som ger henne mest energi i livet är att vara del av ett sammanhang och möta andra människor.

– Jag känner mig som starkast när jag är med andra likasinnade kvinnor och vi pratar om vad vi ser fram emot i framtiden. Det är det som är att vara en kvinna – att hylla varandra.

LÄS MER: Sharon Stone, 64: ”Därför slutade jag med botox” 

LÄS MER: Snygga trenden för grå strån: fiskbens-slingor