Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Frisk och glowig hy är en dröm som kan bli verklighet med skincycling.Frisk och glowig hy är en dröm som kan bli verklighet med skincycling.Frisk och glowig hy är en dröm som kan bli verklighet med skincycling.
Frisk och glowig hy är en dröm som kan bli verklighet med skincyckling.Frisk och glowig hy är en dröm som kan bli verklighet med skincyckling.Frisk och glowig hy är en dröm som kan bli verklighet med skincyckling.
1 AV 3
Experterna om: Risker • Syror i hudvårdsrutinen • Vilka som passar just dig
2 AV 3
Frisk och glowig hy är en dröm som kan bli verklighet med skincycling.
Foto: Sandra Moreira SANDRA MOREIRA PHOTOGRAPHY
3 AV 3
Frisk och glowig hy är en dröm som kan bli verklighet med skincyckling.
Foto: Sandra Moreira SANDRA MOREIRA PHOTOGRAPHY

Skincycling – strålande hy på fyra kvällar

Vad är detta, en TikTok-trend som hudexperterna faktiskt gillar?! Vi går på djupet med nya trenden skincycling, och ger dig ett smidigt kom- igång-schema!

Silverschampo för tänderna, brun utan sol som con- touring och locka håret med en läskburk – Tik Tok är hem- met för en massa nya skönhetstrender. De flesta mer spännande än bra. Men nu har det dykt upp en som derma- tologer och hudterapeuter världen över faktiskt verkar tycka om. Det kallas skincycling, och orsaken till dess vettighet är att den startades av en hudläkare. Doktor Whitney Bowe job- bar som dermatolog i New York, och hon noterade under pandemin att hemmajobbandet verkade leda till en intresse- förflyttning från smink till hudvård. Tyvärr verkade detta inte leda till förbättrad hudhälsa. Tvärtom. Problemet hon såg var att många använde alldeles för många, och för starka, produkter.

– Folk la till fler och fler steg i sin hudvårdsrutin, ibland med ingredienser som irriterade eller till och med skadade huden, berättar hon.

DETTA ÄR SKINCYCLING

En trend som startade på TikTok som kort handlar om att dela upp din hudvårdsrutin i aktiva dagar och vilodagar.

Så för att göra livet enklare uppfann hon skincycling- metoden. Enkelt kan man säga att du ska tänka på din hud- vårdsrutin som du gör med din träning, och dela in veckan i aktiva dagar och vilodagar. På aktiva dagar kör du med lite starkare ingredienser och på vilodagar låter du huden återhämta sig med snälla, återuppbyggande produkter. Rutinen passar särskilt dig som gärna använder tuffa superhjältar som retinol eller syror, men också dig med en känslig hy. 

Kväll 1: Fokus exfoliering

Att exfoliera är grunden för en lystrig hy.Att exfoliera är grunden för en lystrig hy.Att exfoliera är grunden för en lystrig hy.
Att exfoliera är grunden för en lystrig hy. Foto: Unsplash

Första kvällen fokuserar du på att exfoliera. Exfoliering stimulerar cellförnyelse, ger mer glow och mindre synliga rynkor. Huden exfolierar sig själv automatiskt, men ju äldre man blir, desto långsammare går cellförnyelsen. Det kan ge huden en matt och grå känsla. Exfoliering hjälper också hudvårdande ingredienser att nå längre ner i huden.

GÖR SÅ HÄR:
Börja med en ansiktsrengöring och badda huden torr. Använd sedan en kemisk exfoliering snarare än en scrub, då de små kornen i sådana ofta blir för mycket för den känsliga huden i ansiktet. Välj helst ett serum som kan verka över natten, men det går också bra att använda en annan exfolierande produkt om du föredrar det. Kombinera inte flera exfolierande produkter med varandra. Det ska absolut inte bränna eller svida i ansiktet. Lås sedan in paketet med en fuktgivande kräm.

LÄS MER: Kemisk peeling för ansiktet – bäst i test (som du kan göra hemma) 

2. Kväll 2: Power-ingrediensen

Boosta huden med power-ingredienser.Boosta huden med power-ingredienser.Boosta huden med power-ingredienser.
Boosta huden med power-ingredienser. Foto: Unsplash

Nu är det retinoid-dags! Retinoider är samlings- namnet för alla A-vitaminer, och här ingår retinol. A-vitamin är effektivt mot både rynkor och finnar och kan hjälpa till att ljusa upp pigmentfläckar och ärr. Det här är en power-ingrediens som har förmå- gan att verkligen göra skillnad!

GÖR SÅ HÄR:
Börja med att tvätta ansiktet med en ansikts- rengöring och badda huden torr. Det är viktigt att den är helt torr innan du använder retinoid-produkter, enligt Whitney Bowe. En fuktig hy kan nämligen göra att produkten når djupare, vilket kan irritera huden hos en del. Tänk på att bara lägga på en liten mängd produkt. Om du är ny på retinoid-produkter kan du börja med att lägga en fuktkräm på känsliga zoner som under ögonen, mungiporna, runt näsborrarna och på halsen. Fortsätt sedan med din retinoid- produkt och avsluta med ett lager återfuktande nattkräm. Kombinera inte olika retinoid-produkter ovanpå varandra, då effekten kan bli för kraftig. Du ska inte heller använda retinoid-produkter om du är gravid.

LÄS MER: Retinol – produkterna som fungerar och experternas bästa tips 

DV-TV: Skönhetspanelen om retinol i hudvård: ”Som en PT för din hud” 

FYRA FÖRDELAR MED SKINCYCLING:

1. Du kan använda aktiva ingredienser utan att riskera att skada hudbarriären.

2. Du kan använda färre produkter.

3. Dina dyra, aktiva produkter räcker längre. 

4. Det är lätt.

Kväll 3 och 4: Fuktboosta

En påfyllning av fukt är aldrig fel.En påfyllning av fukt är aldrig fel.En påfyllning av fukt är aldrig fel.
En påfyllning av fukt är aldrig fel. Foto: Unsplash

Okej, nu har din hud jobbat hårt två kvällar i rad – dags för återhämtning. Här väljer du produkter utan aktiva ingredienser och fokuserar på fukt för att stärka upp hudbarriären. Hyaluronsyra (som trots sitt namn inte är en riktig syra), ceramider och glycerin är ingredienser att kika efter.

GÖR SÅ HÄR:
Tvätta ansiktet och applicera ett snällt, gärna återfuktande, serum. Här är det okej om din hud är lite fuktig när du applicerar produkterna. Avsluta med en återfuktande nattkräm.

SÅ ANPASSAR DU RUTINEN

Om din hud känns varm, röd eller irriterad: Utöka antalet vilodagar! Är du redan en van retinoid-användare? Då räcker det med en vilodag. Har du eksem, rosacea, psoriasis eller akne bör du stämma av med din hudläkare innan du byter hudvårdsrutin.

LÄS MER: Bäst i test – ansiktskräm budget: Bästa billiga dagkräm 2023! 

LÄS MER: 50 plus: Bästa fuktkrämen för mogen hud