Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Jaclyn Adams/Getty Images/Istock/Shutt

Nya skönhetsrutinerna som tar dig genom vintern (expertens tips!)

Ny säsong betyder nya trender, nya rutiner och nya produkter. Skönhetsproffset Maria Ahlgren har djupdykt i beautyvärlden och listar de viktigaste uppdateringarna att sätta upp på säsongens garanterat härligaste att göra-lista.

Säg hejdå till skadliga luftföroreningar, blemmor och rodnad och grådaskig hy – vi listar vinterns beautyrutiner du bara måste pröva.

Testa cannabis

Den hajpade CBD-oljan lyder numera under läkemedelförordningen, men den näringstäta hampafröoljan är helt laglig och fylld av välgörande fettsyror som passar bra när temperaturen dippar och hudens fukthalt med den. Hos Kiehl's är cannabisoljan stjärnan i en ny ansiktsolja för hud som lätt drabbas av blemmor och rodnad, och behöver hjälp att stärka barriären och dämpa inflammation. Det amerikanska kultmärket Milk Makeup, som nyss lanserats på svenska Sephora, använder hampafröolja i flera av sina produkter – bland annat som vegansk ersättare för bivax i Kush-mascaran och som mjukgörare i läppbalsam. För en maxdos av välgörande cannabis ska du testa den gröna ansiktsmasken som återfuktar, lugnar och renar hud som renar hud som lätt blir tilltäppt. Även torra, frissiga hårtyper erbjuds ett lagligt rus med Aussies nya vårdande serie med hampafröextrakt. 

LÄS MER: Cannabis och CBD-olja i skönhet – allt du behöver veta 

1. Ansiktsolja Cannabis sativa seed oil herbal concentrate, från Kiehl's. Läs mer och köp här. 

2. Ansiktsmask Cannabis hydrating face mask, från Milk Makeup. Läs mer och köp här. 

3. Hårolja 3 miracle oils nourish, från Aussie. Läs mer och köp här. 

Vinterns mest välmående och glansiga hår får vi fram med hjälp av detox och cannabisolja. Foto: Jaclyn Adams

Detoxa håret

Ett välmående hår som skimrar i vinterljuset står högt på säsongens önskelista. De senaste åren har hudvård som skyddar mot skadliga luftföroreningar varit ett av skönhetsindustrins stora fokus, men nu uppmärksammar allt fler att även håret och skalpen lever ett hårt liv i den moderna luftsmutsen, och i framtiden kommer anti-pollution att vara ledord även i hårdvårdshyllan. Föroreningspartiklar som ackumuleras i hårbotten kan leda till klåda, tilltäppthet och irritation och påverka hårets helhetskänsla negativt. Väl ute i svallet är glans bara att glömma när smutsen slår sina grådaskiga klor i stråna, särskilt om håret redan är torrt och poröst med många vrår för otyg att fastna i. Den svenska frisörsduon Sachajuan har skapat det ultimata motmedlet med tre nyckelingredienskomplex som skyddar håret mot skadliga partiklar och motverkar missfärgningar: Fruitbio (FRB) – med extrakt från grönt te, äppelsyra, citronsyra och mjölksyra som skyddar håret mot skadliga partiklar – trisodium ethylenediamine disuccinate (TED) – som motverkar missfärgningar från metallrikt vatten – och ocean silk technology (OLG2), som finns i alla Sachajuans produkter och ger den berömda glansen. Även Sisley ger sig in i matchen med en detoxmask som appliceras i håret tio minuter före schamponering för att rena hårbotten och strån. Vit lera lyfter bort mikroskopiska partiklar från avgaser, damm och cigarettrök, medan sellerifröextrakt hindrar föroreningar att penetrera hårbotten och moringapeptider bildar en skyddande film runt håret. Använd masken en till två gånger i veckan och invänta ditt lyckligaste hår någonsin.

LÄS MER: Marika Cederlund: ”Jag slutade använda schampo – och mitt hår har aldrig mått bättre”

1. Hårmask Pre-shampoo purifying mask, från Hair Rituel by Sisley. Läs mer och köp här. 

2. Schampo Anti-pollution, från Sachajuan. Läs mer och köp här. 

3. Balsam Anti-pollution, från Sachajuan. Läs mer och köp här. 

Dags att rensa ut det gamla och börja på ny skönhets-kula. Foto: Jaclyn Adams

Hitta nya format

Fasta, vattenfria produkter är formatet du jour, omgivet av lika delar nostalgi som hållbart nytänkande. Skincity och Sverigeaktuella Milk Makeup ligger i framkant med hudvård i stiftformat för den som vill ta med allt från rengöringar till serum till toners och masker på resan utan att behöva checka in väskan. Det nya veganska hårvårdsmärket We Do, som beskriver sig som eko-aktivister och kallar Greta Thunberg för sin främsta inspiration (de reste med tåg från Schweiz till lanseringen i Sverige), har en schampokaka i sortimentet som kräver minimalt med förpackningsemballage och är så koncentrerad att den räcker längre än flytande schampo. Hårtvålen är fri från sulfater, silikoner och vatten, och rengör på djupet med kaolin- och bentonitlera. Även Chanel presenterade nyligen en fast ansiktstvål i lyxserien Sublimage. Om inte det får kvällsrutinen att kännas som plockad ur en fransk 1930-talsfilm så vet inte vad (nu väntar vi bara på den matchande tvålkoppen). Glamourös farmors-nostalgi i sin bästa form. Konsistensnördar garanteras även endorfinpåslag av eko-hudvårdsmärket Aurelias deodorant som förvandlas från tjock salva till puder vid hudkontakt. Deon är aluminiumfri och håller armhålan fräsch med antibakteriell arrowrot, absorberande kaolin och väldoftande essentiella oljor som lavendel och citrus.

1. Deodorant Citrus botanical cream deodorant, från Aurelia. Läs mer och köp här. 

2. Oljeserum i stiftformat, Hydrating serum oil stick, från Skincity. Läs mer och köp här. 

3. Schampotvål i kakformat, No plastic shampoo, från We Do.

4. Ansiktstvål, Sublimage le savon, från Chanel. Läs mer och köp här.