Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Skönhetsredaktören: ”Checklistan till din snyggaste sommar” 10 bästa tipsen!

Hudvården som ger maximal lyster, smarta knep för hälsosamt hår och de enkla makeupdetaljerna. Här är tio tips från topp till tå som gör din sommar både skönare och snyggare. 

Allt som krävs är bra produkterna, några smarta knep och de rätta makeupdetaljerna och du är redo för din snyggaste sommar någonsin. Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn listar tio enkla tips på vägen. 

1. Tanka D-vitamin på rätt sätt

D-vitaminet får vi gratis av solens strålar, och det hjälper till att motverka en rad sjukdomar och spelar en stor roll både för vår fysiska och psykiska hälsa. Med i kölvattnet på dess nya status som ”it-vitamin” syns tyvärr även en oroväckande trend att strunta i att skydda sig mot solen. Men huden glömmer aldrig en bränna! Solskadorna sker på DNA-nivå, långt ner i dermis. Dessutom ökar den vanligaste typen av cancer, malignt melanom, varje år och därför är det så viktigt att bete sig smart i solen. 

Under högsommaren och på sydligare breddgrader gäller det att skydda sig med kläder, hatt, solkräm och solglasögon och undvika solen när den är som starkast mellan klockan 11 och 15. Under våren och försommaren är solen också stark och huden extra känslig, så skydda dig ordentligt även då. Det räcker att exponera små delar av huden för solen i cirka 15 minuter per dag för att fylla på med D-vitamin. Efter höstdagjämningen i slutet av september står sedan solen för lågt för att vi ska kunna fylla på med D-vitamin från solen (däremot finns fortfarande hudförstörande UVA-strålar, så fortsätt skydda ansiktet). Reserverna räcker oftast en bit in på vintern, men boosta med D-vitaminrik mat som ägg och fet fisk, samt eventuellt kosttillskott. 

St Tropez Purity vitamins bronzing water face serum.St Tropez Purity vitamins bronzing water face serum.St Tropez Purity vitamins bronzing water face serum.
St Tropez Purity vitamins bronzing water face serum.

Ansiktsserum med brun utan sol-effekt som boostar hudens produktion av D-vitamin, Purity vitamins bronzing water face serum, St Tropez.
Mer info och köp här (länk till Lyko). 

Solhatt från Miu Miu.Solhatt från Miu Miu.Solhatt från Miu Miu.
Solhatt från Miu Miu.

Bredhättad solhat med Miu Miu broderat.
Mer info och köp här (länk till Farfetch). 

”Det förebyggande arbetet med solskydd är avgörande”

2. Sätt stopp för pigmentfläckarna 

Solens strålar är den absolut största orsaken till ojämn hudton och hyperpigmentering. Solljuset triggar hudens melaninproduktion, vilket leder till melasma, åldersfläckar och tydligare märken efter akne och ärr. Dessutom verkar fläckarna alltid vilja sätta sig på de minst smickrande ställena, som överläppen ”mustasch” och under ögonen (hej panda). Men det går att hålla de missprydande pigmenten i schack med hjälp av en enda skönhetsprodukt: solskydd. Det förebyggande arbetet med solskydd är avgörande. Förutom hög spf är det viktigt att solcrèmen är av bredspektrumtyp, alltså skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Solcrème varje dag och återapplicering varannan timme när du vistas i sol är det som gäller. 

Eucerin Sun fluid pigment control SPF 50.Eucerin Sun fluid pigment control SPF 50.Eucerin Sun fluid pigment control SPF 50.
Eucerin Sun fluid pigment control SPF 50.

Smidig solskyddscrème för ansiktet med. förutom spf, även ingredienserna Thiamidol och Licochalcone A som jobbar på pigmenteringar, Sun fluid pigment control SPF 50 Eucerin. Mer info – köp här (länk till Meds). 

3. C-vitaminserum = sommarlyster 

C-vitamin är en kraftfull antioxidant och därför en perfekt parhäst till ditt solskydd eftersom solen orsakar oxidativ stress. Men C-vitaminet är även kollagenbyggande, lystergivande och utjämnande. De nya derivaten av C-vitamin (askorbinsyra) är också mer stabila och därmed mer effektiva. Ska du slå till på ett serum i sommar? Välj C-vitamin!

Ole Henriksen Banana bright vitamin c serum.Ole Henriksen Banana bright vitamin c serum.Ole Henriksen Banana bright vitamin c serum.
Ole Henriksen Banana bright vitamin c serum.

Ansiktsserum med stabilt C-vitamin, PHA-syra och hyaluronsyra, Banana bright vitamin c serum, Ole Henriksen. Mer info och köp här (länk till Lyko)

Dermalogica Biolumin-C eye serum.Dermalogica Biolumin-C eye serum.Dermalogica Biolumin-C eye serum.
Dermalogica Biolumin-C eye serum.

Ögonserum med C-vitaminkomplex, Biolumin-C eye serum, Dermalogica.  Mer info och köp här (länk till Lyko).  

Dr Barbara Sturm The good C serum.Dr Barbara Sturm The good C serum.Dr Barbara Sturm The good C serum.
Dr Barbara Sturm The good C serum.

Serum med tre olika former av C-vitamin och även zink, vilket hjälper till att öka absorptionen av C-vitamin i huden, The good C serum, Dr. Barbara Sturm. Mer info och köp här (länk till Skincity). 

4. Smink i solen - så ska du tänka 

Smink på stranden och i sommarsolen kan faktiskt förstärka skyddet och förebygga solskador på huden. Om du väljer foundation och basmakeup efter din hudtyp och dina behov kommer sminket varken täppa till eller smälta bort. Grunda med en lätt foundation eller en färgad dagcrème och fixera med transparent puder så har du en snygg och hållbar bas. Sminket ska dock inte vara det enda skyddet under en dag på stranden utan kompletteras med en solskyddsprodukt om du planerar att vara i solen. Spana in de nya skira foundations vars konsistens påminner om BB-crème.

Base of Sweden The Base och Urban Decay Stay naked hydromaniac skin tint.Base of Sweden The Base och Urban Decay Stay naked hydromaniac skin tint.Base of Sweden The Base och Urban Decay Stay naked hydromaniac skin tint.
Base of Sweden The Base och Urban Decay Stay naked hydromaniac skin tint.

Hållbar, matt, men samtidigt återfuktande foundation - perfekt för en blandhy på sommaren, The Base, Base of Sweden. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

Återfuktande och utjämnande bas med kombuchafiltrat och marula-olja, Stay naked hydromaniac skin tint, Urban Decay. Mer info och köp här (länk till Sephora).

”Satsa på en sommarpalett som går i azurblå, rödorange, skimrande guld och brons”
Modellen Cindy Bruna bär sommarens drömlook.Modellen Cindy Bruna bär sommarens drömlook.Modellen Cindy Bruna bär sommarens drömlook.
Modellen Cindy Bruna bär sommarens drömlook. Foto: Jan Welters/Trunk Archive

5. Sommarens färgfavoriter 

Satsa på en sommarpalett som går i azurblå, rödorange, skimrande guld och brons. Fukta en eyelinerpensel innan du doppar den i den blåa eller gröna ögonskuggan för intensiva streck längs fransarna. Svep på bronzepudret med en stor fluffig borste och fortsätt att vara lätt på handen när du lägger på orange läppfärg; dutta med fingret för en mjuk läpplinje.

Flytande bronzer, Invisible illumination instant glow -watercolor bronzer, Lumene. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

Ögonskuggspalett, 5 Couleurs couture, Dior. Mer info och köp här (länk till Åhlens). 

Highlighter/rouge på stift, Stick glow i nyans Golden haze, Dior. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Vattenfast mascara, Tears in rain mascara, Byredo. Mer info och köp här (länk till Byredo). 

Bronspuder, Bronzing compact,  Clarins. Mer info och köp här (länk till Feelunique). 

Ögonskuggspalett, Couture color clutch,  YSL. Mer info och köp här (länk till Åhlens). 

Mjukt läppstift, Rouge Coco bloom i nyans 130 blossom, Chanel. Mer info och köp här (länk till Chanel). 

Solpuder med skimmer, Coconut bronze glistening glow powder, The Body Shop. Mer info och köp här (länk till Åhlens). 

 

6. Snygga sommarben - snabbt! 

En brun utan sol-produkt med guidefärg ger omedelbart huden på benen ett jämnare intryck, och när färgen utvecklats håller resultatet i upp till en vecka. En kroppsolja eller en after sun-lotion återställer huden efter uttorkande sol och bad och säkerställer sammetslystern. Skimrande kroppsprodukter maskerar även blåmärken och spindelliknande kärl på benen. Och under sommaren behöver inte makeupen stanna i ansiktet: svep med solpudret eller bronzern över nyckelbenen och axlarna för Beyoncé-glow.

Bäst i Damernas Världs stora brun utan sol-test, Ultimate glow kit, 529 kr, St Tropez x Ashley Graham. Se mer och köp här (länk till Sephora). 

 

Rituals The ritual of karma body shimmer oil.Rituals The ritual of karma body shimmer oil.Rituals The ritual of karma body shimmer oil.
Rituals The ritual of karma body shimmer oil.

Skimrande kroppsolja, The ritual of karma body shimmer oil, Rituals. Mer info och köp här (länk till Sephora). 

The Body Shop Coconut bronze gradual tan lotion.The Body Shop Coconut bronze gradual tan lotion.The Body Shop Coconut bronze gradual tan lotion.
The Body Shop Coconut bronze gradual tan lotion.

Brun utan sol som gradvis ger mer färg, Coconut bronze gradual tan lotion, The Body Shop. Mer info och köp här (länk till Åhlens). 

Matcha sammetshy med en poppig läpp.Matcha sammetshy med en poppig läpp.Matcha sammetshy med en poppig läpp.
Matcha sammetshy med en poppig läpp. Foto: Jan Welters/Trunk Archive

7. Bästa sättet att fixa bikinilinjen 

Nästan hälften av Sveriges kvinnor, 44 procent, har funderat på att ta bort oönskad hårväxt permanent med någon form av behandling* och just laser och IPL är extra effektivt för bikinilinjen – ju grövre och mörkare hår och ju ljusare hud, desto bättre och snabbare resultat. Men räkna med att du behöver sex till åtta behandlingar med åtta till tolv veckors mellanrum för att bli helt hårfri, så det är mer ett helårsprojekt. Dock märker du skillnad efter endast två behandlingar, och därmed även färre inåtväxta hårstrån och irriterad hud när du sedan fortsätter med din vanliga hårborttagningsrutin. Mellan behandlingarna är det viktigt att du inte vaxar eller rycker strån då det stör växtcykeln. Däremot går det utmärkt att raka eller klippa. Du får heller inte vara solbränd eller använda brun utan sol inför en behandling. Undertecknad skönhetsredaktör har testat svensktillverkade Powerlite IPL, som funnits på marknaden i 20 år. Det snärtar till, men jag tycker vaxning nästan är värre – och då får man inte ens samma permanenta resultat. Pris från 1 800 kr per behandling för bikinilinjen. 

* Enligt en undersökning av Sifo, gjord på uppdrag av Victus Medical Group.

Rakhyvel från Estrid och Decléor Post hair removal cooling gel.Rakhyvel från Estrid och Decléor Post hair removal cooling gel.Rakhyvel från Estrid och Decléor Post hair removal cooling gel.
Rakhyvel från Estrid och Decléor Post hair removal cooling gel.

Rakhyvel, startkit, Estrid. Se mer och köp här (länk till Estrid). 

Svalkade gel efter rakning, Post hair removal cooling gel, Decléor. Mer info och köp här (länk till Lyko).  

8. Enkel och effektiv pedikyr 

En snabb fotvård som gör fossingarna sandal- och barfotaredo i ett svep fixar du med en exfolierande fotcrème. En extra fet crème med AHA-syra ger bebisfötter efter ett par dagar, och är du konsekvent blir filandet onödigt (ett moment mindre!). Peta ner nagelbanden, forma nageln och måla på ett knallfärgat nagellack. Glöm inte bas- och topplack så har du en pedikyr som sitter länge. Som alltid med syror gäller det att vara försiktig i solen så fuska inte med solskyddet på fötterna.

Exuviance Heel & elbow dry skin repair.Exuviance Heel & elbow dry skin repair.Exuviance Heel & elbow dry skin repair.
Exuviance Heel & elbow dry skin repair.

Fotcrème med AHA- och PHA-syra samt E-vitamin, Heel & elbow dry skin repair, Exuviance. Mer info och köp här (länk till Hudoteket).  

Nagellack från London Grace, Dior, Essie och OPI.Nagellack från London Grace, Dior, Essie och OPI.Nagellack från London Grace, Dior, Essie och OPI.
Nagellack från London Grace, Dior, Essie och OPI.

Ljusgrönt nagellack, Nail polish i nyans Betsy, London grace. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

Brunt nagellack, Vernis i nyans 323 Dune, Dior. Mer info och köp här (länk till Kicks). 

Orange nagellack, Vernis i nyans 648 Mirage, Dior. Mer info och köp här (länk till Kicks). 

Ljusblått nagellack, Nail lacquer i nyans Pic-nic of time, Essie. Mer info och köp här (länk till Kicks). 

Rosa nagellack, Nail lacquer  i nyans Budding romance, Essie. Mer info och köp här (länk till Kicks). 

Ljusgult lack, Nail lacquer i nyans Behind the scenes, Opi. Mer info och köp här (länk till Kicks). 

9. Smörj miljövänligt 

Alla solcrèmer som säljs i Sverige är säkra för människor. EU ligger i framkant när det gäller lagstiftning och reglering av solskydd, men de flesta filter innebär ändå en belastning för miljön, framför allt vattenlivet. Välj därför i första hand Svanenmärkta skydd för kroppen när du är på stranden och till vardags ett lägre skydd till ansiktet. Svanen ställer krav på att kemiska UV-filter inte får samlas i naturen och att de ska ha låg giftighet för liv i vatten. 

Återfuktande solskydd för både ansikte och kropp i pappersbaserad tub, Waterlover hydrating sun milk spf 50, Biotherm. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

10. Effektiv och utjämnande hudvård för kroppen  

Ta en titt nedanför hakan och maxa lystern från topp till tå. Bortsett från hårborttagning, solskydd och lite brun utan sol är det sällan fokus på den största delen av vår hud under sommarhalvåret – tills nu! Äntligen finns de bevisat effektiva ingredienserna som länge varit ett måste för ansiktet – som niacinamid, retinol, C-vitamin, syror och ceramider – tillgängliga för hela kroppen i prisvärda produkter.

Skincity Active body emulsion och Cerave Sa smoothing cream.Skincity Active body emulsion och Cerave Sa smoothing cream.Skincity Active body emulsion och Cerave Sa smoothing cream.
Skincity Active body emulsion och Cerave Sa smoothing cream.

Kroppskärm som reparerar och jämnar ut med hjälp av niacinamid, retinoate (A-vitamin) och E-vitamin, Active body emulsion, Skincity. Se mer och köp här (länk till Skincity). 

Kroppskräm med exfolierande salicylsyra (perfekt för knottrorna på armarna) och återfuktande ceramider, Sa smoothing cream, Cerave. Se mer och köp här (länk till Meds).  

Foto: Jan Welters/Trunk Archive