Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

1 AV 3
Bob, curve cut och lösa knuten
2 AV 3
Foto: Beata Holmgren/Studio Femme / Damernas Värld
3 AV 3

Skönhetsredaktören: Så får du långt hår

Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn har aldrig använt hårförlängning och har ett naturligt långt hår. Här är hennes 8 bästa tips för att gynna hårväxten och hälsosamma längder.

– Självklart har genetiken en viss betydelse för hårlängden, men det finns knep som ger bästa möjliga förutsättningar för ett långt hår. Jag har faktiskt inte alltid haft långt, under gymnasiet blonderade jag håret så att det nästan gick av. Sedan dess har jag lärt mig hur man tar hand om håret och försöker vara så snäll och varsam mot mitt hår som möjligt, samtidigt är jag ingen puritan och jag älskar en snygg föning och färgar mina gråa hår. 

Foto: Beata Holmgren/Studio Femme

1. Vårda skalpen

– Håret växer i snitt 11 till 16 millimeter per månad, men det är högst individuellt och är olika beroende på säsong. Det som många redan känt – att håret växer snabbare på sommaren – har ett visst stöd i forskningen. I varmt och fuktigt väder ökar tillväxttakten, möjligen på grund av ökat blodflöde kring hårsäcken. Jag bor inte i närheten av något tropiskt klimat så jag försöker i stället återfukta hårbotten med skalpserum och öka blodcirkulationen genom att ge mig själv en hårbottenmassage.

Vårdande och återfukt­ande hårbottenserum, Revitalizing fortifying serum, Hair Rituel by Sisley.
ANNONS Köp här (länk till NK).

2. Boosta med bondingprodukter

– När håret växer ut är det dött och de flesta hårvårdsprodukter är som makeup för håret, det vill säga de återfuktar och maskerar slitage, eller ska se till att stylingen inte sliter så mycket, som värmeskydd – men det finns faktiskt magiska molekyler som har förmågan att gå in och reparera håret. De kan inte laga en kluven hårtopp, men de kan göra mycket för att rädda hårstrået i övrigt. Jag märkte stor skillnad när jag började använda olika typer av bondingprodukter, håret blev mycket mer motståndskraftigt mot skador. Jag alternerar mellan olika bondingprodukter eftersom de går in och lagar lite olika bindningar i håret.

Reparerande behandling, Leave-in molecular reapair hair mask, K18.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Reparerande behandling, Bond repair treatment, Epres.
Köp här (länk till Extendshopen). 

3. Återfukta

– Lite vatten är en del av hårets anatomi, det gör hårstrået flexibelt så att det inte bryts av, men när fjällskiktet är skadat börjar håret förlora fukt. Hår som visar på fuktförlust kan vara flygigt, frissigt eller ”statiskt” och är mindre elastiskt, vilket gör att det lättare går av. Stråna är normalt täckta med ett tunt fettlager men schampo påverkar det här fettlagret och därför är det viktigt att du återfettar hårstrået med balsam. Det gäller även att hitta ett balsam som är bra för just ditt hårs egenskaper, eftersom ytbeläggningen påverkar hur håret ligger och beter sig. Jag älskar också att addera en olja i fuktigt hår efter duschen eller som finishprodukt i torrt hår: det stänger in fukt i håret och hjälper till att hålla rätt fuktbalans.

Återfuktande och stärkande hårolja, No.7 bonding oil, Olaplex.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead). 

4. Hantera blött hår varsamt

– För det första försöker jag att inte tvätta håret så ofta, utan drar nytta av hårets naturliga sebum för att återfukta och ge glans till håret. Blött hår är också skörare än torrt så när jag väl tvättar är jag extra försiktig. Tovor reder jag ut i duschen när hårinpackningen verkar och jag har alltid en speciell hårborste som är ämnad för just blött hår. För att få håret att torka snabbare virar jag in det i en turban av microfiber, som drar ut fukten och förkortar tiden med fönen.

Hårborste för blött hår, Wet hair brush detangling & blowout, Björn Axén.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

5. Snäll styling

– Värme är en av de största bovarna bakom slitet hår, men jag skippar sällan värmestylingen utan är i stället noga med värmeskydd och inställningar. Ofta har jag två värmeskydd, först en lotion i fuktigt hår innan jag blåser det torrt och sedan en spray innan jag lockar. Jag älskar Dyson Airwrap, och med det extra långa munstycket, lockmunstycket, är det enkelt att göra en snygg styling på sig själv.

Multifunktionellt stylingverktyg, Airwrap, Dyson.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Lätt värmeskydd som passar för torrt hår, Bodyguard heat protect spray, Ghd.
ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel). 

6. Satsa på siden

– Mindre friktion betyder mindre slitage, vilket är bra för håret. Sedan några år tillbaka sover jag bara på örngott av siden, som ger mindre friktion än bomull och inte heller suger upp lika mycket av de naturliga fetterna i håret. Jag har också helt övergivit vanliga snoddar och använder bara snälla sidensnoddar som är snygga men också ger mindre slitage och synliga tofsmärken. 

Scrunchies och örngott av mullbärssiden, By Barb.
ANNONS Köp här (länk till Åhlens).

7. Minimera stress

– Kort sagt: allt som är hälsosamt för dig är också bra för hårväxten. Stress är, i vanlig ordning, dåligt. Det kan till och med trigga håravfall och göra håret grått. Kroppen prioriterar sina mer viktiga organ och utsätts den för stress eller svält är håret det första som får lida. Medan du sover reparerar och förnyar kroppen sig själv, vilket inkluderar att producera nytt hår. Det är lättare sagt än gjort, men möjligheten till friskare hår är alltså ännu en anledning till stresshantering. 

Foto: BEATA HOLMGREN

8. Ät protein

– Jag är inte något stort fan av speciella kosttillskott för håret, i stället ser jag till att få i mig nyttiga ämnen genom kosten. Ibland kan jag boosta med lite extra B-vitaminer och aminosyran l-cystein, men annars försöker jag äta varierat och framför allt få i mig protein från ägg, benbuljong, ekologiskt kött och kyckling. Blodpudding en gång i veckan är också bättre än järntillskott.

LÄS MER: Längre hår nu – allt om kändisknepet som ger maxad volym och längd 

LÄS MER: Bäst i test av schampo 2023 – för olika hårtyper