Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn varnar för oseriösa sprutbehandlingar.
Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn varnar för oseriösa sprutbehandlingar.
Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn varnar för oseriösa sprutbehandlingar.
Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn varnar för oseriösa sprutbehandlingar. Foto: Damernas Värld

Skönhetsredaktörens varning om fillers: ”Välj rätt person som håller i sprutan”

Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn diskuterar problematiken i att göra billiga fillers.

”Åh, här kan man göra fillers billigt”, säger kvinnan framför mig.

Jag stannar också till och ser skylten i fönstret på frisersalongen där det står ”Fillers och Botox från 1200 kr”. Jag blir nyfiken, erbjudandet låter för bra för att vara sant, och jag kliver in och frågar vem som är den medicinskt ansvariga och om den som utför injektionerna är certifierad. 

Precis som jag misstänkte är det ingen medicinskt utbildad personal som håller i sprutan.

Det gäller att leka detektiv innan man bokar behandling, för just nu finns det ingen lagstiftning i Sverige som reglerar vem som får injicera fillers. Men det går inte att nog understryka hur oerhört viktigt det är att den personen som gör hål på din hud och sprutar in ett ämne har tillräcklig kunskap och erfarenhet. 

Tänk om det händer något? Vet personen hur den ska bära sig åt då? Finns det försäkring? En läkare på plats som kan hjälpa?

LÄS MER: Mesoterapi, Dermapen, PRP och trådlyft – vad betyder alla behandlingar egentligen?

Det bristande skyddet har varit känt länge och i oktober 2018 fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att utreda regleringen av estetiska ingrepp som kräver medicinsk kompetens. Så nu finns det äntligen ett lagförslag som innehåller krav på att endast specialistläkare ska få utföra estetisk kirurgi, och att läkare, tandläkare och sjuksköterskor ska få ge estetiska injektionsbehandlingar. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

Tyvärr syns en likriktad trend, med likadana kuddläppar och överdrivet höga kindben.

I väntan på lagen har en grupp plastikkirurger, läkare och sjuksköterskor, tillsammans med fillerföretagen Galderma och Allergan, gått ihop och skapat en fristående och oberoende certifieringsprocess för injektionsbehandlingar, Estetiska Injektionsrådet, vilket också är en guldgruva för att hitta en bra behandlare. Målet för alla seriösa behandlare är ett naturligt resultat.

– Vi individanpassar helt och strävar efter en mjukhet, piggare och fräschare på ett odefinierbart sätt, säger en av Sveriges mest erfarna injektionssköterskor, Annika Harlén på Entouch-kliniken.

Tyvärr syns en likriktad trend, med likadana kuddläppar och överdrivet höga kindben.

– Jag tycker det är en sorglig trend och det förstör delvis vår bransch. Man ser konstig ut helt enkelt. Vi tackar nej till för unga och för behandlade kunder. Vi försöker få kunderna att förstå att det här inte är proportionerligt. Jag är lite rädd att vissa unga, framför allt tjejer, kommer att få en identitetskris längre fram. Och det är ju tvärtemot vad vi vill syssla med – vi vill främja välmående.

Läs mer på estetiskainjektionsradet.se 

LÄS MER: Dermapen – allt du behöver veta och så blir resultatet