Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: OLLE MELKERHED / © OLLE MELKERHED ALL RIGHTS RESERVED.

Magdalena Forsberg om sin hudvårdsrutin och knepen för ett vackert hårsvall

En av våra mest framgångsrika idrottare någonsin, Magdalena Forsberg, har en hälsosam livsstil och naturlig inställning till skönhet som syns. DV tar del av knepen som innehåller allt från träning, fukt och dagligt skydd till de allra bästa budgetkapen. 

Efter att ha vunnit den totala världscupen sex år i rad (mellan 1997 och 2002), tagit ett VM-silver, sex VM-brons, två OS-brons och fyra Jerringpriser (det är en imponerande meritlista) lade Magdalena Forsberg, 54, skidskyttet och längdåkningen åt sidan, åtminstone rent professionellt. Idag föreläser hon om motivation och drivkraft, är vinstutdelare på Postkodlotteriet och ambassadör för Cancerfonden. Dessutom driver och sköter hon en större skogsfastighet. Damernas Värld imponerades av Magdalenas vinst, men också en hennes fräscha uppenbarelse och friska hårsvall i På Spåret och var tvungna att ta reda på mer.

MAGDALENA FORSBERG

ÅLDER 54 år. 

GÖR Programledare, föreläsare.

BOR I Bergeforsen och Ullånger.

FAMILJ Man och två barn.

Magdalena Forsberg om träning och hälsa

Hur lever du och håller dig hälsosam i dag?

– Jag prioriterar rörelse och träning och gör något fysisk varje dag, jag vet ju att jag mår bra av det. Jag har som motto att jag ska försöka vara så pass vältränad att jag skulle kunna haka på ett maraton om två veckor om någon frågade, och kunna njuta av resan. Jag vill känna att jag skulle klara det, men tiden skulle kanske inte vara så bra, och inte viktig heller!

På sommaren springer jag varje dag en sväng, jag cyklar eller så kan jag göra något jag kallar husmorstabatha. Det är så bra, för det kan man göra var som helst. Det innebär 20 sekunder arbete, tio sekunder vila, 20 sekunder arbete, tio sekunder vila. Jag gör sex övningar som jag upprepar åtta gånger. Det tar 25 minuter, så det går snabbt också.

Magdalena Forsberg. Foto: OLLE MELKERHED / © OLLE MELKERHED ALL RIGHTS RESERVED.

Du talar bland annat om motivation när du föreläser. Hur kan man motivera sig?

– För mig är det så naturligt. Motivationen är att må bra och att orka med det jag vill, att orka ha en meningsfull fritid vid sidan av arbetet. Ibland tror jag att man fastnar i att det ska vara så perfekt allting, att solen och planeterna nästan ska stå rätt och att man ska ha den perfekta träningsoutfiten, men den bästa träningen är den som blir av. Bara gör det, kom igång. Och beröm dig själv, prata snällt till dig själv.

Magdalena Forsberg om sin hudvård

Hur ser din hudvårdsrutin ut?

– Jag är ganska noga med min hudvård. Rengöringen är väldigt viktig för mig och så använder jag gärna serum, en bra dagkräm och solskyddsfaktor.Jag har ett samarbete med L’Oréal Paris och använder deras Age perfect golden age day cream som har spf 20. Vi är mycket ute på havet på sommaren, då brukar jag öka upp till en spf 50. Då har jag ett skydd från Filorga som heter UV-bronze mist spf 50+ som man enkelt kan spraya på under dagen. Den ger lite glow också. 

Minst en gång i veckan använder jag en enzympeeling, Clarifying enzyme peeling serum, från Facing North som man har på natten. Jag tycker att det är så bra när man kan dra på något på kvällen och så är man lite ny på morgonen!

Gör du någon behandling på salong?

– Ibland. Oftast någon vanlig porrengörande behandling och fukt. Fukt är det man behöver när man blir lite äldre tycker jag, det är därför jag är mycket för oljor och serum också. Den oljan jag har från Facing north, Protective organic oil serum, kan jag använda på armbågarna och lite i håret också, jag gillar när man kan använda något till mycket.

Magdalena Forsberg om sitt vackra hår och hur hon sköter det

Magdalena Forsbergs hår är värt att avundas! Foto: OLLE MELKERHED / © OLLE MELKERHED ALL RIGHTS RESERVED.

På tal om håret, det är vi nyfikna på. Vad gör du för att hålla det så hälsosamt och friskt? Finns det något hemligt knep?

– Haha, nej jag gör faktiskt ingenting! Jag tror att det handlar om att jag är ute i friska luften och att jag tränar. Jag tvättar det med schampo och har precis nyligen börjat med balsam faktiskt. Efter det har jag en produkt som hjälper till att trassla ut håret lite. Mitt hår blir väldigt solblekt på sommaren så jag använder UV-skydd för att skydda det, vilket jag tycker är jättebra. Nu använder jag Kérastases Soleil-serie, både schampo, balsam och UV-skydden.

Jag borstar väldigt sällan håret men om jag gör det är det men en detangler-borste, det är världens bästa hårborste och man kan inte borsta med någon annan om man använt den.

Jag torkar aldrig håret med hårtork och gör egentligen aldrig någonting med det förutom om jag ska i väg på något speciellt. Jag kan inte ens torka det själv, en gång sögs håret in i bakstycket på fönen och jag fick rycka ut det och slänga i väg hårtorken! Jag tonar håret och klipper mig kanske en eller två gånger om året. 

Magdalena Forsberg om sin makeup 

Foto: OLLE MELKERHED / © OLLE MELKERHED ALL RIGHTS RESERVED.

MAGDALENA FORSBERGS SNYGGKNEP

Vara ute och röra sig i friska luften. Fokusera på det positiva, se möjligheterna i stället för att fokusera på det som inte går. Må bra i dig själv. När man är glad och lycklig blir man också lite vackrare.

Använd bra produkter till ansiktet som ger huden mycket fukt. Jag har alltid minst två lager av hudvård, med serum och kräm.

Ta hand om brynen. Det har hänt att jag sett mig själv i spegeln och undrat varför jag ser trött ut, det kan ta flera veckor innan jag inser att jag inte har några bryn! Så dem färgar jag hemma ibland med vanlig brynfärg och det gör skillnad tycker jag.

Hur är det med makeup, vad gör du där?

– Jag är världens sämsta på att sminka mig. Till vardags är det mest ögonen som får lite kajal och mascara, kanske lite BB-cream och lite concealer. Mascaran är Age perfect lash magnifier från L’Oréal Paris, den är jättebra, Lancômes penna Le crayon khôl waterproof eyeliner i nyans 01 Raisin noir, och L’Oréals concealer Age perfect radiant concealer. Till och med min man såg skillnad när jag hade använt den concealern. Jag har rouge och puder från Bareminerals och så Elizabeth Ardens Eight hour cream på läpparna. BB-krämen är L’Oréal Paris Age perfect BB-cover. Det är mitt vardagssmink. Om det sminkas aningen mer tar jag underlagskrämen Glowing base från Sensai. Jag blev tipsad om den när jag fick en sminkning av dem. Jag ser sådan skillnad på när jag sminkar mig själv eller går till ett proffs och gör det, så om jag ska iväg någonstans, även privat, kan det hända att jag går och blir sminkad.

Använder du någon speciell doft?

– Jag är ingen stor parfymmänniska, jag ledsnar så snabbt. Jag är mer för dofter i krämer, som Biotherms klassiska Lait corporel, den älskar jag. Även & Other Stories har så goda dofter, jag brukar köra med den som heter Fornillo. Den har jag som handkräm, duschkräm och bodylotion. Jag tycker om att skrubba kroppen med en peeling eller skrubborste, men även socker och olja kan funka tycker jag! 

Magdalena Forsbergs favoritprodukter

Magdalenas hudvårdsprodukter 

Foto: OLLE MELKERHED / © OLLE MELKERHED ALL RIGHTS RESERVED.

Magdalenas hudvårdsrutin består av dagkräm, nattkräm och ögonkräm från Age perfect golden age-serien från L’Oréal Paris. Calming aloe vera cleansing milk och Clarifying enzyme peeling serum från Facing North. ”Ögonkrämen har en touch av färg så man ser lite lite piggare ut med den, det gillar jag!”
1.
Age perfect golden age day cream, L’Oréal Paris. Mer info och köp här (länk till Kicks).
2.
Age perfect golden age night cream, L’Oréal Paris. Mer info och köp här (länk till Kicks).
3.
Age perfect eye cEight hour cream lip protectand stick med spf 15, Elizabeth Ardenream, L’Oréal Paris. Mer info och köp här (länk till Kicks).
4.
Calming aloe vera cleansing milk, Facing North. Mer info och köp här (länk till Facing North).
5.
Clarifying enzyme peeling serum, Facing North. Mer info och köp här (länk till Facing North).

Foto: OLLE MELKERHED / © OLLE MELKERHED ALL RIGHTS RESERVED.

1. Protective organic oil serum från svenska Facing North innehåller bland annat jojoba- och avokadoolja som förhindrar fuktförlust. Mer info och köp här (länk till Facing North).
2.
”Jag älskar H&Ms torrschampo!” Torrschampo med doft av citron och grapefrukt, The soft option dry shampoo, H&M. Mer info och köp här (länk till H&M).

Magdalena Forsbergs produkter för håret

Foto: OLLE MELKERHED / © OLLE MELKERHED ALL RIGHTS RESERVED.

Magdalenas hårvårdsrutin består av schampot Bain après-soleil från Kérastase, Crème UV sublime multi-protection beautifying cream och Huile sirène beach bi-phase oil mist från Kérastase.

1. Soleil bain après soleil shampoo, Kérastase. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2.
Soleil crème UV sublime multi-protection beautifying leave-in cream, Kérastase. Mer info och köp här (länk till Lyko).
3.
Soleil huile sirène beach bi-phase oil mist, Kérastase. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Magdalena Forsbergs sminkrutin 

Foto: OLLE MELKERHED / © OLLE MELKERHED ALL RIGHTS RESERVED.

Lätt bas, Glowing base från Sensai, mascaran Lash magnifier och concealer Age perfect radiant concealer från L’Oréal Paris, rouge från Bare Minerals, pennan Le crayon kôhl waterproof i 01 Raisin noir från Lancôme och vårdande stiftet Eight hour cream lip protectant stick med spf 15, Elizabeth Arden. 

1. Glowing base spf10 primer, Sensai. Mer info och köp här (länk till Kicks).
2.
Age perfect densifying mascara, L’Oréal Paris. Mer info och köp här (länk till Kicks).
3.
Age perfect radiant concealer, L’Oréal Paris. Mer info och köp här (länk till Åhlens).
4.
Blush, Bare Minerals. Mer info och köp här (länk till Skincity).
5.
Le crayon kôhl waterproof, Lancôme. Mer info och köp här (länk till Sephora).
6.
Eight hour cream lip protectant stick med spf 15, Elizabeth Arden. Mer info och köp här (länk till Kicks).

I Magdalena Forsbergs väska 

Foto: OLLE MELKERHED / © OLLE MELKERHED ALL RIGHTS RESERVED.

Alltid i Magdalenas handväska: En Wet detangler brush, UV-bronze mist spf 50+ från Filorga, handsprit från Oxiskin plus, Scholl Active repair k+ kräm för spruckna hälar som Magdalena använder på händerna och uppfriskande ansiktsvattnet Refreshing birch sap face mist från Facing North. ”Man kan spraya misten närsomhelst och hursomhelst, speciellt om man reser och flyger är den superbra.”

”Scholls fotkräm är så fet så den använder jag på händerna. Om jag har bra hår så har jag tyvärr hopplösa naglar och torra händer.” 

1. Hårborste detangler med handtag, Glitter. Mer info och köp här (länk till Glitter).
2.
UV bronze mist spf 50+, Filorga. Mer info och köp här (länk till Kicks).
3.
Handdesinfektion, Oxiskin plus. Mer info och köp här (länk till Apotea).
4.
Active repair K+, Scholl. Mer info och köp här (länk till Meds).
5.
Refreshing birch sap face mist, Facing North. Mer info och köp här (länk till Facing North).

Magdalenas favoriter för kropp, ögonbryn och ansikte

1. Klassisk bodylotion med lätt citrusdoft, Lait Corporel body lotion, Biotherm. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2.
Brynfärg för hemmabruk, Permanentfärgning för ögonbryn, Coloran. Mer info och köp här (länk till Kicks).
3. Härlig, väldoftande skrubb för kroppen, Body scrub Riviera postcard, & Other Stories. Mer info och köp här (länk till & Other Stories).
4.
Fuktgivande BB-kräm med spf 50, Age perfect BB-cover, L’Oréal Paris. Mer info och köp här (länk till Kicks).

LÄS MER: Marie Olsson Nylander om nya säsongen av Husdrömmar Sicilien och sin inredningsstil