10 skönhetsrutiner du gör fel - och så gör du rätt!
Damernas Värld hjälper dig att reda ut och rätta till misstagen i din hår- och hudvårdsrutin.
Skönhetsvärlden är stor och full med produkter som ska användas på olika, mer eller mindre förvirrande sätt. Dessutom kommer ständigt nya hajpade produkter och det är lätt att dras med i den snabba takten. Men vissa saker du gör i din rutin för huden och håret kan vara direkt dåligt för dem.
Förutom uppenbara saker som att veta något om produkterna du köper (till exempel genom att läsa våra artiklar!), att använda rätt produkter för din hudtyp, inte klämma finnar och använda hudvårdsprodukter i rätt ordning finns det vissa skönhetsrutiner som lätt blir fel. Vi listar 10 misstag du gör med din hud och ditt hår, och ger dig tipsen som uppgraderar din skönhetsrutin.
LÄS MER: Hur mycket serum och ansiktskräm ska man använda? Här är svaret!
1. Du använder inte produkterna i rätt ordning i hårrutinen
Många kanske tror att ordningen för hur hårprodukter ska användas är följande: schampo, balsam, inpackning. Men faktum är att det rätta är att använda schampo, sen inpackning och sist balsam. Schampot rengör, inpackningen ”lagar” eller behandlar hårstråna och balsamet försluter stråna. Tar du inpackningen sist kommer produkten alltså inte kunna göra någon nytta eftersom stråna stängts av balsamet.
Utöver det kan det vara bra att alltid schamponera håret två gånger, särskilt om du använder mycket stylingprodukter eller tvättar håret sällan. Första gången för att rengöra och andra gången för att låta schampot ge den effekt det har (volymgivande, stärkande, m.m.). Du behöver då andvända mindre produkt både gångerna.
Kom också ihåg att schampo ska appliceras främst i hårbotten och balsam främst i längderna.
LÄS MER: Hårinpackningar – bäst i test för torrt och skadat hår
2. Du använder för gamla produkter
Produkter är till för att användas, gör du inte det och produkterna stått för länge är det bättre att du gör dig av med dem (sopsortera så klart!) än att du använder något som i stället kan ge oönskade resultat.
Titta på baksidan/undersidan av din produkt, där bör finnas en liten tecknad burk med öppet lock och en siffra. Det är siffran som säger hur många månader din produkt kan vara öppen och fortfarande hålla godkänd standard.
Självklart är det dumt att slösa, bäst är ju att använda upp dina produkter. Precis som med livsmedel som inte blir farliga efter att ha passerat bäst-före-datum blir dina produkter inte helt odugliga sekunden de varit öppna lite för länge, så känn och dofta och avgör om du kan fortsätta använda. Men mascaran du fick i present för fem år sen, en body lotion som stått i badrumsskåpet sen du flyttade in, en kräm som skurit sig eller den där ögonskuggan du tappade i golvet, det gör du nog dig själv en tjänst genom att inte använda.
Vissa produkter ändrar utseende när de blivit för gamla. Exempelvis C-vitamin blir gul eller orange när den oxiderat. Då ska den inte användas, du riskerar att även din hud blir (temporärt) gul.
LÄS MER: Allt du vill veta om C-vitamin och serumen som gör jobbet!
3. Du tvättar inte händerna innan du krämar in dig
I reklam ses personer ofta doppa fingrarna i krämburkar och glädjefyllt smörja in sig, men vi får inte se att de tvättar händerna innan. Det hoppas vi verkligen att de gör, och att även du gör innan du pillar dig i ansiktet eller i några krämer.
Om du har hudvård i burkform, se till använda en spatel om en sån medföljer din produkt, en liten sked eller lyxa till med en specialköpt hudvårdsspatel. Mest hygieniskt är det dock att använda krämer i tuber.



1. Spatel och massageverktyg för produktapplicering. Eye and face spatula gold från KICKS Beauty. Mer info och köp här (länk till Kicks).
2. Spatlar för att applicera ansiktsmask och hudvård. Silicone face mask applicators från Brushworks. Mer info och köp här (länk till Lyko).
4. Du lägger pipetten mot huden
På samma spår syns personer i filmer och sociala medier ofta använda produkter som kommer med pipett genom att lägga pipetten mot huden och trycka ut produkt. Detta bör dock helst undvikas. Lägger du pipetten mot huden riskerar du att få ner bakterier i din produkt när du stoppar in pipetten i serumet igen. Droppa med pipetten ner produkt i handen och applicera på det sättet i stället.
5. Du följer inte instruktionerna
Hudvårdsprodukter kommer oftast med instruktioner, det är klokt att följa dessa. Att använda för mycket produkt, eller för lite för den delen, eller för länge är inte att rekommendera. Kanske tänker du att du får ”ännu bättre effekt” om du låter exempelvis masken ligga på 30 min i stället för den tiden som står på instruktionerna. Men det kan bli väldigt fel och din hud kan reagera negativt. Följ stegen på förpackningen! Speciellt när det gäller produkter med syror och andra aktiva ingredienser, eller brun utan sol.
Ansiktsrengöring ska till exempel smörjas in minst en minut för att hinna lösa upp all makeup och smuts och faktiskt rengöra ansiktet.
6. Du fortsätter att använda produkter som inte funkar för dig
Att hitta rätt produkter är inte lätt, men hudvård ska aldrig göra ont. Fortsätt inte att använda en produkt som gör det. Självklart behöver du ge produkter tid för att se om de funkar för dig, men blir du röd, irriterad eller får motsatt effekt från vad produkten utlovar är den nog inget för dig. De må svida i plånboken men det är bättre än att du skadar huden långsiktigt. Ge vidare till en vän! Eller, om det är lämpligt – använd som handkräm eller fotkräm.
7. Du är för hårdhänt med ansiktet
Din hud förtjänar att behandlas varsamt. Att använda för hårt tryck vid applicering av krämer, klämma finnar eller ha för varmt vatten när du sköljer ansiktet är enkla saker att sluta med för att göra huden en tjänst.
Särskilt när du exfolierar ansiktet är det klokt att ta det försiktigt. Många experter är överens om att kemisk peeling är skonsammare för huden. Men speciellt för den som tycker fysisk peeling är det viktigt att komma ihåg att vara lätt på handen!
För ögonpartiet är det även bra att använda andra fingrar är pekfingrarna för att applicera ögonkräm. Huden under ögonen är extra känslig och eftersom de allra flesta är något svagare i till exempel ringfingret eller lillfingret är det bra att använda dessa för att försiktigt dutta runt ögonen.
Att ha en specifik handduk bara för ansiktet kanske många redan har (annars är det ett hett tips för den som inte vill gnugga in sina gästers handtorkningsbakterier i porerna), men en vanlig frotéhandduk kan slita onödigt mycket på ansiktets känsliga hud. Särskilda ansiktshanddukar som mer liknar microfiberhanddukar är både sköna att använda och skonsammare för ansiktet.



1. Ansiktshandduk budget. Spa face towel från Smart. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2. Lyxig ansiktshandduk i kit med hårband och rondeller för ansiktet. Beauty towel collection från Amelie Soie. Mer info och köp här (länk till Lyko).
8. Du är för hårdhänt med håret
På samma sätt är många av oss för hårdhänta med håret. Applicera gärna schampo och balsam genom att krama in produkten försiktigt och dra fingrarna i håret, i stället för att gnugga hårstråna mot varandra mellan handflatorna - ett enkelt trick för att slita mindre på håret. Använd gärna en skalpborste med silikonpiggar när du schamponerar håret för att ge din hårbotten en massage, men var försiktig även där. Sätt borsten mot skalpen och rör den lätt i små cirklar. Tar du i för mycket blir håret i stället mer tovigt. Samma sak gäller om du använder fingrarna för hårbottenmassage. När du borstar håret får det däremot gärna vara kraftfullt, då stimulerar du hårbotten.
Att använda för varmt vatten när du sköljer håret kan också slita onödigt mycket på det. För den som klarar av det är kallt vatten det bästa för att skölja håret.
Även för håret finns speciella handdukar som torkar det utan att torka ut håret och som inte sliter lika mycket. De kan även förkorta torktiden.
Siden är ett snällt material för håret, eftersom det skapar mindre friktion och inte suger upp fukt på samma sätt som andra material. Använd därför gärna hårsnoddar av siden. Men vilka snoddar du än föredrar, använd inte varianterna med metalldel. Det sliter mycket på håret. Låt även gärna håret vila och ha det nersläppt när du kan, har du det uppsatt på samma sätt hela tiden nöts det av på samma ställe vilket kan leda till något underliga frisyrer. Och om du vill ta din hårrutin till nästa nivå är ett sidenörngott en lyxigt härlig investering, snäll mot både hud och hår.



1. Sidenörngott. Silk sleep pillow från Amelie Soie. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2. Hårbottenborste. Scalp revival stimulating therapy massager från Briogeo. Mer info och köp här (länk till NordicFeel).
3. Hårsnodd i siden. Medium silk hair tie från svenska By Barb. Mer info och köp här (länk till Boozt).
4. Hårturban i bambu. Bamboo turban hair towel från Hairlust. Mer info och köp här (länk till Hairlust).
LÄS MER: Bästa hårborsten för ditt hår – stor guide för alla hårtyper
9. Du gnuggar in parfymen
Ett vanligt misstag, som även det ofta syns på film, är att applicera parfym genom att spreja på en handled och sen gnugga den mot andra handleden. Detta är synd då det minskar parfymens hållbarhet på huden. Spray i stället där du vill ha parfymen och, vid behov, tryck handlederna lätt mot varandra.
Parfym ska även förvaras på en mörk, lagom sval plats - inte i badrummet!
10. Du tvättar inte dina borstar - för både hud och hår!
Kanske tillhör du de som är flitiga på att tvätta sina sminkpenslar - hatten av i så fall! Men kommer du ihåg hårborsten? Precis som du inte vill röra runt makeuprester, döda hudceller och bakterier med dina sminkborstar i ansiktet är det inte optimalt att dra runt detsamma i din hårbotten.
Att dra bort hår från borsten på en någorlunda daglig basis är så klart bra (och ser ju trevligare ut), men ge gärna dina hårborstar en ordentlig rengöring så ofta du hinner med. Det är enkelt: dra bort håret och använd till exempel en tandborste, lite ljummet vatten och lite milt schampo för att göra rent borsten. Låt torka med stråna neråt på en handduk så att vatten inte stannar kvar i borsten för länge.
Och om du inte tvättar dina makeupborstar så gör det också!



1. Rengöring för sminkborstar. Brush cleanser från Mac. Mer info och köp här (länk till Kicks).
2. Skål för att tvätta sminkborstar. Brush cleanser bowl från Make The Make. Mer info och köp här (länk till Skincity).
LÄS MER: Så rengör du alla dina borstar och sminkverktyg
Bonustips för doftljus!
Låt alltid doftljuset brinna till kanten på behållaren första gången du bränner det, då blir det inte gropar i stearinet i fortsättningen och ljuset kommer att brinna jämt.