Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smarta soltips och solskyddsprodukter för både ansikte och kropp

Ta det lugnt i solen i början och välj en solcrème med hög spf. I skuggan minskar risken för brännskador och huden får en chans att bygga upp en hållbar solbränna. 

5 smarta soltips på stranden:
1. Undvik att sola när solen står som högst på himlen. Då är strålarna som starkast och risken för solskador som störst.
2. Snåla inte med solcrèmen! Livsmedelsverket rekommenderar 2 matskedar eller cirka 15 ml för en vuxen. Det betyder att en solcrème på 200 ml räcker till cirka 6–7 appliceringar. Glöm inte att applicera ofta, även om du inte badar.
3. Var extra noga med din applicering om du använder en solspray i stället för crème. Forskning visar att de som använder solspray har en tendens att inte vara lika noggranna som de som smörjer in sig, vilket påverkar sol­skyddet. Spraya därför rikligt och ofta.
4. Sola sakta! Att långsamt bygga upp din solbränna minskar inte bara risken för solskador, din hud behåller dessutom färgen längre.
5. Ska du bada är ett extra vattenresistent solskydd ett måste, men glöm inte att också sådana produkter måste appliceras ofta.

5 smarta produkter för ansiktet:
1. Priori Advanced aha daily defense spf 30, 460 kr/75 ml. Lätt och skön crème som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.
2. Försvarets solskydd Sport spf 30, 95 kr/23 ml. Vattenfast stift för extra utsatta områden som näsan, läpparna och öronen.
3. Lancôme Génifique sôleil visage spf 50, 410 kr/50 ml. Vattentålig solcrème med behaglig konsistens.
4. Vichy Capital soleil face antishine dry touch spf 30, 160 kr/50 ml. Har en mattande effekt och passar för fet hud.
5. Md Formulations Lip balm spf 20, 165 kr/9,9 ml. Skyddande stift som har en läkande och lugnande effekt.   

5 smarta produkter för kroppen:
1. Apoliva Sollotion spf 25 + med manetskydd, 179 kr/155 ml. Perfekt om du ska tillbringa din semester i saltstänkta vågor.
2. Clinique Sun spf 25 body spray, 245 kr/150 ml. Svalkande spray som ska appliceras varannan timme för bästa effekt.
3. Dior Bronze body spf 30, 365 kr/200 ml. Vårdande solcrème som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.
4. Decléor Protective hydrating milk spf 50, 395 kr/150 ml. Solcrème med hög solskyddsfaktor som känns smidig och skön på huden utan kladd.
5. Garnier Ambre solaire golden protect lotion spf 30, 140 kr/200 ml. Solcrème som ger både högt skydd och ett vackert skimmer.