Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Thinkstock

8 sätt att skydda dig rätt mot solen i sommar

Äntligen! Solen och värmen är här och vi njuter av att vistas ute i ljuset.

Med rätt solskydd och smart solande får du en fräschare look.

1. Skäm bort huden och ös på med solskydd

För att skydda huden från solens strålar behöver du smörja in den rikligt med ett tjockt lager av solskydd. Snåla inte utan ta en handfull kräm till hela kroppen och ansiktet. Att använda mindre än så behöver inte betyda att du bränner dig, däremot skyddar det inte tillräckligt.

2. Var generös och smörj in huden flera gånger under dagen

Var inte lat! Att smörja en gång under dagen är inte tillräckligt. Eftersom vi svettas, tar ett dopp eller torkar av oss med en handduk försvinner skyddet och vi behöver smörja in kroppen igen. Om det har gått mer än två timmar sen du smörjt in kropp och ansikte ska du upprepa proceduren. Skäm bort er med att ge massage till varandra när ni smörjer in och njut av beröringen. Bra att tänka på: ”Vattenresistent” inte är samma sak som ”vattentålig”.

3. Det här med rätt solskyddsfaktor 

Solskyddsfaktorn anger skyddet mot UVB strålarna, de som gör att du kan bränna dig. Faktorn anger hur mycket mer du kan vistas i solen utan att bli bränd. Om faktorn är 10 kan du vistas 10 gånger längre i solen. Välj faktor efter hudtyp och var du ska vara. Bra att tänka på: Inget solskydd skyddar fullt ut.

4. Spraya är lätt men ös på och gnid in ordentligt

Vissa föredrar solskydd i sprayform. Ja, det är lättare, men tänk på att det också är lätt att missa områden och få ett ojämnt resultat på kroppen. För att vara säker på att du har smörjt in dig rätt spraya längre över ett område i taget och gnid in krämen ordentligt i huden.

5. Ja, alla måste skydda sig – och du blir brun ändå

Fastän du har en hy som är tålig och sällan blir bränd bör du skydda dig mot solens strålar, åtminstone med SPF 30. Och nej! Du blir inte brun snabbare utan solskydd.

6. Lite lurigt – men även inomhus ska vi skydda oss mot solen

En viss del av solens strålar, främst UVA, kan tränga igenom fönsterglas och påverka huden. Därför är det lika viktigt att skydda sig även inomhus. Eller i bilen.

7. Lätt att glömma! Smörj in dig innan du klär på dig

Solens strålar når oss även under kläderna. Så glöm inte att smörja in varje kroppsdel ordentligt.

8. Sist men inte minst! Glöm inte dessa kroppsdelar

Det är lätt att glömma vissa partier såsom hårbotten, öron, ögonlock, läppar och ovandelen av foten. För att underlätta kan du använda ett solstick till läppar, öron och ögonlock.

Fakta UV-strålning

UV-strålning är sedan 1992 klassat av Världshälsoorganisationen (WHO) som cancerframkallande för människor.

UVA gör pigmentet i huden mörkt. UVA tränger in i hudens djupare skikt. Strålningen får huden att åldras i förtid och kan orsaka hudcancer.

UVB gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. Den gör också att huden åldras och kan ge upphov till hudcancer. UVB tränger inte lika långt ner i huden som UVA gör.

Foto: Thinkstock