Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: IBL / IBL

9 vanliga misstag du gör med din foundation (och här är räddningen!)

Har du också svårt att få till din foundation snyggt eller har du svårt att ens hitta rätt nyans? Det finns många misstag att göra när det gäller foundations – Damernas Värld reder ut de vanligaste:  

Tillhör du dem som har problem när det gäller foundation? Du är inte ensam, vi på Damernas Värld har alla begått flera vanliga misstag när det gäller foundation. Här listar vi några av dem och hur du kan fixa dem! 

1. Du har fel nyans på din foundation
För ljus foundation lägger sig ovanpå hyn som en spöklik mask. Det gör att du ser ”spacklad” ut, och inte så naturligt snygg. En för mörk nyans bildar en kaka som tynger ner dragen och riskerar att åldra dig flera år. Helt onödigt! Lösningen är att ta hjälp, helst i en butik, där du kan få en bra matchning mellan din hudton och din foundation. Man vill ju ha ett sömnlöst resultat! 

2. Du glömmer halsen när du applicerar
Episkt misstag. Särskilt om du är skyldig till miss nummer ett ovan. De flesta experter anser att man ska undvika att skapa en skarp linje mellan käklinje och hals, och istället blanda ut din foundation även en bit ned på halsen för en sömlös kant. Ofta har man inte samma hudton i ansiktet som på halsen, så det kan se ojämnt ut. 

3. Du har en foundation med fel konsistens
Är du torr, håll säkerhetsavstånd till produkter med "matte" eller "velvet" i namnet, vilket betyder puder. Dessa kan ”krackelera” och göra att du ser ännu torrare ut i huden. Använd en fuktgivande foundation ser ser mer naturlig ut på huden, och är du orolig för att det ska se glansigt ut är det lätt att matta ner glans med transparent puder, om du inte vill ha synligt glow. 

4. Du skippar primer
En bra primer skapar perfekt underlag för foundation och gör att makeupen håller bättre. Detta är en absolut sanning. Varenda gång vi skippar primer blir resultatet sämre. Klicka här för att komma direkt till vårt primertest!

5. Du missar undertonen  
Hudens underton har ingenting med dess ljushets- eller mörkhetsgrad att göra. Den är antingen varm, kall eller neutral. Titta på insidan av handleden i naturligt ljus. Drar venerna åt det gröna hållet är din underton varm, är de blå är du kall. Många hamnar i mitten och benämns neutrala. När nyanser för foundations beskrivs kan det stå att nyansen har en rosa underton (kall), en gul underton (varm) och ibland även en neutral underton. 

6. Du har samma nyans året runt  
Din hud ändrar färg beroende på säsong, och det borde även din foundation göra. Köpte du en favorit i slutet av sommaren som är för mörk i januari? Det finns korrigerande droppar som du blanda i produkten för att skruva upp eller ner ljushetsgraden. Eller så investerar du i en sommarnyans, och en vinternyans som du dessutom kan blanda under mellansäsongen. 

7. Du testar nyans på fel ställe
Testa alltid foundation längs med käkbenet i naturligt dagsljus. Då ser du om produkten smälter in i ansiktet utan att krocka med färgen på halsen. Utnyttja kompetensen i varuhusens makeupdiskar – de är proffs på att vägleda. Handlar du online ska du passa på att be om prover och testers för att vara på den säkra sidan. 

8. Du applicerar med fel verktyg
Vissa foundations är väldigt svåra att få till snyggt utan riktigt bra verktyg som tex en borste eller en svamp. Detta kan bero på konsistensen på produkten men också själva pigmenten. Vissa foundations är enklast att applicera med fingrarna. Testa dig fram! Funkar det inte första gången med borste, kan det vara värt att testa igen med fingrar. Och kom i håg - börja med lite i taget, jobba inifrån ansiktet och utåt. 

9. Du applicerar för mycket
En yngre hud ”tål” mer foundation, medan en mogen hud lätt kan se lite konstig ut om den är för sminkad. Börja med att applicera foundation i mitten av ansiktet och arbeta dig utåt. Fokusera på områden där du ofta blir röd, tex runt näsan. När detta område är sminkat brukar det räcka, och foundation ända upp till hårfästet eller ända ut till öronen brukar inte behövas för att hjälpa till att jämna ut hudtonen. Enstaka blemmor och mörka ringar kan du istället fixa med hjälp av en bra concealer. 

LÄS MER: Bäst i test: Foundations för alla hudtyper!