Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Camera Press / Camera Press [downloaded]

8 vanliga missar du gör med din mascara (yes, vi också!)

Vill du ha perfekt resultat med din mascara? Då gäller det att ha koll så att du inte råkar göra någon av de här vanliga misstagen när du applicerar din mascara. 

Att applicera mascara är en större konst än du kan tro – och det finns flera vanliga missar som gör att resultatet inte alls blir lika bra som det hade kunnat bli. Damernas Värld listar åtta vanliga missar som vi alla borde undvika framöver.

1. Du går all in på nedre fransraden

Du har säkert ofta hört ”glöm inte applicera mascara på nedre fransraden”, men enbart ett (sparsamt) lager räcker utmärkt, eller inget alls beroende på hur mycket du applicerat på övre fransraden! Risken är att du får ett väldigt översminkat intryck om du har för mycket mascara på nedre fransraden, och applicerar du enbart mascara där får du ett ojämnt slutresultat.

2. Du glömmer Z-rörelsen 

Om du sicksackar in borsten från fransroten innan du sveper upp borsten längs fransarna får du mer volym, eftersom mascaran appliceras på större yta av fransarna än om du bara sveper rakt upp. Tänk att du ska röra borsten som ett Z så applicerar du mer svärta på fransarna. 

3. Du applicerar för många lager

En annan sak du läst sedan urminnes tider är att du ska ha flera lager mascara. Men det gav du upp vid första klumpansamlingen som gjorde att du var tvungen att tvätta bort allt och göra om proceduren från början. Fler lager än ett gör dock att fransarna får mer volym, men två lager räcker bra för att få till fylliga och långa fransar.

4. Dina fransar är inte rena

Om du inte tvättat bort alla gamla resten från tidigare mascara, utan målat på gammal torkad mascara, kommer mascaran du du applicerar över att sitta sämre och klumpigare. Dessutom fastnar gammal torkad mascara på borsten och tas med ner i behållaren - inte så fräscht!

Foto: Camera Press / Camera Press [downloaded]

5. Du får luft i mascaran

När du ska ta mer mascara på borsten är det lätt att du liksom börjar pumpa för att få så mycket mascara som möjligt. Det som händer då är att du pumpar ner luft i hylsan och mascaran torkar snabbare.

6. Du skrapar av borsten mot kanten för hårt

Hylsan är till för att ge borsten rätt mängd mascara, och det är inte meningen att du ska skrapa av överflödig mascara och gamla torkade mascararester ner i behållaren igen. Skrapa lätt!

7. Du har rester av din rengöring kvar på fransarna 

En del rengöringskrämer i dag är ganska feta och om du använder en rengöringsolja kan fransarna får en beläggning på sig som gör att mascaran inte fäster så bra. Använd ett micellärt vatten på fransarna för att ”skölja” rent dem från feta beläggningar. 

8. Du applicerar din ögonkräm för nära ögonen 

Visst är ögonkräm bra för huden runt ögat, men om du kommer för nära dina fransar kan detta påverka effekten av mascaran. En fet ögonkräm som dina fransar ”slår i” när du blinkar kan göra att mascaran kladdar efter ett tag. Använd gärna ögonkräm men håll dig borta från huden allra närmast fransarna.  

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga sminkmissar som får dig att se äldre ut.

LÄS OCKSÅ: Bäst i test - Bästa vattenfasta mascaran som klarar tårar, pollen och bad.