Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Är det farligt att använda samma mascara för länge?

Damernas Världs skönhetsredaktör och Damernas.se:s beautybloggare Therése Hallberg svarar varje vecka på läsarnas skönhetsfrågor här på Damernas.se. 

VECKANS FRÅGA:  Hur länge kan man använda en och samma mascara? Min väninna säger två-tre månader men jag använda samma i kanske ett halvår utan problem. Är det farligt? Hur märker man att en mascara har blivit för gammal?
/Charlotte

LÄS ÄVEN: DV TESTAR: Årets nya mascarorDV TESTAR: Vattenfasta mascarorTOP 10: Bästa mascaror

SVAR: Din väninna har faktiskt helt rätt i att en mascara ska användas i max två-tre månader, sedan är den för gammal. Anledningen är att det ständiga öppnandet och stängandet av hylsan gör att luft tränger ner i förpackningen, vilket gör att formulan torkar ut och gör att mascaran på sikt presterar bättre. Du märker att en mascara är för gammal när den inte känns lika bra som när den var ny, den håller kanske inte hela dagen, börjar smula etc. Ett annat kännetecken på att en mascara passerat sitt bäst-före-datum är att den börjar lukta konstigt. Att använda en mascara som är för gammal kan vara farligt, eftersom den kan vara full av bakterier och därmed orsaka en infektion i ögonen. Ta det säkra för det osäkra och byt till en ny ungefär var tredje månad, så får du både fina fransar och friska ögon.

Fill out my Wufoo form!