Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bästa skönhetsknepen i sommar: Här är beautyexpertens tips

Anja Skeppe Grahn är en av Sveriges mest etablerade beautyredaktörer. För tillfället chefar hon över beautysidorna i vår systertidning Styleby och har tillsammans med kollegan och vännen Camilla Åstrand lanserat Styleby beautypodden (ett måste för alla er beautyjunkies därute). Vi tog chansen att pumpa Anja på knep, tips och saker att tänka på inför härliga semestrar i solen!

Vilken skönhetstrend kommer vi se mest av den här sommaren?

– Som alltid på sommaren är det mycket brons och guldskimmer, nyanser som förstärker den naturliga lystern och färgen. Ögonpaletten går också i varma metaller men även i en aprikos och jordig skala. Jag älskar också att jag ser så mycket fina flätfrisyrer på stan just nu och jag hoppas att alla fortsätter med det!

Hur ska vi tänka kring färg på naglarna?

– Just nu är allt tillåtet och låt naglarna spegla din stil och personlighet. På catwalken har det varit väldigt naturligt de senaste säsongerna, alltså beiga, bruna och rosa nyanser. Jag tycker annars att vitt på fingrarna och orange på tånaglar kan vara fräscht!

Sommarhår 2016 - vad känns mest "rätt?"

– Det du passar i! Faktum är att när det gäller hår finns det inga dikterande trender just nu. Jag tycker dock att det är extra intressant med alla coola, kortklippta modeller just nu som Lina Hoss, Isabella Emmack och Ruth Bell. Lockigt är också en grej som har blivit riktigt stor på catwalken, men du behöver inte rusa till frisörer för en permanent, det handlar mer om att ta fram naturlig textur.

LÄS OCKSÅ: Snyggaste frisyrerna 2016 – hitta en look som passar just dig

Hjälp, mitt färgade hår bleks av solen. Hur kan jag skydda det?

– Med hjälp av hattar och sjalar. Många hårprodukter har UV-skydd med det är säkrare med tyg. Däremot tycker jag inte du ska få panik, det är väldig fint med naturliga, solblekta, slingor.

Jag får alltid pigmentfläckar i ansiktet på sommaren. Vad kan jag göra åt dem? 

– Smörj dig med hög solskyddsfaktor, sätt på dig hatt och solglasögon och var inte i solen mitt på dagen (mellan 11-15). Har fläckarna ändå uppkommit kan du ta hjälp av laser, IPL och peelbehandlingar som utförs på salong. Som hemmabehandling rekommenderar jag retinolserum, till exempel från Exuviance eller Dermalogica, och peelingpads från Elizabeth Arden Pro.”

Vill du veta mer om pigmentfläckar? Surfa in på vår systersajt amelia som har en stor guide om pigmentfläckar och hur du kan få bort dem.

[adSpace placement="auto"]

Vilket solskydd rekommenderar du för ansiktet respektive kroppen? 

– De solskydd som är märkta för ansiktet respektive kroppen. Till ansiktet tycker jag också att du ska välja ett skydd som är anpassat efter din hudtyp och till kroppen bara något som du tycker är behagligt att använda mycket av (det behövs rikliga mängder för fullgott skydd). Jag tycker också att man i första hand ska välja ekologiska skydd som är snälla mot hud och hav, jag gillar Eco Cosmetics, Maria Åkerberg och Lovea, till exempel.

LÄS OCKSÅ: Skydda ansiktet mot solens strålar – här är 6 bästa solkrämerna

Dina bästa tips när man inte orkar sminka sig på semestern? 

– Att strunta i att sminka sig. Men om man vill ha maximal effekt för minsta möjliga ansträngning tycker jag man kan använda ett färgat solskydd som ger en utjämnande effekt eller en foundation med SPF. I första avsnittet av Styleby Beautypodden tipsade min kollega Camilla Åstrand om Chanels foundation Les Beiges med SPF 25. Ett annat tips för att få lite färg kinderna och läpparna snabbt är att använda en multiprodukt, till exempel RMS Lip2Cheek som är väldig skön och mjuk och du behöver knappt spegel för att applicera.”

Ditt bästa tips om jag skulle slarva med solskydd och ändå bränna mig?

– Det är väldigt viktigt att det inte händer – huden glömmer aldrig och risken för cancer ökar hela tiden ju mer man bränner sig. Om olyckan är framme kan du försöka kyla ner huden och ta en antiinflammatorisk tablett. Håll dig borta från solen sen.”

Till sist, vilka produkter kommer du inte lämna hemmet utan i sommar? 

– Många, jag reser till exempel aldrig bara med handbaggage. Jag har såklart en jättearsenal med solskydd för hela kroppen. Jag blir också lätt glansig i sommarvärmen och har alltid med mig ett puder, antingen Nars Light Reflecting Powder eller RMS Tinted Unpowder, som säkerställer att jag skiner bara på rätt ställen. Många märken släpper härliga, limiterade paletter som jag tycker att man ska spana in, till exempel By Terry Sun Designer Palette. Jag är också förtjust i flytande bronzers, till exempel bareMinerals bareSkin Sheer Sun Serum Bronzer.