Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Guide: Så använder du en beautyblender.
Guide: Så använder du en beautyblender.
Guide: Så använder du en beautyblender.
Guide: Så använder du en beautyblender. Foto: Shutterstock

Beautyblender – så använder (och rengör) du den rätt

Beautyblender – makeupartisterna och skönhetsbloggarna verkar inte kunna få nog av beautyblenders, men vad är det egentligen och hur använder man den? Är den värd hajpen? Och hur gör man för att rengöra och tvätta sin beautyblender? Vi vet! Scrolla ned för tips på bra blenders. 

Beauty blender – vad är det egentligen?

En beautyblender är en äggformad ultramjuk makeupsvamp utan kanter, som funkar för all typ av underlagsmakeup. BB-cream, CC-cream, foundation, mineralmakeup, puder, rouge, contouring - you name it!

Förutom för att blenda in underlagsprodukter som ett proffs är beautyblendern toppen för:

När du överdoserat rouge/bronzer och snabbt behöver krishantering.

Att applicera brun utan sol i ansiktet (men använd för guds skull en svart blender då!).

Att applicera serum och krämer på känslig hy som reagerar på beröring. Använd då en separat blender till hudvård och en annan till makeup.

Original beautyblender från Beautyblender.

VÅR FAVORIT: Det finns flera olika varianter på beautyblenders, men vår stadiga favorit är den starkt rosa från Beauty Blender: Original beautyblender. Läs mer och köp här (Länk till Lyko)

Hur använder man en beautyblender?

Steg 1: Vattna och vrid ur

Alla som någon gång försökt använda en beautyblender utan att först fukta den kan relatera till hur den lilla svampen slurpat upp vår dyra foundation på några sekunder. Tricket är att blöta din blender under kranen och vrida ur tills den bara är lätt fuktad. På så sätt lägger sig all foundation på svampens yta och hamnar på din hy i stället för i svampens inre.

Steg 2: Gör en palett

Pumpa inte ut din foundation direkt på svampen. Tryck i stället ut en klick foundation på handens ovansida, handryggen. Doppa sedan den trubbiga, tjocka delen av din blender i din foundationklick.

Steg 3: "Studsa fram"

Applicera din foundation genom att "studsa" din beautyblender försiktigt över huden. Beautyblendern jobbar hårt för dig, så förstör inte dess magi genom att trycka eller gnida för hårt. Studsa studsa studsa!

Steg 4: Spetskompetens

När basen är på är det dags att finjustera. Den spetsiga toppen är perfekt för att lägga concealer under ögonen eller var du nu vill ha lite högre täckning.

Steg 5: Färglägg

Välj ett krämrouge och "blenda" in på kindbenen till perfektion. Om du vill studsa in rouget bör du välja en särskild blender för just det. 

Vad är skillnaden på beautyblender och fingrar/vanliga svampar?

Med en beautyblender får du ett skirare och ultranaturligt resultat. Gamla skolans trekantiga svampar var svåra att få jämnt resultat med (vi har nog alla fått skarpa streck och kanter - inte minst vid käklinjen).

Hur tvättar man sin beautyblender - och hur ofta ska man rengöra den? 

För att slippa bakterier och gamla makeuprester bör du göra rent din blender efter varje användning, gärna så snabbt som möjligt efter att du använt den. Vanlig tvål och vatten går bra att använda, se bara till att skölja ur den ordentligt så att det inte fastnar tvålrester i den. Och - ställ på tork! Om svampen har blivit riktigt smutsig kan du låta den ligga i tvålvatten en stund för att sedan tvätta ur den ordentligt. Det finns även smarta färdiga rengöringsprodukter för just beauty blenders som är värda att investera i, särskilt om du använder dem ofta: 

Solid Blendercleanser från Beautyblender.

VÅR FAVORIT: Vi gillar denna rengöring från Beauty Blender, en tvål vid namn Blendercleanser solid, som är kompakt och smidig. Mer info och köp här (Länk till Nordicfeel).  

Hur ofta ska man byta ut sin beautyblender?

Om du använder din beauty blender varje dag men är noga med att tvätta den behöver du inte byta ut den mer än med några månaders mellanrum. Om du inte använder den så ofta så kan någon gång per år, eller när du känner att den inte går att få riktigt ren längre räcka. 

Finns det bra budgetalternativ till beautyblender?

Absolut! Vi tycker att den här från Real Techniques är riktigt bra för under hundringen.

Miracle Complexion Sponge från Real Techniques.

Bra budgetalternativ: Real techniques, Miracle complexion sponge. Mer info och köp här (Länk till Meds). 

Beautyblender – guide till de olika färgerna

Den populära svampen finns i flera olika storlekar, men också i olika färger. Och faktum är att varje färg har en egen funktion! Här reder vi ut vad de olika färgerna är till för – och vilken beautyblender som passar just dig. (Notera att det ofta kommer limiterade upplagor av olika färger - men i grund och botten passar självklart alla bra till foundation.) 

Rosa beautyblender

Den rosa svampen är vanligast och kallas för originalet då det var den första som lanserades på marknaden. Den rosa beautyblendern passar dig som behöver en allt-i-allo-produkt. Beautyblender, The Original. Mer info och köp här (Länk till Nordicfeel).  

Lila beautyblender

Den lila svampen har samma egenskaper och funktion som det rosa originalet. Passar dig som vill ha något i sminkväskan som sticker ut. Beautyblender, Electric Violet. Mer info och köp här (Länk till Lyko).  

Svart beautyblender 

Den svarta varianten passar extra bra för applicering av mörkt smink, eftersom den inte blir fläckig på samma sätt som de andra färgerna. Den svarta är också smart om du vill applicera brun-utan-sol! Beautyblender, Pro BlackMer info och köp här (Länk till Lyko).  

Beige beautyblender

Den här nyansen är anpassad för just foundations. Den suger inte åt sig lika mycket av din foundation och lämnar en jämn och fin yta. Beautyblender, Nude. Mer info och köp här (Länk till Lyko)

Blender för kroppen 

Vill du applicera bronzer, foundation eller annat smink på kroppen är denna lite större sminksvamp ett bra alternativ. Real Techniques, Miracle face & body sponge. Mer info och köp här (Länk till Lookfantastic)

Ljusrosa eller aprikosfärgad beautyblender 

En rosa eller aprikosfärgad blender speciellt framtagen för applicering av puderprodukter. Den kan även vara bra att använda specifikt till puderrouge eller krämrouge. Då blir den inte lika solkig att se på och det är aldrig bra att använda samma blender till både rouge och foundation. Dessutom - lätt att komma ihåg vilken blender som hör till vad! Real Techniques, Miracle Powder Sponge. Mer info och köp här (Länk till Kicks).

Beautyblender mini

De mindre varianterna av blenders, ofta kallade mini-blenders passar bra när du ska komma åt till exempel i ögonvrån, eller ögonlocket. Passar att användas för att blanda ut concealer, highlighter och ögonskugga. Real Techniques, Miracle complexion sponges mini 4-pack. Mer info och köp här (Länk till Nordicfeel).

 

Snabbrengöring för beautyblender

Instaclean från Beautyblender.

När du har ont om tid och snabbt behöver fräscha upp din beautyblender vill vi tipsa om den här snabbtvätten. Beautyblender, Instaclean sponge and brush cleansing spray. Mer info och köp här (Länk till Lyko).  

Förvaring för beauty blender

Om du använder din beauty blender ofta, eller ska resa kan det vara smart att investera i ett fodral att förvara din svamp i. Ett billigt sätt att förlänga livet på din beauty blender. Passar alla modeller. Real Techniques, Premium Sponge Case. Mer info och köp här (Länk till Eleven).  

LÄS MER: Bäst i test av solpuder 2022 – så får du perfekt resultat med bronzer!

LÄS MER: Damernas Världs Bäst i test – alla skönhetskategorier