Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CoffeeAndMilk

Steg för steg-tutorial till contouring (allt om kit, stick och borstar!)

Rouge, highlighter och bronzer är inga nyheter i makeupvärlden men tillsammans har de skapat sminkfenomenet contouring som fullkomligt har exploderat. Damernas Värld lär dig allt du behöver veta om kit, stick och borstar för att skugga och lyfta fram dina favoritdrag. Vi har också gjort en tutorial som steg för steg visar hur du lyckas med din contouring.

Contouring – ett klassiskt knep när det kommer till smink

Contouring, shading, sculpting – heta makeuptrender har många namn. Men trots över 300 000 uppladdade tutorials på Youtube handlar det senaste skönhetsfenomenet egentligen bara om klassiska snyggknep som varenda makeupartist använder sig av.

Att kombinera ljusa och mörka nyanser för att bygga upp ansiktsmakeupen och därigenom förstärka och lyfta fram ansiktets naturliga konturer och benstruktur. Det må ha blivit trendigt just nu genom tv-kändisen Kim Kardashian, men hon var långt ifrån den första att använda tekniken. Det var i själva verket i dragqueen-världen, där man ofta och mer än gärna jobbar med ansiktsskulpterande makeup, som contouringmetoden först utvecklades.

LÄS OCKSÅ: Så undviker du vanliga misstaget många gör med solpuder

Makeupborste för contouring, Tom Ford 04 Shade and illuminate brush, 625 kr. Makeupborste för contouring, Linda Mehrens F3 Cream and powder contouring brush, 710 kr.

Smarta kit hjälper dig att lyckas med din contouring

Är du sugen på att testa själv finns det i dag smarta contouringkit med produkter i två, tre nyanser. Det och en bra pensel eller svamp är egentligen allt du behöver för att komma i gång och testa dig fram till vad som passar just dig och ditt ansikte.

Till skillnad från den makeup som används på dragqueen-scenen (och av Kim Kardashian) är dessa nya contouringkit och produkter betydligt mer skira i formula och täckning. Det gör dem mer lätthanterade på huden, och ger samtidigt ett mer naturligt resultat – för kom ihåg att många av de där "så gör du"-klippen på Youtube och Instagram och i många skönhetsbloggar visar makeuper lagda just för att se snygga ut på telefonens och datorns skärmar. I verkligheten ser en sådan look ofta tung och smutsig ut.

Det viktigaste tipset för dig som främst är ute efter en mer subtil makeup anpassad för det verkliga livet snarare än scenen och skärmen är att vara noga med att tona ut de olika nyanserna och produkterna. En riktigt lyckad contouring är när du inte ser exakt var makeupen börjar och slutar.

LÄS OCKSÅ: 9 enkla sminktips som snabbt ger dig strålande vacker hy

Guide till olika kit och stick för contouring (både med och utan borste)

Du behöver inte vara makeupartist för att lyckas med contouring. De nya, smarta kiten och produkterna är både lätta och roliga att använda.

Foto: Copyright © Förnamn Efternamn, All Rights Reserv

1. Konturpalett mellan: med puderskuggor i tre matta nyanser. Har spegel i locket och medföljande vinklad pensel, perfekt för contouring. Smashbox Step-by-step contour kit, 375 kr.

2. Konturpalett lyx: Med två crèmenyanser. Det är inte bara på Tom Fords visningar denna palett används backstage. Då den är många makeupartisters favorit användes den även på Ralph Laurens och Giambattista Vallis höstvisningar. Tom Ford Shade & illuminate, 600 kr.

[adSpace placement="auto"]

3. Stift för contouring: med krämig konsistens appliceras lätt och tonas ut med fingertopparna. Perfekt för dig som vill testa conturing men hålla det enkelt. Nars Matte multiple i färgen Vientiane, 349 kr.

4. Konturpalett budget: Med ett matt contouringpuder att framhäva skuggorna i ansiktet med, en matt bronzer för att "värma upp" hudtonen och en mild highlightermed lätt lyster. Isadora Face sculptor nude, 199 kr.

5. Makeupsvamp: Med både runda och skarpa kanter, vilket gör den idealisk för contouring. Kan användas till såväl flytande som crèmeoch puderfoundation. Barely Definer sponge hard, 139 kr.

6. Puderduo med borste: För definiering av kindben och ansiktskonturer. Kommer med en tillhörande rougeborste och spegel i locket. By Terry Terrybly densiliss contouring sculpting duo powder, 710 kr.

LÄS OCKSÅ: Vår beautybloggare Molkan tipsar om sina contouringfavoriter – från budget till lyxiga Anastasia

Tutorial – lyckas med din contouring med vår steg för steg-guide:

Foto: Copyright © Förnamn Efternamn, All Rights Reserv

1. Pannan – utgå från ansiktsformen

Mörka skuggor längs med hårfästet och tinningarna skulpterar om ansiktsformen – läs längst ner på sidan exakt hur du ska tänka utifrån din ansiktsform. I nedre delen av pannan och mellan ögonbrynen är det smickrande att jobba med en ljus, ljusreflekterande nyans som "öppnar upp" hela ansiktet och stärker fokuset till ögonen.

2. Näsan – förläng och forma

De allra flesta näsor smickras av att du lägger en ljus nyans på näsryggen och jobbar med en mörkare på sidorna. Det både förlänger och ger en smalare, mer definierad form på näsan.

3. Kindbenen – lyft och förtydliga:

Alla ansiktsformer smickras av att kindbenen förtydligas och lyfts fram. Genom att lägga en mörk nyans precis under kindbenet – sug in kinderna och känn med fingrarna för att hitta exakt var dina kindben går – och jobba med en highlighter ovanpå kindbenen förstärker du konturerna och lyfter kindbenen. Om du vill kan du avsluta med lite rouge mitt på "äppelkinden" för att få lite extra värme i ansiktet.

4. Ögonen – öppna upp och förstora

Att jobba med contouring för att öppna blicken och förstora intrycket av ögonen är populärt i Asien, och det finns många knep för att få till en maxad effekt. Grundregeln, som passar alla, är att applicera en ljus nyans under ögat. Här ska du jobba med ett betydligt större område än när du lägger concealer för att täcka mörka ringar – jobba dig ända ner till övre delen av "äppelkinden". Tänk dig en triangel där spetsarna är i inre och yttre ögonvrån samt mitt på "äppelkinden". Att lägga highlighter under ögonbrynens yttre halva samt i ögonvrårna hjälper också till att öppna upp ögonen.

[adSpace placement="auto"]

5. Munnen – perfekt plut

Hur din mun uppfattas beror såklart främst på läppstiftet - mörka färger kan förminska men samtidigt definiera, glans förstorar, nude-nyanser ger ett naturligt intryck och hjälper till att dra fokus till ögonen. Du kan också jobba med contouringtekniken för att fixa extra plut. Lägg en highlighter längs med amorbågen som du sedan tonar ut.

6. Hakan och käklinjen – balansera och definiera

En ljus nyans på hakspetsen balanserar upp hela ansiktet. Mörka nyanser längs med käklinjen definierar ansiktskonturerna och trollar fram den där skarpa käklinjen som de flesta av oss förlorar med åren. Det kan också hjälpa till att maskera begynnande dubbelhakor.

Obs! Glöm inte contouringteknikens gyllene regel – att tona ut nyanserna riktigt ordentligt. Contouringstrecken i sig ska inte vara skarpa och tydliga, de ska bara hjälpa till att förstärka ansiktets egna linjer och konturer.

LÄS OCKSÅ: Bästa knepen mot påsar och mörka ringar under ögonen

Foto: Copyright © Förnamn Efternamn, All Rights Reserv

Ansiktsformen avgör vilken contouring som passar just dig

Dragen förstärks fint genom ljusa nyanser och/eller highlighters på nedre pannan, mellan ögonbrynen, under ögonen, längs med näsbenet och på hakan. Exakt var mörka skuggor ger mest smickrande effekt skiljer sig mellan olika ansiktsformer.

Fyrkantig ansiktsform

För att "runda till" intrycket av en fyrkantig ansiktsform läggs en mörk nyans vid "hörnen" i pannan längs med hårfästet, under kindbenen och strax under käklinjen för att mjuka upp det kantiga intrycket av käkarna.

Hjärtformad ansiktsform

Ett hjärtformat ansikte är brett upptill och smalnar av i ansiktets nedre del. Det betyder att det är den övre delen av ansiktet - längs med hårlinjen, tinningarna och under kindbenen - du ska använda en mörk nyans för avsmalnande effekt.

Oval ansiktsform

Den ovala ansiktsformen är den mest symmetriska och behöver därför inte skulpteras lika mycket som övriga former. Enda stället där du behöver jobba med en mörk nyans är under kindbenen så att de framhävs optimalt.

Rund ansiktsform

I ett runt ansikte handlar det om att jobba med contouring för att förlänga, så att ansiktet framstår som något mer avlångt. Jobba med en mörk nyans vid tinningarna, under kindbenen och längs med käklinjen.

Vill du få fler härliga beautytips direkt i ditt flöde? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du ingenting! 

Av: Caisa Jansson

Foto: Anna Mattsson/Art Official Agency

Makeup och hår: Mia Högfeldt/Söderberg Agentur