Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Tunna 90-talsögonbryn är tillbaka och bärs av Bella Hadid och Barbie Ferreira.Tunna 90-talsögonbryn är tillbaka och bärs av Bella Hadid och Barbie Ferreira.Tunna 90-talsögonbryn är tillbaka och bärs av Bella Hadid och Barbie Ferreira.
Tunna 90-talsögonbryn är tillbaka och bärs av Bella Hadid och Barbie Ferreira. Foto: TT Nyhetsbyrån

De tunna ögonbrynen är tillbaka – 2022:s mest oväntade trend

Är du en av dem som inte fick tillbaka brynen efter 90-talet? Trenden du aldrig trodde skulle komma tillbaka får en oväntad återkomst. De tunna ögonbrynen bärs redan av kända ansikten som Bella Hadid, Rihanna och Barbie Ferreira. 

90-talet och 00-talet fortsätter att genomsyra våra trender för 2022 och den unga generationen inspireras flitigt av allt som rör film, musik och mode från eran. Vi har redan sett hur de låga byxorna, de kroppade topparna och monogrammen gjort storstilad återkomst. Enligt några av våra största stjärnor verkar nu även de smala brynen göra en comeback och på Instagram och Tik Tok trendar looks inspirerade från 90-talet under hashtagen ”90seyebrows”.

Ögonbryn genom tiderna

Naomi Campbell och Kate Moss (1990-talet).Naomi Campbell och Kate Moss (1990-talet).Naomi Campbell och Kate Moss (1990-talet).
Naomi Campbell och Kate Moss (1990-talet). Foto: TT Nyhetsbyrån
Pamela Andersons tunna bryn från 1994.Pamela Andersons tunna bryn från 1994.Pamela Andersons tunna bryn från 1994.
Pamela Andersons tunna bryn från 1994. Foto: ©CBS/Courtesy Everett Collection / TT NYHETSBYRÅN

Vi kanske mest förknippar smala ögonbryn med 90-talet, men det här är en trend som kommit och gått de senaste hundra åren. 

Skådespelaren Marlene Dietrich med hennes välkända bryn under 30-talet.Skådespelaren Marlene Dietrich med hennes välkända bryn under 30-talet.Skådespelaren Marlene Dietrich med hennes välkända bryn under 30-talet.
Skådespelaren Marlene Dietrich med hennes välkända bryn under 30-talet. Foto: TT Nyhetsbyrån

De smala brynen kunde vi redan se under början av Hollywoods gyllene era med Marlene Dietrich som tidig trendsättare. 

Gwen Stefanis ögonbrynsresa från 90-talet till 2017.Gwen Stefanis ögonbrynsresa från 90-talet till 2017.Gwen Stefanis ögonbrynsresa från 90-talet till 2017.
Gwen Stefanis ögonbrynsresa från 90-talet till 2017. Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter några decennier av tjocka naturliga bryn fördes ”skinny brows” åter in i rampljuset under 1990-talet och bars flitigt av supermodeller som Linda Evangelista, Naomi Campbell och Kate Moss. Ögonbrynen skulle helst vara knivskarpa och tunna, och det var inte helt ovanligt att raka av sig brynen för att ersätta dem med sminkade bryn.

Cara Delevingne fångad backstage under fashion week i Milano, 2012.Cara Delevingne fångad backstage under fashion week i Milano, 2012.Cara Delevingne fångad backstage under fashion week i Milano, 2012.
Cara Delevingne fångad backstage under fashion week i Milano, 2012. Foto: TT Nyhetsbyrån

När 2010-talet slog till, och Cara Delevignes modellkarriär tog fart, kom de tjocka och vildvuxna ögonbrynen tillbaka och stannade under ett helt decennium. Vi var då många som bönade och bad för att våra förstörda bryn skulle växa tillbaka (och hoppades på att aldrig få se den tunna bryntrenden igen). Men nu verkar de smala brynen får en återkomst 2022. 

https://www.instagram.com/p/CXcLA3rgU5m/

Vi har nyligen sett flera stjärnor som testat looken, men ingen har anammat trenden mer än modellen Bella Hadid, vars instagram tyder på att hon än inte tänker lämna 90-talets trender bakom sig.

Barbie Ferreira på Met Galan 2021 med sminkade 90-tals bryn.Barbie Ferreira på Met Galan 2021 med sminkade 90-tals bryn.Barbie Ferreira på Met Galan 2021 med sminkade 90-tals bryn.
Barbie Ferreira på Met Galan 2021 med sminkade 90-tals bryn. Foto: TT Nyhetsbyrån

Skådespelaren Barbie Ferreira, aktuell och hyllad för sin roll som Kat Hernandez i HBO-serien Euphoria, är också en av dem som tidigt hakat på trenden. Barbies outfit på Met Galan 2021 var ikonisk av flera anledningar, men hennes tunna ögonbryn gav ett iögonfallande inslag till hennes look.

Rihanna på omslaget till Dazed hösten 2021.Rihanna på omslaget till Dazed hösten 2021.Rihanna på omslaget till Dazed hösten 2021.
Rihanna på omslaget till Dazed hösten 2021. Foto: TT Nyhetsbyrån

Även Rihanna bytte ut sina naturliga ögonbryn mot en tunnare look när hon prydde omslaget för Dazed i september 2021.

Julia Fox med pojkvännen Kanye West i New York januari 2022.Julia Fox med pojkvännen Kanye West i New York januari 2022.Julia Fox med pojkvännen Kanye West i New York januari 2022.
Julia Fox med pojkvännen Kanye West i New York januari 2022. Foto: TT Nyhetsbyrån

Julia Fox, Kanye Wests nya flickvän, syntes i början av året med de tunnare brynen och kanske är hon en av dem som inspirerar många fler till att våga sig på 90-tals looken i år. 

LÄS MER: Så får du ögonbrynen att växa snabbare och bli fylligare – 6 tips som verkligen funkar!

Så lyckas du med den nya ögonbrynstrenden (utan att förstöra brynen)

Även om de smala ögonbrynen gör en comeback 2022, är det inte de gamla överplockade brynen (som för evigt gjort dig livrädd för pincett) vi främst kommer att se. De kommer vara inspirerade av 90-talets skönhetsera, men behålla sin täthet och struktur. Trots att ögonbrynen minskar i bredd kommer den naturliga formen bevaras och fyllas i för att följa ansiktets proportioner. 

Är du en av dem som kommer våga dig på trenden? Tack och lov finns det många sätt att styla de tunna brynen, eller fejka dem, som kommer hindra dig från att göra samma misstag som på 90-talet. Vi tipsar dig om hur du lyckas! 

1. Besök en salong och skippa pincetten hemma

För att undvika onödig ånger, besök en ögonbrynsexpert som kan guida dig och låt pincetten ligga kvar på badrumshyllan. Annars riskerar du att skada dina hårsäckar permanent.

2. Styla ögonbrynen tunnare

Vill du ha en quick fix kan du med hjälp av ögonbryns-gel styla brynen till en mer definierad form. Borsta ihop stråna till en tunn linje eller borsta ner stråna så dem upplevs som smalare.  

Brow gel clear från Anastasia.
En genomskinlig ögonbrynsgel som formar dina bryn och håller håren på plats hela dagen. Innehåller botanisk hårbalsam och essentiella oljor som vårdar ögonbrynen. Mer info och köp här (länk till Kicks).

3. Sminka fram 90-tals brynen

Vill du testa den nya bryntrenden för endast en kväll kan du med hjälp av concealer och en brynpenna trolla fram looken, utan att behöva ta bort ett enda hårstrå. Börja med att borsta ögonbrynen ut mot tinningen och använd sedan en tunn ögonbrynspenna för att göra små hårliknande drag i glesa områden och göra dem skarpare. Gå vidare genom att applicera heltäckande concealer för att täcka hårstrån som faller utanför din önskade form. Avsluta med en genomskinlig ögonbrynsgel. 

Precisely, by brow pencil från Benefit Cosmetics.
Ögonbrynspenna med tunn spets som gör det enkelt att fylla i brynen. Ger en jämn finish som håller i upp till 12 timmar. Finns i 12 olika nyanser. Mer info och köp här (länk till Sephora).

LÄS MER: 2000-talets mode gör comeback! 

LÄS MER: Varför är modebranschen så besatt av bröst just nu? 

LÄS MER: Mascara – bäst i test 2021 (och tipsen för fylliga fransar!)