Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Joel Rhodin

Emma Wiklund firar 50 år med hudvårdsserie för äldre hy: ”Anti-age är så omodernt”

Modellen och affärskvinnan Emma Wiklund, nyss fyllda 50 år, firar sin nya ålder genom att släppa en hudvårdsserie för kvinnor med mogen hy. Vi har träffat Emma för att prata skönhetsrutiner, karriärminnen och att åldras med stolthet.

Hon är supermodellen som blev affärskvinna och skönhetsentreprenör. Inför hennes 50-årsdag träffade Damernas Värld Emma Wiklund för att prata skönhetsrutiner, höjdpunker ur karriären, nya produktserien för 50+ och varför pro-age är det nya anti-age...

 Grattis på 50-årsdagen! Hur känns det?

– Det känns väldigt bra! Jag har inte någon åldersnoja alls. Det finns så mycket annat att noja över, man kan ju inte noja över saker som man inte kan förändra. Jag tycker att man ska fira. Jag ska ha fest!

Hur har din skönhetsrutin ändrats med åren?

– Min hudvårdsrutin har fler steg i dag jämfört med för ett par år sedan, och fler aktiva ingredienser. Jag slarvar aldrig med rengöring, och har mer och mer anammat den koreanska beautyrutinen där man tar bort makeup med flera olika produkter för att sedan återfukta och boosta med andra produkter. En sak som jag alltid säger är att man måste ha råd med sin dagliga skönhetsrutin. Om du köper ett dyrt serum men inte rengör ordentligt på kvällen kan det ändå inte gå ner i huden för att den är blockerad med makeup.Beskriv en typisk skönhetsrutin på morgonen?

– Jag tvättar ansiktet i duschen med min Facial wash och smörjer sen in mig med serum, ögoncrème och dagcrème ur min nya Ultimateserie. Jag är ju naturligtvis såld på min nya serie som är grymt skön och funkar bra under makeup. I den nya dagcrèmen har vi tillsatt en alg som ger fin lyster och antioxidanter. I en dagcrème vill jag också ha ingredienser med direkt effekt. En sak med att bli äldre är porerna... Man får ju sämre elasticitet med åren och porerna ser större ut, därför använder vi förutom djupgående ingredienser även direktverkande ingredienser som gör att man direkt ser hur porerna fylls ut. Sen blir det en lystergivande primer innan jag sminkar mig ganska minimalistiskt med CC-crème, brun mascara, concealer och crèmerouge.

Emma Wiklund

Ålder 50 år.

Gör Vd, grundare och ägare av skönhetsmärket Emma S.

Bor Stockholm.

Familj Man och två barn.

Bakgrund Supermodell.

Aktuell Fyllde 50 år den 13 september och lanserar hudvårdsserien Ultimate, för kvinnor över 50 år.

Och en typisk kvällsrutin?

– På kvällen kör jag min ögonmakeup-remover på ögonen. Det är en parfymfri lotion som är helt underbar, huden känns återfuktad efteråt. Sen använder jag Cleansing oil, innan jag tvättar med min Facial wash, för att sen i steg tre pH-balansera med Jasmine Facial toner. Sen blir det serum, ögon- och nattcrème. Två gånger i veckan byter jag ut min nattcrème mot en nattmask som får jobba hela natten. Om jag märker att huden är stressad tar jag ett steg tillbaka med vår Sensitive-serie.

T.v.: Emma i 20 års-åldern, Emma i 30 års-åldern och Emma i 40 års-åldern.T.v.: Emma i 20 års-åldern, Emma i 30 års-åldern och Emma i 40 års-åldern.T.v.: Emma i 20 års-åldern, Emma i 30 års-åldern och Emma i 40 års-åldern.
T.v.: Emma i 20 års-åldern, Emma i 30 års-åldern och Emma i 40 års-åldern. Foto: IBL

Tänker du på vad du äter och tränar? 

– Absolut! Ungefär 75 procent av hudvård är livsstil, men sedan är det viktigt att man väljer rätt hudvård utifrån hudtyp och ålder. Jag tränar mer i dag än för 20–30 år sen. Både yoga, megaformer (en hybrid mellan styrketräning och pilates, reds anm) och tuffare pulspass som crosstraining. Jag äter också hälsosammare, vilket har blivit mycket enklare och godare. Jag försöker äta mycket grönt och mindre kött, jag märker att jag mår väldigt bra av det. Men jag tycker också att det är jättegott med goda röda viner. Att träna mycket och äta bra handlar inte om att banta, utan om att få energi och ork.

Ungefär 75 % av hudvård är livsstil.

Vilken produkt kan du inte leva utan? 

– Oj, vad svårt att välja! Just nu kan jag inte vara utan min Ultimate day cream som liksom smälter på huden. Och min Enzyme peeling... Sedan tio år tillbaka använder jag den en gång i veckan för att hålla min hy i schack. Då fanns det inte så många produkter med enzymer. När jag jobbade som modell pratade man inte om aha- och bha-syror, det var något som man köpte på salong. Eftersom hudens elasticitet blir sämre med åren, och man blir torrare, så syns små svarta pluppar av oxiderat talg mer. Enzympeelingen löser upp dem.

Upplever du att synen på äldre kvinnor har ändrats i skönhetsbranschen sedan du började din modellkarriär?

– Ja, och jag tycker verkligen att det är sunt att vi ser olika åldrar i dag. Då kan man enklare relatera till sin egen hy och ålder. För mig har begreppet anti-age alltid känns omodernt. Vadå ”anti”? Vi blir ju äldre! Det är inget att vara anti. Det var därför som vår första serie för mogen hy döptes till Ageless.

– Anti-age-hudvård har kommit att förknippas med ”rynkfri”, vilket jag tycker är helt fel. För mig ska en bra anti-age-serie jämna ut hudtonen, återfukta, ge lyster och reparera. Det kan i sin tur göra att exempelvis torrhetslinjer försvinner. Men rynkfri är inte det man ska sträva efter tycker jag, utan en ungdomlig fräschör, klar och frisk hy med följsamhet och lyster. Det är pro-age!Det tog tre år att utveckla nya Ultimate-serien, med fokus på hud över 50. Varför tog det sådan tid?

– Vi gjorde ett ordentligt förarbete där vi verkligen ville förstå vad som händer med huden kring 50 och uppåt jämfört med när man är 30–40 år. Faktum är att vi får mycket tunnare och känsligare hy som behöver längre tid för att återhämta och reparera sig. Huden blir också torrare på grund av hormonförändringar. Halterna av kollagen och elastin har mycket med östrogenet att göra, liksom hyaluronsyran. Vi ville hitta ingredienser med både direkta och långtidsverkande effekter som kunde lösa dessa problem. När vi var klara gjorde vi studier i Tyskland för att kunna bevisa att produkterna verkligen funkar. Det tog helt enkelt tid innan vi fick allt på plats.

Emma Wiklunds skönhetstips till sina yngre jag 

Till mitt 20-åriga jag: 

- Slarva inte med rengöringen och använd solskydd.

Till mitt 30-åriga jag: 

- Börja med produkter som innehåller A-vitamin.

Till mitt 40-åriga jag: 

- Anpassa din makeup efter din hy. Man märker att huden blir mattare och lite gråare, så man kan inte riktigt sminka sig som förut. Mest tydligt blir det med tjockleken på foundation och puderanvändningen.

Vilka är de största höjdpunkterna i din karriär?

– I modellkarriären minns jag när Gianni Versace började boka mig i början av 1990-talet. Det var ett kvitto på att man var i toppskiktet. Han var den designer som myntade begreppet ”supermodell”. Det var så viktigt att göra de visningarna ihop med alla de andra toppmodellerna. Brittiska Elle 1989 var mitt första Elle-omslag. Då hade jag bara varit i Paris några månader, så det var viktigt att få de där omslagen för att bygga sitt namn. Sen blev det videon till George Michaels Too funky. Låten håller fortfarande, och kläderna från Thierry Mugler är som tidlösa konstverk. Jag har lite kontakt med de andra supermodellerna via sociala medier, men ingen som jag umgås med privat.

– Efter modellkarriären är det absolut hösten 2010, när vi lanserade de första Emma S-produkterna i Sverige. Jag minns så väl när jag såg produkterna i hyllan för första gången. Det var en härlig känsla.