Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vilka är de bästa sminkborstarna? Och hur rengör, förvarar och tvättar man dem? Vi guidar.Vilka är de bästa sminkborstarna? Och hur rengör, förvarar och tvättar man dem? Vi guidar.Vilka är de bästa sminkborstarna? Och hur rengör, förvarar och tvättar man dem? Vi guidar.
Vilka är de bästa sminkborstarna? Och hur rengör, förvarar och tvättar man dem? Vi guidar. Foto: Estrop Barcelona

Guide: Så använder du sminkborstarna rätt

Sminkborstar – vad används de olika varianterna till egentligen? Att bygga en makeuplook kräver bra verktyg, och rätt tekniker. Vi reder ut vilka borstar och penslar som används till vad och vilka du verkligen behöver utifrån vad du använder för produkter. Dessutom får du tips om hur borstarna ska tvättas och rengöras.

Precis som målaren har sin pensel eller färgspruta behövs rätt verktyg i makeupväskan för att våra dyrköpta produkter ska kunna utföra sin sanna magi – inte minst när det kommer till foundation och andra basprodukter.

Makeupvärlden är en djungel med oändliga val av konsistenser och nyanser, och bland det mest förvirrande finns valet av borstar och penslar. Syntetiskt eller äkta hår? Vilken form på borsten är bäst? Och behöver man många olika sminkborstar egentligen?

Innehåll i artikeln

1. Ska man använda penslar eller fingrar?

2. Så tvättar du och rengör sminkborstar

3. Sminkborstar i syntetiskt eller äkta hår

4. Så väljer du rätt sminkborste till din foundation

5. Andra bra sminkborstar (concealer, rouge, ögonskugga, puder)

Sanningen är att det inte finns något magiskt kit som fungerar för alla. Det handlar om att skräddarsy sin egen verktygslåda. Dina borstpreferenser är lika personliga som din foundation-nyans.

– Att väja rätt borstar är en smakfråga. Allt som egentligen krävs för makeup är sex till sju väl valda verktyg, säger Henrik Steen, chefsmakeupartist på Lancôme i Norden.

Oval sminkborste, platt pensel eller beautyblender - vad passar dig bäst?Oval sminkborste, platt pensel eller beautyblender - vad passar dig bäst?Oval sminkborste, platt pensel eller beautyblender - vad passar dig bäst?
Oval sminkborste, platt pensel eller beautyblender - vad passar dig bäst? Foto: Estrop

Ska man använda penslar eller fingrar?

En fråga delar skönhetsfantaster i två läger: fungerar inte fingrarna lika bra? Antingen älskar man fingrarna för att applicera allt från foundation till krämögonskugga och läppstift – supermakeupartisten Pat McGrath är känd för att nästan enbart jobba med fingrarna för att uppnå en riktigt sömlös effekt – eller så skulle man aldrig drömma om det. För makeupartisten Sandra Wannerstedt är fingrarna favoriten för foundationapplicering.

– En borste jag skulle kunna leva utan är foundationborsten. Jag tycker att man klarar sig med fingrarna, eller möjligtvis en beautyblender, säger hon.

Tvätta dina penslar minst en gång i veckan.

Men det finns en del fallgropar att tänka på för fingerfantasterna. Bland annat ska personer med oljig hy vara försiktiga med fingertopparna, eftersom fett kan föras över från hud till hud och förvärra problemet. Den största boven är dock bakterierna. Vilket leder oss över till...

Tvätta och rengöra sminkborstar – så gör du

Oavsett om du föredrar fingrar eller penslar är hygienen A och O. Att tvätta händerna innan du applicerar foundation med fingrarna är för många självklart. Däremot tänker få på hur smutsiga deras verktyg är.

– Tvätta dina penslar minst en gång i veckan med rengöring som är gjord för borstar. Jag använder den från Linda Merhens, som är guld, säger Sandra Wannerstedt, och fortsätter:

– Tänk på att fett löser fett, så har du en foundationborste kan du använda lite olivolja först för att lösa upp oljerester och sedan tvätta som vanligt.

Syntetiska borstar håller bättre och kan användas till både puder och flytande produkter.

När du tvättat dina borstar är det viktigt att låta dem torka platt. Vatten som rinner ner i skaftet kan lösa upp limmet som håller hårstråna på plats.

LÄS MER: Guide – så rengör du alla dina olika sminkverktyg (din hy kommer tacka dig!)

Syntetiskt eller äkta hår - så väljer du bästa sminkborsten

En annan fråga vid borstvalet är materialet. I dag tillverkas de flesta borstar på marknaden av syntetiskt hår, som polyester och nylon. De är inte riktigt lika mjuka som borstar med äkta djurhår, men generellt mycket billigare och lättare att hålla rena. Syntetiskt hår fungerar bäst med krämiga produkter, som concealers, foundation och läppstift.

Beautyblendern, kanske det mest hajpade makeupverktyget de senaste åren.Beautyblendern, kanske det mest hajpade makeupverktyget de senaste åren.Beautyblendern, kanske det mest hajpade makeupverktyget de senaste åren.
Beautyblendern, kanske det mest hajpade makeupverktyget de senaste åren. Foto: Estrop

Makeupartisten Sandra Wannerstedt väljer syntetiska borstar som ett ställningstagande mot hur djur behandlas i pälsindustrin.

– Dessutom håller syntetiska borstar bättre och kan användas till både puder och flytande produkter. Borstar med äkta hår slits otroligt mycket om de används tillsammans med flytande produkter, säger hon.

Så väljer du rätt foundationborste

Du har hittat din perfekta foundation, så nu är det dags att plocka ihop den perfekta verktygslådan för felfri applicering. Vi har kartlagt redskapen som du behöver för varje look, från skirt, lystrigt och krämigt till täckande och sammetsmatt.

LÄS MER: Foundation – bäst i test (och tipsen för att lyckas med sminket!)

1. Beautyblender – perfekt för torra hudtyper

Den lilla äggformade svampen funkar för både flytande makeup och puder – och för att sudda ut små misstag, som för skarpa rougekanter till exempel.

Beautyblender är ett bra och billigt alternativ till sminkborste.Beautyblender är ett bra och billigt alternativ till sminkborste.Beautyblender är ett bra och billigt alternativ till sminkborste.
Beautyblender är ett bra och billigt alternativ till sminkborste.

Sminksvamp som finns i många olika färger. Sponge original pink från Beautyblender. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Teknik: Blöt och krama ur svampen. Tryck ut foundation på handens ovansida. Doppa blenderns trubbiga del och jobba från mitten av ansiktet och utåt i studsande rörelser. Med den spetsiga delen applicerar du där du önskar högre täckning.

Fördelar: Naturligt resultat eftersom en beautyblender "trycker in" produkten i huden. Täcker även torr, fnasig och ojämn hud med ett jämnt lager.

Nackdelar: Själva svampen kan suga upp en del produkt. Kan även plocka upp produkter du redan applicerat och därmed skapa en ojämn bas.

LÄS MER: Guide – så använder du din beautyblender rätt

2. Ovala sminkborstar – funkar även för pudervarianter

Ovala foundationborstar har länge använts av proffs för att sudda och jämna till basprodukter. Funkar dock lika bra till puder som till flytande produkter.

Ovala sminkborstar passar även bra till puder.Ovala sminkborstar passar även bra till puder.Ovala sminkborstar passar även bra till puder.
Ovala sminkborstar passar även bra till puder.

Oval foundationborste med syntetiskt hår. Blend & blur foundation brush från Real Techniques. Mer info och köp här (länk till Boozt).

Teknik: Jobba med lätt hand i cirklar, från ansiktets mitt och utåt.

Fördelar: Ger en otroligt jämn applicering, oavsett om du använder puder eller flytande foundation. Borstens stora yta gör även appliceringen snabb och smidig.

Nackdelar: Det kan ta några försök innan du får in snitsen med den ovala foundationborsten. Kan vara lite svårnavigerad vid näsborrarna och under ögonen.

3. Platt foundationborste – ger hög täckning

Den perfekta borsten för att trolla fram röda mattan-redo hud med flytande foundation.

Platt foundationborste hör till de bästa sminkborstarna för hög täckning.Platt foundationborste hör till de bästa sminkborstarna för hög täckning.Platt foundationborste hör till de bästa sminkborstarna för hög täckning.
Platt foundationborste hör till de bästa sminkborstarna för hög täckning.

Platt foundationborste. Pro flat foundation brush från NYX Professional Makeup. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

Teknik: Dutta lite foundation på handens ovansida och doppa borsten. Använd bortsens platta sidan där du vill ha högst täckning, som vid näsan och hakan. Vänd borsten och jobba uppifrån och ned för att blanda in produkten och sudda ut ojämnheter.

Fördelar: Ger en hög täckningsgrad och finns i många olika varianter. Lätt att rengöra.

Nackdelar: Det kan vara svårt att få till en helt jämn bas. Tenderar att lämna streck, men med lite tålamod är den lättjobbad.

4. Stipplingborste – airbrusheffekt även för oljig hy

Används till flytande foundation för att ge en airbrushad effekt.

Kompakt stipplingborste för foundation.Kompakt stipplingborste för foundation.Kompakt stipplingborste för foundation.
Kompakt stipplingborste för foundation.

Stipplingborste av syntetiskt hår. 111 stippling brush från Flaer. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Teknik: Häll ut lite foundation på handens ovansida. Doppa borsten och jobba in i huden med lätt hand i cirklar för att undvika linjer och streck.

Fördelar: Idealisk för att uppnå ett skirt och naturligt resultat med flytande foundation. Passar allra bäst för oljig till normal hud.

Nackdelar: Stråna har en något "peelande" effekt, vilket kan irritera torr och fnasig hud. Vissa ogillar stipplingborstar, eftersom det krävs en del snits på tekniken för rätt resultat. Tänk på trycket – lätt ska det vara!

5. Puderborste – för skirt resultat

En puderborste för foundation? Ja, den fluffiga texturen är perfekt för att skapa en skir bas. Finast applicering ger en mer rundad borste. Även mästerlig för applicering av mineralfoundation i puderformat, mineralpuder och löspuder för fixering.

Puderborste från Nyx Professional Makeup.Puderborste från Nyx Professional Makeup.Puderborste från Nyx Professional Makeup.
Puderborste från Nyx Professional Makeup.

Puderborste (för foundation) med syntetiskt hår. Pro multi-purpose buffing brush från NYX Professional Makeup. Mer info och köp här (länk till Åhlens).

Teknik: Plocka upp foundation från handens ovansida. Jobba snabbt i cirklande rörelser.

Fördelar: Med puderborsten får du total kontroll över hur mycket produkt som hamnar på huden.

Nackdelar: Flytande foundation kan sjunka ner mot roten av håren, då de inte sitter lika tätt som på en foundationborste.

Andra bra sminkborstar (concealer, rouge, ögonskugga)

Ge foundationborsten sällskap av kompisar som fixar resten av makeup-jobbet.

1. Rougeborste – piggar upp ansiktet

Rougeborste är bra att ha i sitt sminkset.Rougeborste är bra att ha i sitt sminkset.Rougeborste är bra att ha i sitt sminkset.
Rougeborste är bra att ha i sitt sminkset.

Rougeborste med syntetiskt duofiber. Precision blush brush från EcoTools. Mer info och köp här (länk till LookFantastic).
Färg på kinden skulpterar, piggar upp och är pricken över i. Oavsett om du väljer solpuder eller rouge är en borste med lite bullig form perfekt för att ge liv åt kinderna och mejsla fram knivskarpa kindben.

2. Concealerborste – trollar bort det mesta

Concealerborste från LH Cosmetics.Concealerborste från LH Cosmetics.Concealerborste från LH Cosmetics.
Concealerborste från LH Cosmetics.

Concealerborste med syntetiskt hår. Precision brush 301 från Linda Hallberg Cosmetics. Mer info och köp här (länk till Kicks).
Plitor, ytliga blodkärl eller spår av sömnlösa nätter - en concealer löser allt. Den perfekta concealerborsten är liten och precis i sin applicering. Har du svårt att sudda ut kanterna, tryck till med beautyblendern.

3. Ögonskuggsborste – fixar sotningen

Ögonskuggsborste - så använder du den.Ögonskuggsborste - så använder du den.Ögonskuggsborste - så använder du den.
Ögonskuggsborste - så använder du den.

Ögonskuggsborste med syntetiskt hår. Dramatic definer dual ended eye brush från bareMinerals. Mer info och köp här (länk till Skincity).
Finns det något som skriker festsäsong mer än sotade ögon? Med rätt borste är sotningen lättfixad. Vi gillar varianter med en fluffig sida för att applicera basfärg och sudda, samt en spetsigare sida för att definiera.

4. Puderborste – fixerar basen

Kabukiborste från Flaer.Kabukiborste från Flaer.Kabukiborste från Flaer.
Kabukiborste från Flaer.

Puderborste med syntetiskt hår. 110 kabuki brush från Flaer. Mer info och köp här (länk till Åhlens).
Svep löspuder över huden för att fixera din foundation och matta ner glansiga partier. Vi älskar så kallade kabukiborstar för ett jämnt resultat.

LÄS MER: Alltid rätt med rött – tips på 9 klassiska och snygga röda läppstift (och hur då målar läpparna bäst!)

LÄS MER: Ögonfransserum: bäst i test 2021 och allt du behöver veta

LÄS MER: Oumbärliga hudvårdsprodukter för DV:s skönhetsbloggare Zainab Jones