Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur undviker jag att mascaran klumpar sig?

Damernas Världs skönhetsredaktör och Damernas.se:s beautybloggare Therése Hallberg svarar varje vecka på läsarnas skönhetsfrågor här på Damernas.se. 

VECKANS FRÅGA:  Det spelar ingen roll hur försiktigt jag applicerar, min mascara klumpar sig iallafall. Har du några tips på hur jag ska undvika att mina ögonfransar får klumpar av mascaran? /Ingrid

SVAR: Se först och främst till att din mascara inte är äldre än två-tre månader, för det är så länge som en mascara håller. En mascara som är för gammal kan börja bete sig på en mängd ovälkomna sätt, allt från att klumpa sig till att smula eller fästa dåligt på fransarna. Ett annat tips är att använda vattenfast mascara, eftersom de ofta har en lite "torrare" konsistens som är mindre benägen att klumpa sig.

En viktig detalj som många glömmer är att mascaraborsten mår bra av att rengöras regelbundet, eftersom en kladdig borste också kan orsaka klumpar. Börja med att torka borsten ren från gammal mascara med en bomullspad eller mjukt hushållspapper, indräkt i ögonmakeup-remover. Gnugga borsten ren med försiktiga drag och skölj den sedan med ljummet vatten. Torka borsten ren med en ny bomullspad eller en ny ruta mjukt hushållspapper. Se också till att korken på din mascara är fri från gamla mascararester. Känns den smutsig, rengör den genom att doppa en bomullstops i ögonmakeup-remover i korken och torka sedan rent med mjukt hushållspapper.

För att få din mascara att hålla så länge som möjligt gäller det att undvika så mycket som möjligt att själva formulan utsätts för luft. Se med andra ord alltid till att du skruvar fast korken ordentligt varje gång du använt mascaran. Undvik också att "pumpa" med borsten upp och ner i hylsan, rörelsen för ner luft i formulan och gör att den blir gammal i förtid.

Fill out my Wufoo form!