Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Susanne Manasi är makeupartisten bakom det krämbaserade sminkmärket Manasi7.
Susanne Manasi är makeupartisten bakom det krämbaserade sminkmärket Manasi7.
Susanne Manasi är makeupartisten bakom det krämbaserade sminkmärket Manasi7.
Susanne Manasi är makeupartisten bakom det krämbaserade sminkmärket Manasi7. Foto: Kis Lefwander, Jesse Laitinen

Makeupartisten Susanne Manasi ”Krämiga produkter är knepet för mogen hy”

Med mer än 20 år som makeupartist och sex år som produktutvecklare inom makeup – bland annat för H&M Beauty – kan Susanne Manasi skönhet på sina fem fingrar. För DV berättar hon om knepen som ger naturligt glow inifrån och ut.

Susanne Manasi hade gjort det mesta som makeupartist – allt från modevisningar, reklamfilmer och musikvideos – när hon runt 2010 började känna att det var dags att utvecklas från frilansande makeupartist och produktutvecklare (för H&M Beautys makeup) till att ta steget att göra något mer.

 – Jag började tänka mer på vad jag åt, med rena råvaror och ekologiskt, både för mig själv och ur miljösynpunkt och det blev en del i att jag även började tänka på vad jag satte på huden. Jag rensade ut i mitt egna badrumsskåp, började blanda olika oljor och testa på mig själv. Sedan tänkte jag att jag ville bygga upp mitt makeupkit också. 

Susanne Manasi Persson Foto: WERONIKA BELA

 Skapade egna märket Manasi7 

Makeupserien som Susanne skapade, Manasi7, kan beskrivas som hudvårdande produkter med pigment och sjuan i namnet står för företagets manifest ”Declaration of 7” som lovar hållbar produktion, selektiva, rena ingredienser och flera funktioner för att minska behovet av ”onödiga” produkter. 

– Makeupen är väldigt närande och snäll för huden, skapad med de bästa, mest vårdande och vilt skördade ingredienserna, med minimal påverkan på miljön.

Hur ser din hudvårdsrutin ut i övrigt i dag?
– Jag tvättar inte ansiktet på morgonen utan låter det vara för att bibehålla hudens naturliga mikrobiom så mycket som möjligt, vilket ger en skyddande effekt. Det är viktigt inte minst på vintern då hudens sebum skyddar mot kylan. Jag sprayar huden med lite filtrerat vatten för att ge fukt och så lägger jag på en olja som stänger in fukten. Jag beställer oljor från Organic Makers och blandar ihop. Är jag torrare gör jag en lite kraftigare blandning med jojoba, lite mandelolja och lite, lite sheasmör. Sheasmöret smälter jag i ett vattenbad innan jag häller över allt i en burk och ställer in i frysen först, och sedan in i kylen. På sommaren använder jag bara jojoba som jag masserar in med cirkelrörelser.

Hur skapar du en naturlig makeup och får den där lystern som man vill ha?
– Jag använder en skin enhancer runt ögonen för att dämpa lite skuggor och rodnad och sedan tillsätter jag lite av min egen All over shine genom att blanda dem på handryggen. Då blir det som en tinted moisturizer som ger en lätt täckning och lätt glow. Efter det kör jag en krämbronzer som jag lägger på kinderna, lite på näsa och haka. Egentligen lite överallt för extra glow. Sedan böjer jag fransarna, det är så bra för det öppnar upp blicken. Då kör jag Shu Uemuras fransböjare. Och så lite All over shine även på läpparna. Det är egentligen det! 

Om du adderar något, exempelvis till kvällen, vad blir det då?
– Då vill jag ha mer färg på läpparna. Min egen All over colour i Ikura är en varm röd som jag gillar jättemycket.  

All over colour från Manasi7 i nyansen Ikura.

All over colour från Manasi7 i nyansen Ikura. Mer info och köp här (länk till Bangerhead). 

Vilket är ditt bästa knep för att se fräsch ut snabbt?
– Att lägga en kall handduk på ansiktet är en klassiker. Den behöver inte ha varit i frysen, men kyld med riktigt kallt vatten. Det får igång cirkulationen och dämpar svullnad. Sedan skulle jag jobba ganska mycket med huden, alltså basen, så att den blir perfekt; jobba upp glowet och samtidigt täcka det som som behöver täckas.

Vad ger du för tips till den som vill förändra sin makeup för att passa en mer mogen hy?
– Jag föredrar mer krämbaserade produkter, och om jag använder puder så ska de vara väldigt lätta. Det är ofta puder som lägger sig i fina linjer. Krämbaserade produkter kan du jobba in på ett annat sätt så att det smälter in men samtidigt framhäver. 

Hur tar du hand om ditt hår?
– Jag tvättar håret med bikarbonat och sköljer sedan med äppelcidervinäger. Jag blöter håret, pudrar bikarbonat i hårbotten och masserar. Sen sköljer jag med vatten så att bikarbonatet försvinner. Sedan sköljer jag håret med en del vinäger och tre delar vatten som jag har blandat i en flaska. Det låter jättekonstigt men testar man det en gång så märker man att det fungerar som ett balsam. Man kan också addera en eller två droppar eterisk olja i vattenblandningen om man vill ha extra doft. 

– Jag låter håret självtorka tills det är nästan torrt, då kramar jag in en bärande olja, som jojoba, i lockarna.

Apple cider vinegar, opastöriserad äppelcidervinäger, Bragg. Mer info och köp här (länk till Bodystore).

Vilket är ditt bästa budgetknep när det gäller skönhet?
– Något som är väldigt bra är oil pulling som innebär att man gurglar en tesked kokosolja i munnen på morgonen. Det hjälper till att motverka de dåliga bakterierna och håller tandköttet friskt. Gurgla i någon minut innan du borstar tänderna. En annan grej jag brukar göra är att jag tillsätter lite bikarbonat och blandar i en kräm som jag gjort själv, som jag sedan använder som deodorant. 

Går du på några speciella behandlingar?
– Jag gör nästan inget sådant, för att inte störa och därmed bevara den naturliga bakteriefloran på huden. 

Äter du några tillskott?
– Jag gjorde det tidigare men jag har faktiskt slutat, bortsett från D-vitamin som jag tar på vintern. Mycket av vitaminerna och mineralerna får du i dig via bra näring, men det gäller också att få i dig det på rätt sätt. Jag dricker opastöriserad äppelcidervinäger med vatten varje morgon och äter fermenterad mat som kimchi, ungefär tre matskedar, varje dag. De göder de goda tarmbakterierna. 

Hur gör du för att må bra psykiskt och hitta balans, det påverkar ju också hud och kropp?
– Jag prioriterar, främst min familj och jobb, och så försöker jag att inte ta på mig så mycket annat. Om jag tackar ja till för mycket grejer efter jobbet blir det en stress. Den tiden när jag är ledig, då är jag ledig.

– Utöver det går jag på akupunktur, den absolut bästa i hela Stockholm är Peter Sjölund på AAA Kliniken. Jag har gått hos honom i över tio år och han gör även kiropraktik och zonterapi. Varje gång jag har varit där så är jag så avslappnad och lugn. Annars tycker jag om varma bad, och promenader i området där vi bor: att vara i naturen, det reglerar psyket och man kan landa. 

Susannes favoritprodukter

All over shine från Manasi7 är en krämig highlighter som Susanne använder för att ge naturlig glow till ansiktet. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

Sheasmör Nilotica, kallpressat sheasmör, Organic Makers. Mer info och köp här (länk till Organic Makers).

Bronzelighter, lystrig bronzer från Manasi7 i nyansen Roseate. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

Jojobaolja eko från Organic Makers. Mer info och köp här (länk till Organic Makers).

 

LÄS MER: Supermodellen Vendela Kirseboms oväntade skönhetsknep (superbilligt!)

LÄS MER: Grön skönhet: allt du vill veta om ekologisk, naturlig och vegansk beauty

LÄS MER: Prinsessan Victorias makeupartist Linda Öhrström om sina bästa ekologiska skönhetsprodukter