Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Din guide till sotade ögon à la röda mattan.Din guide till sotade ögon à la röda mattan.Din guide till sotade ögon à la röda mattan.
Din guide till sotade ögon à la röda mattan. Foto: Stephen Lovekin/Shutterstock / TT, DAVID SWANSON / EPA, Matt Baron/Shutterstock / TT

Perfekt sotade ögon: Så gör du!

90-talets sotade ögon har gjort en storstilad comeback och Damernas Värld visar vägen till ultimata smokey eyes – i 5 enkla steg. Dessutom tipsar vi om de bästa produkterna för att sätta looken.

De sotade ögonen har synts överallt på röda mattan och runwayen på sistone. Och när det är dags för fest är sotade ögon alltid ett säkert kort. Här kan du leka med mängden och variera i färgskala. Det behöver inte vara kolsvart, du kan också testa en mjukare sotning med brun skugga – eller varför inte våga lite mer färg, till exempel midnattsblått? Här är den perfekta guiden för dig som vill testa smokey eyes:  

Steg 1. Sotade ögon: grunda med en primer 

Grunda rätt – en ögonskuggeprimer gör att din ögonskugga både fäster bättre och håller längre. Applicera över hela ögonlocket och arbeta försiktigt in den med lillfingret. Applicera sedan en ljusare ögonskugga, matt eller skimrande, på ögonlocket. Börja vid fransarna och arbeta dig upp mot ögonbrynen och ut mot tinningarna i den ögonskugge-form som du vill ha. Tips! Har du ingen ögonskuggeprimer kan din concealer fungera minst lika bra.

Zendaya har tagit det sotade ögat till perfektion.Zendaya har tagit det sotade ögat till perfektion.Zendaya har tagit det sotade ögat till perfektion.
Zendaya har tagit det sotade ögat till perfektion. Foto: Matt Baron/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Steg 2. Sotade ögon: rama in ögat med en kajalpenna 

Rama in – dags för kajal. Använder du flytande eyeliner applicerar du den när du är helt färdig med ögonskuggorna, inte före. Måla en linje längs med hela övre fransraden. För en mer klassisk look ska linjen vara som tunnast i inre ögonvrån och sedan successivt öka i tjocklek ut till yttre ögonvrån. Dra sedan en jämntunn linje längs med nedre ögonfransraden. Sudda mjukt med en tops eller liten pensel. Du kan också välja en flytande eyeliner till övre fransraden och sedan en kajal till den nedre raden. 

Steg 3.  Sotade ögon: använd kajalen på den inre fransraden 

Förstärk inramningen ytterligare – dra en linje med kajalpennan (eller flytande eyeliner) längs den inre fransraden, både övre och undre. Det kallas också för vattenlinjen och det brukar vara mest bekvämt att måla med en mjukare kajalpenna där. 

Steg för steg mot smokey eyes.Steg för steg mot smokey eyes.Steg för steg mot smokey eyes.
Steg för steg mot smokey eyes. Foto: Jason Lloyd Evans

Steg 4. Sotade ögon: sota med ögonskugga

Applicera en mörk ögonskugga på ögonlocket med hjälp av en pensel. Börja vid din utsuddade kajallinje och arbeta dig uppåt mot ögonbrynsbenet. Arbeta gärna från yttre ögonvrån, längs med globlinjen mot inre ögonvrån. Sudda och gnugga skuggan så att du slipper skarpa linjer – du vill skapa en mjuk sotning och inramning. Applicera därför ögonskuggan med en liten, smal pensel längs med nedre fransraden. Den mörka skuggan ska vara som mest intensiv längs franskanterna och i yttre ögonvrån. Om du vill ha en klassisk skuggning vill säga – annars är det bara att experimentera loss.

Steg 5.  Sotade ögon: avsluta med mascara 

Framhäv dina fransar. Vill du använda flytande eyeliner på ögonlocket i stället för kajalpenna är det dags att forma till den vingform som du vill ha nu. Böj sedan ögonfransarna med en franstång och applicera rikligt med svart volymmascara både uppe och nere. 

5 perfekta produkter för sotade ögon

1. Ögonskuggepalett för sotade ögon, Rimmel

12 olika ögonskuggor från ljus skimrande highlighter till nästan mattsvart – allt du kan tänkas behöva! Rimmel, Magnifeyes eyeshadow smoke edition. Mer info och köp här (länk till Lyko.) 

2. Primer för ögonskugga, Babor

För att ögonskuggorna verkligen ska sitta snyggt hela kvällen är det en bra idé att grunda med en primer. Urban Decay eyeshadow primer. Mer info och köp här (länk till Kicks.) 

3. Kajalpenna för fransraden, Bareminerals

En mjukare penna eller en kajal fungerar utmärkt att använda både vid den övre och nedre fransraden. Och vill du inte ha kolsvart testar du brun. Bareminerals, Lasting line eyeliner pencil. Mer info och köp här (länk till Lyko).  

4. Krämig ögonskugga i brunt 

Det bästa med sotade ögon är att det inte behöver vara perfekt. Därför kan denna ögonskugga som är krämig i konsistensen vara ett bra alternativ för en lite mer ”operfekt” look - bara att dutta med fingrarna! Clarins, Ombre satin, ögonskugga. Mer info och köp här (länk till Nordic Feel.)  

5. Flytande eyelinerpenna 

En så kallad automatisk eyeliner kan vara bra om man känner sig lite osäker på handen. Lancôme Liner Idôle. Mer info och köp här (länk till Bangerhead.)  

LÄS MER: Bäst i test av eyeliners – vi har utsett vinnarna 2022

LÄS MER: Topplista: Bästa budgetsminket – bäst i test 2022