Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Estrop / Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Så ska du rengöra dina olika sminkborstar - din hy kommer tacka dig!

Smuts, damm och bakterier hindrar inte bara dina sminkverktyg att prestera sitt allra bästa, de kan också orsaka orenheter i din hud. Damernas Värld guidar dig till du hur du sköter om dina penslar, borstar och puffar – och får dem att räcka ännu längre.

1. Börja med att rensa i röran

Hur ser det ut i ditt badrumsskåp – egentligen? Undersök dina gömmor noga, allt som är sönder, saknar lock eller förpackningar som är princip helt tomma hör hemma i papperskorgen (eller, om det är möjligt, återvinningen). Kajalpennor som tappat sin hatt kan du förvara i återförslutningsbara plastpåsar, men krossade dosor med pressat puder och rouge går tyvärr inte att laga på ett hygieniskt sätt. Dags att köpa nytt i stället!

2. Så gör du för att rengöra dina sminkborstar

Sköter du om dina sminkborstar rätt kan de hålla i många år. Se därför till att du rengör dem ofta, varannan vecka är ett bra riktmärke, och förvarar dem på ett bra sätt. Allra bäst mår de om de får stå upp i en behållare.

Sköter du om dina sminkborstar rätt kan de hålla i många år.

Blöt borstarna försiktigt med ljummet vatten och rengör dem sedan med ett milt schampo eller en rengöring särskilt avsedd för sminkborstar. Cirkulera med borsten i din handflata och tillsätt nytt vatten till dess att borsten känns ren.

Undvik att dränka dina borstar i vatten, för mycket av det goda kan nämligen innebära att limmet i borsten släpper och borsten går sönder. Tryck ut överflödigt vatten med hjälp av en frottéhandduk och låt dem redan torka liggande med stråna neråt. 

LÄS MER: Borstarna du behöver i sminkväskan - bäst i test! 

Slipp bakteriehärder och spara pengar genom att regelbundet göra rent dina sminkborstar. Foto: Estrop / Estrop-Barcelona

3. Så gör du för att tvätta dina foundation-svampar/beauty blenders

Foundation-svampar samlar åt sig mycket smuts och bakterier, så de måste rengöras ofta. Svampar av hög kvalitet kan tvättas hur många gånger som helst medan billigare varianter bara brukar hålla för en tvätt eller två. Rengör dem på samma sätt som du tvättar dina sminkborstar och låt dem torka på en frottéhandduk.

4. Så gör du för att rengöra dina puderpuffar

De små puffar som du får med dig i förpackningen håller max för en tvätt eller två, därför kan det vara en god idé att investera i en puderpuff av högre kvalitet och som du kan tvätta många gånger. Tvätta på samma sätt som dina sminkborstar.

5. Så gör du för att rengöra din ögonfranstång

Här samlas det sminkrester en masse. Rengör med en fuktad bomullstuss och torka av omedelbart för att undvika att tången rostar (om du har en tång i metall). De små kuddarna i silikon eller plast som sitter inne i franstången är till för att skydda fransarna, så när de börjar gå sönder är det dags att sätta i nya.

LÄS MER: Guide: så vet du vilken mascara som passar bäst för dina fransar