Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Getty Images

Skönhetsredaktören: Så får du partysminket att hålla hela kvällen

Brud eller gäst – vi har sminkknepen som håller partymakeupen fräsch genom glädjetårar och dans ända fram till småtimmarna. Och så får du tips på bästa produkterna som hjälper till att hålla sminket på plats! 

Svett, smink, smuts, rök (även andrahandsrök) - alla är potentiella fiender till den perfekta makeup du förtjänar. Till och med de där mysiga levande ljusen bidrar till en negativ hudpåverkan. Men med några enkla produktuppdateringar – som dessutom verkar avsvällande på partynecessären – tillsammans med nya skönhetsvanor, kan du komma ur sommarens festsäsong fräschare än du var innan. Här är överlevnadstipsen som maxar hudens välmående glow och får din makeup att se nylagd ut hela vägen till morgonen.

Smink som håller hela dagen: Glow som sitter

Starta partypreppen med en mild syraexfoliering som lyfter bort gamla gråa hudceller och unna dig sedan en djupt återfuktande och plumpande ansiktsmask som fyller ut huden med nyttigheter. 

Förbereder du huden på rätt sätt slipper du kämpa med din bas senare. För många lager hudvård under makeupen kan också göra att den inte fäster ordentligt och sedan "glider runt". Det lyxigaste sättet att göra huden festredo är unna dig en salongsbehandling. Röda mattan-behandlingen ZO Stimulator peel, 1 195 kr, går under smeknamnet "The Hollywood peel" eftersom kändisarna älskar den. Den har ingen återhämtningstid men ger omedelbara resultat på under 40 minuter.

Syror lyfter fram glowet i din hud så att du kan minimera makeupen, men var försiktig med att experimentera med starka syror hemma samma dag som du ska på fest.

Filmbildande primer och fixerande spray får sminket att sitta

Primer och fixerande spray kan skydda huden mot yttre påverkan och hjälper även din foundation att fästa och hålla sig på plats. Den kan dessutom kompensera din foundation: en högtäckande foundation, som oftast är torrare, kan användas med en återfuktande primer och vice versa.

Leta efter produkter med ingredienser som innehåller orden "polymer" eller "vinyl"

En filmbildande primer - leta efter produkter med ingredienser som innehåller orden "polymer" eller "vinyl" - är ett bra alternativ till festen. Den skapar en flexibel film över huden som håller sminket på plats avsevärt längre och motverkar att den spricker upp.

Fixing spray/mist innehåller samma polymerer och fungerar likadant, men ovanpå din makeup, och skyddar samt gör den mer resistent mot vatten och svett.

Om din spray inte har en polymer som en av de första fyra ingredienserna så är det sannolikt i stället en setting spray, som främst används för att återfukta och ge makeupen en fin finish. En fixing spray marknadsförs ofta som setting spray och vice versa, så kolla ingredienslista för att hitta rätt.

Hyllad primer som håller sminket på plats

Primer som appliceras först i sminkrutinen för att få makeupen att sitta bättre och längre. Denna kommer från Hourglass och innehåller bland annat solskyddsfaktor SPF 15. Mer info och köp här (länk till Sephora). 

LÄS MER: Damernas Världs Bäst i Test Primers 2021 hittar du här 

Sminktips för vacker festlook som håller: Minimera basmakeupen

Många av de hypade nya märkena på marknaden gör sig ofta bättre på Instagram än i verkliga livet, eftersom de har en yngre målgrupp som föredrar extrema täckningsgrader och oftare har en mer sebumrik hy.

Är du normal eller torr och vill hitta en foundation som jämnar ut, sitter kvar och ändå gör sig bra på en selfie, är det fortfarande klassiska märken som Shiseido eller Dior som är dina hjältar. Jobba i stället med en concealer med hög täckningsgrad där det behövs. If it ain't broke, don't fix it!

Lyxig foundation från Dior 

Matt foundation, Forever fluid foundation, Dior. En klassiker som fortfarande håller och sitter kvar. Mer info och köp här (länk till Åhléns). 

LÄS MER: Damernas Världs Bäst i Test Foundation för alla hudtyper hittar du här.  

Så applicerar du concealer så att den håller hela dagen

Applicera concealer med en precis pensel och sudda försiktigt genom att dutta med fingret. Dra aldrig på din concealer, det lyfter bara fram det du försöker dölja.

På det tunna partiet under ögonen passar inte en täckande concealer

På det rörliga och tunna partiet under ögonen passar inte din fetare eller täckande concealer, den som du använder i övriga ansiktet. Använd i stället en lättare produkt med ljusreflekterande pigment. Fokusera på den ofta framträdande linjen som gränsar till området under ögonen och tona uppåt.

Använd rätt puder för att få makeupen att sitta

Pressat kompaktpuders största fördel är egentligen att det är väskpraktiskt, och det bör undvikas om du har oljig hy eftersom det bildar en kaka av sebum och puder. Färgade puder är nästan alltid tyngre, medan transparenta kompaktpuder är lättare på huden. Kompaktpuder innehåller också ofta mer oljor, vilket ger ett tyngre intryck än ett löst puder.

Avsluta din makeup med löspuder eller setting powder, aldrig ett kompaktpuder

Oavsett hudtyp så är det löspuder, eller setting powder, du avslutar din makeup med, aldrig ett kompaktpuder. Undvik puder helt under ögonen om din concealer brukar vecka sig där. Oftast räcker det med att - i stället för att återapplicera - försiktigt dutta med ringfingerspetsen för att få concealern på plats igen.

Ha som tumregel att inte konstant återapplicera din flytande eller krämiga basprodukt annat än på nästipp och på enstaka blemmor.

Löst setting puder från Fenty Beauty by Rihanna 

Fixerande löspuder, Pro filt'r instant retouch setting powder, Fenty Beauty by Rihanna. Gör att makeupen sitter där den ska. Mer info och köp här (länk till Sephora). 

LÄS MER: Damernas Världs Bäst i Test puder som fixerar hittar du här.