Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jason Lloyd Evans

Så lyckas du med din bronzer + de 7 vanligaste sminkmissarna med solpuder

Solpuder är en mirakelprodukt när det kommer till att förstärka glow och ge en solkysst och pigg look. Men visst har vi alla gjort misstag när det kommer till bronzer. Här får du bra tips på hur du kan förbereda huden och så listar vi de vanligaste missarna många – även vi! – gör med solpuder: 

Hur gör man egentligen med bronzer och hur får man till solpuder snyggt? Du är inte ensam om att undra hur man egentligen ska bete sig med solpuder. Här är några tips och så listar vi de vanligaste misstagen man brukar göra. 

Så lyckas du med solpuder 

1. Satsa på bra underlag. Om du använder ett löst solpuder eller bronzingpuder, se till att ditt underlag är torrt. Har du tex en olja under eller en fet foundation kan din bronzer ”fastna” i underlaget och det kan bli svårt att få till det snyggt. För att vara på den säkra sidan kan du först applicera ett transparent puder över ansiktet så att det är ”torrt”. 

2. Återfukta huden. Är du torr i huden eller har eksem eller ärr kan det vara bra om du peelar huden först. Solpuder har en tendens att vilja lägga sig i torra partier. Glöm inte att återfukta huden efter peeling! 

3. Bygg upp din bronzer. Använder du en krämbaserad bronzer eller solpuder ska du tänka på att välja en bra nyans och jobba med litet i taget och bygga upp. Ofta tar vi för mycket och det kan bli krångligt att ta bort. Solpuder blir snyggast när de appliceras på dina högsta punkter. Läs mer i förklaringen nedan: 

Misstag 1: Du använder solpudret som ett vanligt puder (för att få lite mer färg)

Det är frestande kanske att svepa över hela ansiktet med solpuder för att ge dig själv en fuskbränna. Men detta gör mest att du ser smutsig och lite spöklik ut. Vill du ha mer färg i ansiktet är det betydligt bättre att satsa på en bra brun utan sol för ansiktet. Här hittar du vår stora guide till brun utan sol – både för ansiktet och kroppen!

Misstag 2: Du använder solpudret som contouring

Solpuder och countouring är visserligen båda lite mörkare än din hudton – men de är långt från samma sak. Solpudret ska du applicera där solens strålar naturligt träffar ditt ansikte, contouring däremot används för att förstärka de skuggor som blir när solen strålar träffar ditt ansikte.
Solpuder drar vanligtvis mer åt ett varm, lite lätt orange nyans och kan innehålla skimmer och lyster. Contouring är istället mörkare och mattare än ett solpuder. På bilden ovan visar den vänstra halvan hur contouring ska appliceras och den högra hur solpuder ska appliceras. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan solpuder och contouring!

Misstag 3: Du har inte rätt nyans på solpudret

Självklart, men ändå då lätt att göra fel på. På samma sätt som det gäller att välja en foundation för just din hy finns det ett solpuder som kommer att framhäva din hy på bästa sätt. Har du tex rosa/kall underton i huden, neutral eller har du en gul/varm underton? Ta dig tid att leta efter en nyans som passar just dig. 

Misstag 4: Du använder samma solpuder som alltid

Under en svensk sommar gör vi sällan av med ett helt solpuder, vilket gör att de blir en trogen följeslagare i necessären. Men även smink har ett bäst före datum och för puder är den tiden oftast mellan 12-18 månader. Vilken tid som gäller för just ditt solpuder kan du ofta se om du tittar på etiketten. Siffran i symbolen ovan visar hur många månader den håller som öppnad. Har du svårt att minnas så ta för vana att anteckna vilken månad och år du öppnade förpackningen.

LÄS MER: Damernas Världs stora Bäst i test solpuder 2021! 

Misstag 5: Du använder samma borste till allt

Foto: lokisurina

Att använda samma borste till såväl rouge, solpuder och puder är visserligen smidigt – men sällan så snyggt. Vi spenderar mycket pengar på att ha rätt nyans av respektive produkt så varför låta den mixas med andra i borsten? Här hittar du vår guide + bäst i test till sminkborstar.  

Misstag 6: Du applicerar för mycket solpuder 

Dagens sminkprodukter har ofta mycket pigment i sig och man behöver inte så mycket. När man tar för mycket solpuder – särskilt när man är vårblek under – kan det se knasigt ut. En annan viktig aspekt är att använda en bra borste så att du kan ”blenda in” solpudret ordentligt. Alltså borsta in det så att det inte blir skarpa kanter. 

Misstag 7: Ditt solpuder har för mycket skimmer i sig 

Är du inte ett fan av för mycket glitter eller skimmer är det viktigt att du testar ditt solpuder på handen innan du köper det. Köper du online rekommenderar vi dig att läsa beskrivningen ordentligt, det brukar framgå om bronzern har skimmer eller om det är matt. En del älskar skimmer, och då är det bara att köra, men vill du undvika att se ut som en diskokula, kan du leta efter ett solpuder med satin effekt. Det ger lyster utan stora glitterpartiklar. 

LÄS MER: Damernas Världs stora Bäst i test solpuder 2021! 

Foto: Kasiam