Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Undvik sminkmissarna som får dig att se äldre ut.Undvik sminkmissarna som får dig att se äldre ut.Undvik sminkmissarna som får dig att se äldre ut.
Undvik sminkmissarna som får dig att se äldre ut. Foto: Unsplash

7 sminkmissar som får dig att se äldre ut – och lösningarna

Ser du äldre ut med smink utan att förstå varför? Lugn, vi vet vad du gör fel och hur du styr tillbaka sminkningen på rätt spår.

Det finns tillfällen i livet när allt vi vill är att se äldre ut än vad vi är. Som när vi försöker planka in på krogen eller – sorgligt nog – få den respekt vi förtjänar på jobbet även som unga. Men någonstans fokus och vi jublar av lycka varje gång biträdet på systembolaget ber om legitimation. Och visste du att ditt smink kan få dig att åldras flera år? Och då snackar vi inte om teatersmink, utan om vanliga vardagsmisstag (yes, vi gör dem också). Här är några av de vanligaste missarna – och lösningarna.

Misstag 1: För mycket eller fel nyans på foundation

Vi har nog alla haft incidenter med foundation där vi ser ut att ha gnidit antingen skokräm eller mjöl i ansiktet. En för ljus foundation smälter inte in i huden, utan lägger sig ovanpå som en åldrande, livlös mask. En för mörk foundation blir däremot en kaka som tynger ner dina drag och får dig att se äldre ut. Vill du se solkysst ut är en bronzer den rätta vägen att gå. För mycket foundation lägger sig i fina linjer och adderar snabbt flera år till looken. Vill du täcka ojämnheter är det bättre att grunda med en lättare foundation eller bb-creme, och sedan dölja lokala skavanker med concealer.

Gör så här: Webshopping i all ära, men foundation måste provas live. Bäst är att gå till proffsen i makeupdiskarna och lägga ditt öde i deras händer. Testa alltid i dagsljus. Dutta försiktigt in produkten i området mellan kindben och käklinje. Den perfekta nyansen är den som inte syns. Vill du ha en varmare ton välj en foundation med gul underton i stället för en nyans som är för mörk. Har du en foundation du älskar? Köp den i två nyanser, så kan du skräddarsy nyansen beroende på hur blek/solbränd du är. Eller satsa på så kallade shade adjusting drops som droppas ner i din vanliga foundation och fördjupar nyansen. En droppe ger 1–2 nyanser mörkare produkt.

Misstag 2: Matt foundation på en torr hy

Foundations med beskrivningar som "matte" eller "velvet" innehåller ofta puder som kan få torr hy att se äldre ut. För mycket puder kan få den finaste linje att fördjupas. Välj istället en foundation som är ”hydrating”, som alltså hjälper till att hålla huden fuktad. (Och du behöver inte pudra över din foundation om du har normal/torr hud.) Andra ord att leta efter är sheer, illuminating eller glow foundation. Dessa hjälper till med naturlig lyster i huden.
Gör så här: Fukt och lyster är ledorden. Grunda alltid med fuktkräm. Sedan kan du matta ner glansiga partier i efterhand med ett transparent puder.

Bästa foundation i våra test

Den foundation som fick Bäst i test i Damernas Världs stora test över foundations är Estée Lauder, Futurist Hydra Rescue.
ANNONS
Köp här (länk till Nordicfeel.)  

Det finns i dag primers för alla önskemål – anti-rödhet, nedmattande, porförminskande, återfuktande, lysterboostande...

Misstag 3: Du skippar primer

Primer är en ofta förbisedd produkt, men testa – vi vågar nästan lova att du inte kommer ångra dig. En primer innehåller ofta silikoner som jämnar till hudytan och ger en jämn och snygg kanvas att lägga makeupen på. Tänk på primer som sminkets motsvarighet till ett underlack som fyller ut räfflor och får lacket att både sitta snyggare och hålla längre. Det finns i dag primer för alla önskemål – anti-rödhet, mattgörande, porförminskande, återfuktande, lysterboostande och så vidare.
Gör så här: Grunda huden med en fuktgivande och utjämnande kräm eller primer. Vi älskar Clarins klassiker Beauty flash balm som direkt stramar upp och jämnar till hudytan, och ger huden en fräsch klarhet. Om du använder ögonskugga är primer på ögonlocket obligatorisk för att sudda bort trista rynkor.

Primer för ansikte och ögonlock

Primer från Clarins.Primer från Clarins.Primer från Clarins.
Primer från Clarins.

Clarins kultförklarade Beauty flash balm är en bra makeup primer och funkar som ett suddgummi för huden! 
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead.)   

Primer för ögonlocken, Pixi.Primer för ögonlocken, Pixi.Primer för ögonlocken, Pixi.
Primer för ögonlocken, Pixi.

Primer för ögonlocket och ögonområdet från Pixi som hjälper till att hålla ögonskugga och concealer på plats. Piggelin-SOS!  
ANNONS Köp här (länk till Lyko.)  

Misstag 4: Mascara på underfransarna

Mascara på underfransarna är coolt och trendigt – men har du kråksparkar kan mascara på nedre fransraden dra uppmärksamhet till linjer och påsar. Ögonen dras neråt och ser tröttare ut, vilket ger motsats effekt till vad man hoppas på med en mascara. Man vill att ögat ska se så öppet ut som möjligt, och då bör man lägga fokus på de övre fransarna.
Gör så här: Bygg upp tjusiga vippor som drar all uppmärksamhet till dina övre fransar. Mascara är smickrande för alla och öppnar upp blicken. En ögonfransböjare hjälper dig att böja upp fransarna innan du applicerar. Vill du ändå ha mascara på underfransarna, investera i en brun mascara och applicera med lätt hand för att ge intryck av naturligt mörka fransar som ramar in ögat.

Effektiv ögonfransböjare

Ögonfransböjare, Shiseido.Ögonfransböjare, Shiseido.Ögonfransböjare, Shiseido.
Ögonfransböjare, Shiseido.

Ögonfransböjare hjälper dig att böja upp fransarna så att mascaran kommer ännu mer till sin rätt. En av våra favoriter kommer från Shiseido.
ANNONS
Köp här (länk till Nordicfeel). 

 

Det som är coolt på en tonårsgoth eller Saint Laurent-modell kan vara svårburet för oss vanliga dödliga

Misstag 5: Hård eyeliner under ögat

Vill du få dina ögon att se mindre, tröttare och äldre ut? Smäll då på med tjock, svart kajal eller eyeliner under ögat. Det som är coolt på en tonårsgoth eller Saint Laurent-modell är svårburet för oss vanliga dödliga,och det blir inte lättare med åren.
Gör så här: Byt ut den svarta eyelinern mot en mer smickrande brun eller grå nyans. Eyeliner längs övre fransraden är inte så svårt som du kanske tror. Liner allra närmast fransrötterna, så kallad "tightliner", är ett beprövat modelltrick som ger ögonen definition och djup utan att se övermålade och hårda ut. Även under ögat är tightliner eller eyeliner i vattenlinjen smickrande. Vill du ha en sotad look? Sota mjukt en mörk skugga under ögat. Det är de hårda linjerna du vill undvika. Ha bomullspinnar nära till hands och sudda sudda sudda för att få bort skarpa, åldrande kanter. Att enbart använda ”tightliner” är också ett bra knep för dig som av någon anledning inte vill bära mascara, eftersom ögat ända ramas in snyggt. 

Misstag 6: Contouring på fel sätt

Vi är många som hoppat på contouring-trenden med hopp om Kim Kardashian-skarpa kindben. Men i verkligheten kan brunt rouge eller skugga under kindbenet se smutsig och onaturligt ut – och dra ner ansiktsdragen mot knäna. Ouch.
Gör så här: Persikonyanser passar de flesta hudtoner och ger kinden en frisk nyss-promenerat-i-skogen-glow. Krämrouge är perfekt för torr eller mogen hud och dessutom ganska enkelt att applicera på kinderna. För att hitta nyansen som blir mest naturlig på just dig, nyp dig i kinden och försök att matcha den naturliga rodnad du får. Applicera rouget högst upp på kindens "äpple" och svep uppåt/bakåt. Voilà – frisk som en sommardag.

Krämigt rouge

Krämrouge Lip2Cheek, Rms Beauty.Krämrouge Lip2Cheek, Rms Beauty.Krämrouge Lip2Cheek, Rms Beauty.
Krämrouge Lip2Cheek, Rms Beauty.

Krämrouge är lätt att arbeta med, och det ger en mer fuktad look i huden. Här är en favorit från Rms Beauty, Lip2Cheek i nyansen Demure.
ANNONS Köp här (länk till Lyko.)   

Misstag 7: Du glömmer brynen

När vi blir äldre blir ögonbrynen glesare. Fylliga bryn signalerar friskhet – och är dessutom supertrendigt. Tänk på brynen som ansiktets ram. Precis som med en vacker tavla kommer inte ditt ansikte till sin fulla rätt utan kärleksfullt hanterade bryn. Ändå är de lätta att glömma när vi fokuserar mycket på själva ögonen.
Gör så här i stället: Marknaden svämmar över av innovativa brynprodukter. Penna eller skugga är en smaksak, huvudsaken är att du väljer en nyans som inte är för mörk - en till två nyanser ljusare än håret brukar bli bra. Har du redan fylliga bryn och bara vill forma och ge en färgskjuts är brynmascara toppen. Den allra flesta är snyggast i en nyans med askiga undertoner, så kallat "taupe". Rött i brynen ser onaturligt ut om det inte passar din färgpalett i övrigt. Vi vill slå ett slag för brynpennor med borste i ena änden, så du kan borsta igenom brynet tills det är precis som du vill ha det. Börja med att borsta brynen uppåt. Fyll sedan i med små, korta streck i strånas växtriktning och fyll i luckor eller hack. Följ alltid ditt bryns naturliga form. Kosta på dig att förlänga brynet lite mot tinningen för att ge intryck av större, kattigare ögon. Och böj dig inte baklänges för att få brynen symmetriska – kom ihåg att bryn är systrar, inte tvillingar.

Brynpennor som sätter looken

Ögonbrynspenna från RodialÖgonbrynspenna från RodialÖgonbrynspenna från Rodial
Ögonbrynspenna från Rodial

Bra ögonbrynspenna för nybörjare från Rodial. Ger naturligt resultat. 
ANNONS Köp här (länk till Lookfantastic.)  

Brynpenna för fylligare bryn från Anastasia. Finns i många olika nyanser, från blond till riktigt svart. 
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

LÄS MER: Ögonbrynspennor som är bäst i test 2023 – och så får du perfekta bryn
LÄS MER:
50 plus: Bästa foundation för mogen hud