Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sminktips för ögonen: kajal, mascara, eyeliner och ögonskugga.Sminktips för ögonen: kajal, mascara, eyeliner och ögonskugga.Sminktips för ögonen: kajal, mascara, eyeliner och ögonskugga.
Sminktips för ögonen: kajal, mascara, eyeliner och ögonskugga. Foto: TT

10 sminktips som gör att du lyckas med ögonmakeupen – varje gång

Hur sminkar man ögonen snyggt? Oavsett om du ska göra en naturlig ögonmakeup med mascara eller en full sotning och eyeliner så har makeupartisterna en arsenal av knep som höjer resultatet till en ny nivå. Här är 10 av våra favoritknep som genast lyfter din makeup!

Att sminka ögonen kan vara en konst: ögonskugga som smular, eyeliner som irriterar ögat och resultat som snarare får dig att se trött ut än festlig. Men var bara lugn – vi har de bästa sminktipsen som underlättar att måla ögonen. Här kommer de!

Sminktips 1: skapa en jämn grund

En bra grund för en vacker ögonmakeup är basen, börja därför med att täcka rodnader runt ögonen och vid tårkanalen med concealer. Med en jämn och vacker grund kommer dina ögon fram på bästa sätt oavsett hur stark makeup du väljer att lägga.

Skapa en jämn grund med concealer för att få till en snygg ögonsminkning.Skapa en jämn grund med concealer för att få till en snygg ögonsminkning.Skapa en jämn grund med concealer för att få till en snygg ögonsminkning.
Skapa en jämn grund med concealer för att få till en snygg ögonsminkning.

Sminktips 2: börja din sminkning med ögonen

För att minimera risken att ögonskuggan pudrar och förstör resten av din sminkning kan du, som steg två efter concealer kring ögonen, börja med att göra ögonmakeupen och applicera foundation, rouge och puder först efter att du sminkat ögonen.

Skapa en felfri bas genom att börja med ögonen.Skapa en felfri bas genom att börja med ögonen.Skapa en felfri bas genom att börja med ögonen.
Skapa en felfri bas genom att börja med ögonen. Foto: Jason Lloyd-Evans

LÄS MER: 7 sminkmissar som får dig att se äldre ut (yes, vi gör dem också!) 

Sminktips 3: felfri bas med puder

Vill du se helheten när du sminkar ögonmakeupen kan du applicera ett tjockt lager puder mitt på kinden, om det faller ner ögonskugga gör det inget. När ögonmakeupen är klar borstar du lätt bort pudret och den skugga som trillat ner.

Pudra kinderna för att kunna borsta bort överflödig ögonskugga.Pudra kinderna för att kunna borsta bort överflödig ögonskugga.Pudra kinderna för att kunna borsta bort överflödig ögonskugga.
Pudra kinderna för att kunna borsta bort överflödig ögonskugga.

Sminktips 4: öppna ögonen med eyeliner

För att få till den perfekta kråksparken på din eyeliner ska du sträva efter att låta den förlänga ögats naturliga nedre linje, det kommer att göra att dina ögon upplevs som större.

Ett hett sminktips är att förlänga ögats nedre linje med eyeliner.Ett hett sminktips är att förlänga ögats nedre linje med eyeliner.Ett hett sminktips är att förlänga ögats nedre linje med eyeliner.
Ett hett sminktips är att förlänga ögats nedre linje med eyeliner.

Sminktips 5: investera i en smal pensel

Målar du din eyeliner med en pensel så gå till en måleributik och köp deras tunnaste akvarellpensel, några få strån räcker och du får snabbt möjlighet att förfina din linje till perfektion.

Sminktips 6: så får du till en perfekt linje

Är det svårt att få till en rak linje i eyelinern kan du lägga en stödlinje i form av en bit papper eller ett kreditkort längs linjen för kråksparken och fylla i den med din eyeliner.

Få till en perfekt eyelinervinge med hjälp av ett kreditkort.Få till en perfekt eyelinervinge med hjälp av ett kreditkort.Få till en perfekt eyelinervinge med hjälp av ett kreditkort.
Få till en perfekt eyelinervinge med hjälp av ett kreditkort.

Sminktips 7: volymboosta med mascara

När du applicerar mascara är det svårt att komma åt fransarna längst in vid ögat, har du ljusa fransar och en tydlig eyeliner kan det därför vara bra att fylla i ögonfransarna så nära fransroten du kan komma. Lättaste tricket är att ta en skarp borste, exempelvis en sned ögonbrynsborste och pensla den i lite mascara. Slut ena ögat och pensla ögonfransarna med mascara från fransroten och ut.

Vare sig du är ute efter en festlig eller vardaglig look går dessa sminktips att ta till för olika tillfällen.Vare sig du är ute efter en festlig eller vardaglig look går dessa sminktips att ta till för olika tillfällen.Vare sig du är ute efter en festlig eller vardaglig look går dessa sminktips att ta till för olika tillfällen.
Vare sig du är ute efter en festlig eller vardaglig look går dessa sminktips att ta till för olika tillfällen. Foto: TT / Copyright (c) 2016 Shutterstock. No use without

Sminktips 8: kajal i innerögat

För en riktigt intensiv blick gör svart kajal i innerögat stor skillnad, men det kan vara obehagligt att applicera den, tricket är att titta ner i motsatt riktning mot var du vill applicera kajalen. Ett annat smart tips är att också måla en kajal innanför ögonfransarna på det övre ögonlocket. Detta kräver att du måste titta upp och kanske även hålla fast ögonlocket för att hitta till vattenlinjen. Detta skapar mer djup vid ögat och kan hjälpa till att få bort ev ljusa partier allra närmast fransrötterna. 

Sminktips för svärta i blicken: applicera kajal i innerögat.Sminktips för svärta i blicken: applicera kajal i innerögat.Sminktips för svärta i blicken: applicera kajal i innerögat.
Sminktips för svärta i blicken: applicera kajal i innerögat.

Sminktips 9: välj rätt nyans

På samma sätt kan en ljus kajal ge intryck av större ögon. Välj inte kritvit, utan en ljust beige nyans, så lik din egen ögonvita som möjligt. Då kommer resultatet att bli mer naturligt.

LÄS MER: Experten: 5 vanliga misstag du gör med din parfym – och så undviker du dem

Sminktips 10: skapa en ögonmakeup med djup

Bästa knepet för att skapa en dramatisk ögonmakeup är att kombinera mörka och ljusa färger. En mörk sotning behöver inte bara bestå av svart utan kan tillexempel byggas upp med grå som bas, svart som mörk nyans och silver som ljus.

Balansera mörka färger med ljusa.Balansera mörka färger med ljusa.Balansera mörka färger med ljusa.
Balansera mörka färger med ljusa.

Foto: Alloverpress.

LÄS OCKSÅ: Ögonskugga – bäst i test (och så lägger du ögonskugga på rätt sätt)