Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stor guide: Så hittar du rätt foundation!

Att hitta en foundation som passar din hudtyp är minst sagt lättare sagt än gjort. Men ingenting är omöjligt! Damernas.se listar allt du behöver veta för att göra ett bra köp.

”Vilken foundation är bäst?”. Det är en av de allra mest vanliga frågorna som vi får här på Damernas.se. Svaret på den frågan är att det, tyvärr, inte finns någon foundation som är bäst för alla. Anledningen är vi har olika hudtyper men också olika förväntningar på våra foundations. Ska den vara rejät täckande, medeltäckande, verka mattande eller helst av allt verka lystergivande? 

När du är på jakt efter en ny foundation är det bra att ha svaren på följande frågor klara för dig:1. Vilken hudtyp har du?
2. Vilken täckningsgrad vill du att din nya foundation ska ha?
3. Ska den verka mattande eller ge lyser?

Är du osäker, be alltid personalen som finns i sminkdisken på plats, de är där för att hjälpa dig! Och när det är dags att prova ut rätt nyans, skippa handryggen eller halsen – de har ju knappast samma färg som ditt ansikte. Nej, rätt plats att prova ut en bra nyans är på käkbenet.Du har: Torr hyAtt först grunda med en fuktgivande ansiktscrème är ett måste för den torra huden, annars är risken stor att din foundation blir randig och fläckig på extra torra områden. Den torra huden trivs bra i foundations som innehåller fuktgivande egenskaper eller oljor. De glider mjukt och enkelt på den torra huden och förhindrar att din foundation känns kakig eller spricker efter lunch. Foundations i crèmeform brukar också fungera alldeles ypperligt på den torra huden.
Prova till exempel Lancôme Photogénic lumessence foundation, 460 kr.

Du har: Fet hyDen oljiga huden brukar dessvärre ha en tendens att svettas bort foundation, men väljer du varianter som är fria från olja håller de längre och håller huden fri från eventuella orenheter. Det finns dock flera foundations på marknaden som riktar sig till en fet och oljig hy och som har en mattande effekt. Glöm inte att försegla med löspuder och följ gärna upp med blotting papers som suger upp överflödig glans.
Prova till exempel Make up store Matt foundation, 255 kr.

Du har: Känslig hyHar du känslig hud är det alltid smart att göra ett pricktest i armvecket minst ett dygn innan du tänkt applicera produkten i ansiktet. Mineralbaserade foundations kan vara ett hett tips, eftersom de innehåller ingredienser som verkar vårdande och lugnande. Undvik gärna foundations som innehåller olja eller ingredienser som verkar anti-age, de kan ha en irriterande effekt.
Prova till exempel Bare minerals foundation, 450 kr.

Du har: ProblemhyHar du aknebenägen hud är mineralfoundations ett bra alternativ eftersom de innehåller ingredienser som ska bekämpa orenheter. Försök bekämpa lusten att täcka hela ansiktet med en rejält täckande foundation, det ser lätt bara onaturligt ut. Satsa istället på en täckande concealer på problemområden och applicera ett tunnare lager av din foundation i ansiktet, gärna en variant som verkar mot orenheter. Glöm inte heller att tvätta ansiktet rent på kvällen, eftersom smuts och tilltäppta porer kan resultera i ännu fler problem.
Prova till exempel Clinique Anti-blemish solutions liquid makeup, 305 kr.