Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Modellen Claudia Schiffer tar hand om sin 50+ -hy.Modellen Claudia Schiffer tar hand om sin 50+ -hy.Modellen Claudia Schiffer tar hand om sin 50+ -hy.
Modellen Claudia Schiffer tar hand om sin 50+ -hy. Foto: OLIVIER BORDE / BESTIMAGE/TT

66-åriga makeupartisten: ”Här är bästa (och sämsta) produkterna för mogen hy”

Makeupartisten Rose-Marie Swift, 66, har ett eget ekologiskt sminkmärke och är känd för sin enkla elegans – och som supermodellerna Giselle Bündchen och Miranda Kerrs favorit. Här delar hon med sig av nyckelknepen bakom minimalistisk hudvård och den naturliga signaturlooken - och bästa tipset för mogen hud. 

Rose-Marie Swift inledde sin karriär som makeupartist i New York för snart 30 år sen och har jobbat med flera stora modeller och fotografer under åren. Hennes arbete har synts i Vogue, Harpers Bazaar och ID och hon har också gjort otaliga reklamuppdrag för märken som Luis Vuitton och Ralph Lauren. 

Det var när hon blev envist sjuk som startskottet firades av för egna märket, kultiga Rms Beauty, vars signifikativa vita små burkar syns i var och varannan skönhetsredaktörs och makeupartists handväska. 

Du är känd för att skapa en naturlig bas och en perfekt, till synes osminkad look. Hur gör du?
– Jag anser verkligen att enkelhet är elegans, att inte överarbeta makeupen är en del av det. Men allt börjar med en hälsosam hud. Jag rekommenderar tillskott med pre- och probiotika varje dag och att mjukgöra huden med en olja som ger huden lyster. Sedan lägger jag min UnCover up, en foundation, precis där det behövs; på rodnader, pigmenteringar och blemmor. Living luminizer, en krämig highlighter utan glitter, ger en elegant lyster utan att det syns att du använder makeup. Vår Lip2cheek i nyansen Demure är subtilt, naturligt rosig och fin på både kinder och läppar. 

Rms Beauty - krämbaserad makeup.Rms Beauty - krämbaserad makeup.Rms Beauty - krämbaserad makeup.
Rms Beauty - krämbaserad makeup.

1. Foundation, UnCover up, Rms beauty. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
2.
Multiprodukt för kinder och läppar, Lip2cheek, Rms beauty. Mer info och köp här (länk till Hudoteket).
3.
Highlighter, Living luminizer, Rms beauty. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel)

Advanced Génifique serum, Lancôme.Advanced Génifique serum, Lancôme.Advanced Génifique serum, Lancôme.
Advanced Génifique serum, Lancôme.

Serum Advanced Génifique serum, Lancôme, med 7 pre- och probiotikaextrakt som stärker hudens viktiga mikrobiom. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

”Ju äldre man är, desto mindre foundation kan man bära”

Hur väljer man rätt bas, vad ska man tänka på?
– Jag anser att ju äldre man är, desto mindre foundation kan man bära. En foundation kan inte kamouflera fina linjer, utan framhäver dem snarare. En lätt foundation med en droppe olja ger en mer ungdomlig glow. En täckande, torr och matt foundation är inte bra i någon ålder, tycker jag. Lägg rouget på kinden under ögat, i höjd ovanför näsvingarna. Att lägga rouget högt ger ett mer piggt utseende. Jag gillar crèmerouge och att applicera det med fingrarna och ge ansiktet en lätt massage för att pigga upp det. 

Rose-Marie Swift är makeupartist och grundare av skönhetsmärket Rms beauty.Rose-Marie Swift är makeupartist och grundare av skönhetsmärket Rms beauty.Rose-Marie Swift är makeupartist och grundare av skönhetsmärket Rms beauty.
Rose-Marie Swift är makeupartist och grundare av skönhetsmärket Rms beauty. Foto: TT

Vilka andra knep har du tagit med dig under åren?
– Jag tycker att puder gör sig bäst för att fylla i brynen. Pennor och gelformulas fastnar i porer och ger en tung känsla som ser onaturlig ut. Gör aldrig brynen kantiga i fronten – det drar brynen mot varandra och ger en illusion av ögon som sitter tätt och ger en hård känsla. En annan viktig aspekt är ljuset. Lyft ansiktet mot ljuset i stället för att undvika det. Det är ljuset gör ditt ansikte vackert, inte skuggorna. Alla modeller känner till det knepet. Ta en spegel och titta ner i spegeln och jämför sedan med hur du ser ut när du vänder dig och spegeln mot ljuset. Det är som magi!

Du samarbetar i dag med flera stora namn, som Gisele Bündchen och Miranda Kerr, som båda är stora anhängare av dina produkter.
– Alla de kvinnorna efterfrågar rena skönhetsprodukter, hälsosam mat och strävar hela tiden efter att hitta lösningar som respekterar moder jord och miljön. 

LÄS MER: Allt för mogen hud – Damernas Världs bästa guider och produkttips

Rose-Marie Swift

Ålder: 66 år.

Gör: Makeupartist och grundare av skönhetsmärket Rms beauty.

Bor: I Savannah och deltid i Charleston, där kontoret finns, i USA.

Modellen Lauren Hutton vet hur man får till en snygg bas för mogen hy.Modellen Lauren Hutton vet hur man får till en snygg bas för mogen hy.Modellen Lauren Hutton vet hur man får till en snygg bas för mogen hy.
Modellen Lauren Hutton vet hur man får till en snygg bas för mogen hy. Foto: Davide Maestri/WWD/REX / Copyright (c) Shutterstock.

Hudvård är grunden till allt, och du talar ofta om oljor. Berätta lite mer.
– När jag var väldigt ung använde jag bara olivolja, nu använder jag min egen Beauty oil och Kakadu evening elixir. Fler dermatologer än någonsin rekommenderar olja, men det är viktigt att välja rätt. Jojobaolja är närmast hudens egna sebum (naturliga fett), buriti innehåller mycket betakaroten och vitamin A, kakaduolja är C-vitaminrik medan kokos tar bort all makeup och hjälper till att hålla fransarna välmående. Den sistnämnda är bra för att den är så multifunktionell; man kan ha den i badet, när man rakar sig, som deo, på ansiktet – tänk dock på att det är viktigt är att välja en kokosolja av absolut bästa kvalitet. Huden behöver olja!

Ansiktsolja Kakadu evening beuty elexir, Rms beauty.Ansiktsolja Kakadu evening beuty elexir, Rms beauty.Ansiktsolja Kakadu evening beuty elexir, Rms beauty.
Ansiktsolja Kakadu evening beuty elexir, Rms beauty.

Ansiktsolja för kvällen, Kakadu evening beauty elixir, Rms beauty. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

Kallpressad ekologisk jojobaolja från Better YouKallpressad ekologisk jojobaolja från Better YouKallpressad ekologisk jojobaolja från Better You
Kallpressad ekologisk jojobaolja från Better You

Ljuvlig jojobaolja – den olja som ligger närmast hudens eget naturliga fett. Kallpressad Jojobaolja, Better You. Mer info och köp här (länk till Lyko).

 

Vad har du för hälsorutiner?
– Gröna juicer, fasta, magnesium och chlorella (en sorts grönalg). Mina skönhetsrutiner handlar alltid om skönhet inifrån och jag är en superminimalist. Om jag lägger pengar på något är det inte spa-behandlingar utan snarare en detox. Jag fastar för att ge liv till ansikte och ögon, medan de gröna juicerna ger antioxidanter och vitaminer. Jag äter mineraler, mestadels magnesium, och är ett stort fan av raw food och grönsaker som hjälper till att ge en fin hy. Lite sol skadar inte heller, solljus hjälper mig på så många sätt. 

Rose-Marie Swift och svenska modellen Cajsa Wessberg.Rose-Marie Swift och svenska modellen Cajsa Wessberg.Rose-Marie Swift och svenska modellen Cajsa Wessberg.
Rose-Marie Swift och svenska modellen Cajsa Wessberg. Foto: TT

Har du ett mantra eller en livsregel?
– Lyssna på din intuition. Kämpa för det ditt hjärta vill ha. 

Vad packar du till sommarresan?
– Mitt måste är Rms Lip & skin balm som gör att min hy ser fantastisk ut när jag går av planet. Sedan packar jag alltid mitt Rms-röda läppstift och Uncover up i nyans 22, liksom mitt brynpuder som jag kommer att lansera i år. I övrigt har jag alltid med mig min Beauty oil, kokosolja, hårborste och tandborste. That’s it!

När Rose-Marie blev sjuk inleddes en noggrann undersökning av varför hon blev dålig. 

– Läkarna kunde inte hitta vad det var för fel på mig, så jag lät genomföra en mängd avancerade blod- och urintester och håranalyser. När provsvaren kom tillbaka fick jag frågan om jag jobbade inom kosmetikaindustrin. Jag skyller inte på, och har aldrig skyllt mina hälsoproblem på kosmetikaindustrin, men det blev ett uppvaknande för mig och jag började utbilda mig själv vidare i hur jag kunde erbjuda ”ren” kosmetika för modellerna jag jobbade med, berättar Rose-Marie. 

I USA talas det ofta om ”clean beauty” när man pratar om ekologiska och naturliga produkter, men begreppet ”ren skönhet” kan inte appliceras på samma sätt i Sverige. Men att det ekologiska och naturliga segmentet växer kan ingen blunda för. 

– Människor har verkligen fått upp ögonen för hur världen blir förorenad och respektlöst behandlad, och hur det i sin tur påverkar vår hälsa. Vi inser att vi kan börja med oss själva och våra individuella val, och att det i sin tur kan göra skillnad. Jag applåderar alla som uppmuntrar en hälsosam och ren livsstil i vårt förorenade samhälle, säger Rose-Marie.

LÄS MER: Gucci, 48, sminkar stjärnorna i Hollywood – här är hennes bästa tips för perfekt hy 

LÄS MER: Så blir du av med påsar och mörka ringar under ögonen (bästa tipsen!)  

LÄS MER: 7 miljövänliga minirevolutioner i badrummet – för en hållbar skönhetsrutin