Experterna: Så åldras huden av solen i sommar
Bli strandsmart – och på sikt även snyggare – med hjälp av solskydd. Fyra experter på ämnet berättar hur du ska tackla solens strålar, och delar med sig av knepen som ger färg och bättre hud, nu och för alltid.
Hudläkaren: ”Hudproblem förvärras av solen”



Hudläkaren Petra Kjellman, leg läk, specialist i dermatologi, MD, och verksamhetschef på Diagnostiskt Centrum Hud, svarar på frågor om hur huden åldras av solen, hur du reparerar solskador och de första tecknen på hudcancer.
Vad händer med huden vid för mycket solande?
– Solen förstör kollagenet i huden i och med att enzymer aktiveras som klipper kollagenet i bitar, som stora saxar. Kollagenet behövs för hållfastheten i huden, så när kollagenet bryts ner uppstår slapp hud men också stora grova rynkor och veck i alla riktningar. Dessa skiljer sig från rynkor vi får på grund av ansiktsmusklernas rörelse, så kallade mimikrynkor. Även porerna blir stora och övre hudlagret förtjockat, vilket ger ett grövre utseende. Dessutom kan solen aktivera vissa inflammatoriska peptider som kan aktivera rosacea.
UV-strålning är den enskilt största faktorn för att få en åldrad hud
– Jag skulle säga att UV-strålning är den enskilt största faktorn för att få en åldrad hud. Inget du äter eller stryker på – förutom solskydd – kan kompensera för den skada UV-ljuset gör för hudens åldrande.
Vad kan man göra, utöver att använda solskydd, för att förhindra solskador?
– Även om du använder solskydd är det viktigt att undvika alltför mycket solstrålning. Man har sällan så starkt skydd som man tror. Ofta smörjer man sig inte tillräckligt mycket eller ofta. Är det varmt och man svettas, kan man behöva smörja varannan timma. Använd keps eller hatt och skyddande kläder. Sitt i skuggan en stund när solen är som starkast.
Vad kan man göra för att reparera solskador?
– Solskador såsom pigmentförändringar, brustna kärl, grov hud och allmänt ojämn hudton kan förbättras med estetiska behandlingar, till exempel laser och peelingar. Riktigt slapp hud och grova rynkor är det svårare att bli av med. Vår fantastiska kropp reparerar till viss del cellförändringar som uppkommer av solning, men inte alltid och då kan det leda till hudcancer.
Hur farligt är det att bränna sig?
– En eller ett par gånger är sannolikt ingen fara, kroppen har bra förmåga att reparera. Men blir det ofta ökar risken att reparationssystemet missar något och då kan cancer uppstår.
Ökar risken för hudcancer om man har bränt sig mycket och ofta i livet?
– Ja, utan tvekan, det är en av de största riskfaktorerna. Dessutom, ju tidigare i livet du bränner sig desto farligare är det.
Om man är orolig, kan man gå till närmaste vårdcentral och kolla huden?
– Vårdcentralen är en utmärkt första instans. De kollar igenom huden och är det några tveksamheter kan en hudläkare behöva kolla, och då remitteras man dit.
Blockerar solskydd upptaget av D-vitamin?
– Solskydd blockerar UV-strålning och UV-strålning behövs för att aktivera D-vitamin. Dock krävs ganska lite UV-ljus för att den dagliga maximala aktiveringen av D-vitamin skall äga rum, så det är sällan någon får D-vitaminbrist på grund av solskydd när solen är stark.
Vilka är de mest hudvänliga solskyddskrämerna om man har känslig hy?
– Man säger ofta att de med känslig hy ska ha fysikaliska filter men det är inte helt sant. Även formulan (krämen solskyddet är i reds anm.) spelar in, liksom olika tillsatser. Kolla efter produkter som är märkta ”för känslig hud”, från några av de större tillverkarna, så är sannolikheten stor att du kommer tåla den. Men det är individuellt så tyvärr måste man pröva sig fram. Har du hittat ett solskydd som funkar, fortsätt med det.
LÄS MER: Bäst i test av solskydd för kroppen – vi har utsett vinnarna 2023
Kemidoktorn: ”Solskydd är säkra”



Pär Svahnberg, doktor i organisk kemi och vd på Toxintelligence, reder ut vanliga missförstånd kring innehållet i solkrämer.
Vad säger den senaste forskningen kring solskyddsfilter?
– Det finns cirka 30 UV-filter som är tillåtna att använda i solskyddsprodukter. Det pågår ständigt utvärderingar av olika slag som kan påverka vilken halt som är säker att använda. Europa ligger klart i fronten med nya solskyddsfilter och normer för bra skydd.
Vad är nanopartiklar i solskyddsprodukter och är de säkra för människor?
– Nanopartiklar är partiklar med en diameter på 1-100 nanometer. UV-filter som inte är nanopartiklar är mindre än så (nanopartiklar är alltså stora molekyler och inte så små som många tror – reds anm.). Nanopartiklar är för stora för att ta sig igenom huden så den vägen är stängd. Däremot kan nanopartiklar, precis som alla andra partiklar – som mjöldamm, dieselavgaser och tobaksrök – skada lungorna om man andas in dem i hög dos. Därför är inte nanopartiklar tillåtna i solskyddsprodukter vars användning leder till exponering av lungorna, till exempel aerosolsprayer.
All hud som exponeras för sol på sommaren bör vara insmord.
Är solkrämer i sig cancerframkallande?
– Nej, självklart inte. Alla kosmetiska produkter är säkerhetsbedömda innan de släpps ut på marknaden. Cancerframkallande ämnen är dessutom förbjudna i kosmetiska produkter enligt artikel 15 i kosmetikaförordningen. Solens UV-strålning är däremot cancerframkallande, och solskyddsprodukter minskar dosen UV-strålning för hud som är insmord. Alltså ska all hud som exponeras för sol på sommaren vara insmord. Men det går också bra att skydda sig med kläder, hatt och solglasögon. I skuggan är strålningen ungefär hälften så stark så skugga är också ett bra alternativ för den som vill minska dosen UV-strålning. Hudcancer är ett stort och växande problem i de nordiska länderna, så att prata skit om solskyddsprodukter är fruktansvärt fel.
Vilka solskydd har visat sig vara farliga för vattenlevande organismer och djur?
– De flesta UV-filter har dåliga miljöegenskaper. Men det ska naturligtvis sättas i sitt sammanhang. Risk måste ställas mot nytta. Hur många färre hudcancerfall får vi på grund av solskyddsprodukter? Jag vet inte. Men jag vet att alla läkemedel också har dåliga miljöegenskaper. Många solskyddsprodukter hamnar ju direkt i sjöar och hav så det går inte att utesluta viss negativ miljöpåverkan. Läkemedelsverket har tidigare velat tona ner miljöriskerna med solskydd eftersom de anser att hälsovinsterna är betydligt viktigare. Inbördes är de flesta tillåtna UV-filter ungefär lika dåliga för miljön.
Hudterapeuten: ”Foundation med spf räcker inte på stranden”



Yasemin Boive är hudterapeut på Skincity, bloggar på hudspecialisten.se och poddar i Hudspecialistpodden. Här ger hon råd om hur du undviker solfinnar, tar hand om pigmentfläckar och väljer rätt i solskyddsdjungeln.
Vilken solkräm ska jag välja för att inte få finnar?
– Många upplever att de får mer plitor och finnar av solskydd, men jag skulle säga att dagens solskydd inte triggar finnar på samma sätt som förr. Är du benägen att få akne, leta då efter lätta, snabbabsorberade kemiska solfilter.
Finns det solskyddskrämer för ansiktet som inte gör att hyn ser flottig ut?
– Absolut. Kika efter lätta solskydd med mattande effekt.
De flesta foundations ger ett ganska bra skydd men ersätter inte en solskyddsprodukt.
Många av dagens foundations innehåller spf. Räcker det eller behöver jag mer?
– De flesta foundations ger ett ganska bra skydd men ersätter inte en solskyddsprodukt. För att vara säker på att du har ett fullgott skydd krävs en ordentlig mängd. Ska du vistas på stranden eller utsättas för mycket sol, använd alltid vanlig solkräm.
Om jag använder solkräm i ansiktet, ska jag även ha på mig serum och dagkräm?
– Använd den hudvård du behöver. Vissa har serum och solskydd, andra kanske behöver mer fukt och har även en kräm. Det finns även dagkräm med inbyggt solskydd. Men huden har inte samma behov av fukt på sommaren, och dessutom blir man ofta mer bekväm och tar ”hudvårdssemester” och vill dra ner på antalet produkter på sommaren. Den viktigaste hudvården på sommaren är solskyddet.
Hur ska jag tänka med syror och peeling under sommaren?
– Det är absolut inte förbjudet att använda syror under sommaren. På sydligare och varmare breddgrader använder man ju också syror i hudvården, men där är man mer noggrann med solskyddet, minst spf 30. Ska du däremot på solsemester utomlands är det klokt att lämna exfolieringen hemma.
Vad är skillnaden mellan fysikaliska och kemiska solskyddsfilter?
– Det som skiljer de olika filtren åt är hur de reflekterar bort UV-strålning. Fysikaliska filter är gjorda på naturliga och små mineralpartiklar. När solens strålar når huden reflekteras de bort i stället för att stanna kvar, som om de studsar mot en hinna. Med andra ord går UV-strålningen inte ner i huden. Solkrämens konsistens kan därför upplevas som tjockare och vara något svårare att applicera. Spana efter titandioxid och zinkoxid i innehållsförteckningen, så vet du att det är ett fysikaliskt solskydd. Kemiska filter innebär att molekylerna i det kemiska filtret tar upp UV-strålningen och omvandlar den till ofarlig strålning. Den här typen av solskydd är oftast lite tunnare i konsistensen och lätt att applicera.
Hur effektiv är sprej jämfört med kräm när det gäller skyddet?
– Appliceringstekniken skiljer sig åt här. Spray är smidigt på axlar och rygg där det är svårt att komma åt, men samtidigt kan det vara svårt att fördela det jämnt. Vill du vara säker är det bättre att applicera med kräm och använda sprayen när det är dags för återapplicering.
Hur vet jag vilken solskyddsfaktor jag ska välja?
– Det beror lite på hur länge du klarar av att vara i solen utan att bli bränd, och det kan man faktiskt räkna ut i Strålsäkerhetsmyndighetens app Min soltid. Har du väldigt solkänslig hy så behöver du återapplicera ofta, och jag tycker generellt att spf 30 är bra att använda, men du bör anpassa typen av solskydd efter just din hudtyp. Här kan du också få bra hjälp av en hudterapeut.
Om man redan har mörka pigmentfläckar i ansiktet, finns det någon solkräm som är lämplig, om man så att säga vill ”få färg” på de ljusa partierna, utan att de mörka fläckarna blir mörkare?
– Nu kommer det tråkiga svaret, men vill man skydda pigmenteringarna, som man ska, är prio ett att ha ett solskydd med hög spf och rent krasst inte utsätta huden för solexponering. Har du högt solskydd får du färg ändå, men mer långsamt och mer skonsamt. Vill du skydda pigmenteringen lite extra och lokalt kan du använda ett solstick med spf 50 som också är litet och smidigt att ha med sig.
Hur ofta ska man återapplicera solskydd?
– Generellt varannan timme under sommaren, då man är utomhus i högre grad, svettas, badar och torkar sig med handduk. När det gäller solskydd är tumregeln ”hellre för mycket än för lite”.
Sjuksköterskan och DV:s hudvårdsbloggare: ”Mörk hy kan också bli bränd”



Zainab Jones, sjuksköterska, hudvårdsfantast och bloggare på damernasvarld.se, reder ut missförstånd kring solskador och mörk hy, samt tipsar om sina bästa skydd som inte lämnar en vit hinna.
Det finns en myt att personer med mörk hy inte behöver solskydd, vad säger du om det?
– Många tror att melaninrik hud inte är mottaglig för solskador, men ingen är immun mot de skador som solen orsakar och hudskador från solens UV-strålar kan uppstå hos alla oavsett hudfärg. Melaninrik hud har ett naturligt skydd i huden men det motsvarar bara en spf mellan 8 och 13. Hudläkare rekommenderar att man använder minst spf 30, och helst 50, oavsett hudfärg. Effekterna på huden av UV-strålar inkluderar för tidigt åldrande, solbränna (ja, melaninrik hud kan bränna sig), hyperpigmentering, fräknar och melasma. Även om det är mindre vanligt i melaninrik hud förekommer hudcancer, och när det inträffar diagnostiseras det ofta vid ett långt framskridet stadium och har en sämre prognos.
Vad är dina bästa råd för att tackla hyperpigmentering?
– När vår hud är oskyddad och utsätts för solens strålar triggas melanocyter att producera mer melanin, vilket bidrar till hyperpigmentering. Innan du spenderar dina pengar på hudvårdsprodukter för att tackla hyperpigmenteringen är det viktigaste första steget att vara noggrann med användningen av ett dagligt solskydd: det är nyckeln till att minska uppkomsten av mörka fläckar. Annars kastar du bokstavligen bort dina pengar.
Vilka är dina bästa tips på solskydd för melaninrik hud?
– Studier visar att solskydd som innehåller järnoxid skyddar mot hyperpigmenteringar. Förutom att järnoxid gör att solskyddet inte lägger sig som en vit hinna, skyddar den även mot synligt ljus (synligt ljus utgörs av elektromagnetisk strålning från solen – reds anm.). Synligt ljus kan tränga mycket djupare in i huden och kan bilda långvariga hyperpigmenteringar. Men att hitta fysikaliskt solskydd som är ”tinted” med järnoxid i Sverige är inte lätt. Mina personliga favoriter är La Roche-Posay och Evy.
LILLA SOL-SKOLAN
PA är ett japanskt/koreanskt system som visar hur skyddad du är från UVA-strålar. I systemet finns PA+, PA++ eller PA+++ eller mer. Ju fler plus, desto högre skydd mot UVA-strålar. Men säkrast är alltså att köpa solskydd som är märkt att det skyddar mot både UVB- och UVA-strålar.
LÄS MER: Brun utan sol – bäst i test 2023 och expertens tips för ansikte och kropp
LÄS MER: Skönhetsredaktören: 10 steg till en snyggare sommar