Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gwyneth Paltrow är engagerad i att lindra kvinnors klimakteriebesvär.Gwyneth Paltrow är engagerad i att lindra kvinnors klimakteriebesvär.Gwyneth Paltrow är engagerad i att lindra kvinnors klimakteriebesvär.
1 AV 2
Gynekologen förklarar vad som händer i kroppen
2 AV 2
Gwyneth Paltrow är engagerad i att lindra kvinnors klimakteriebesvär.
Foto: Image Press Agency / TT NYHETSBYRÅN

Specialistens metoder mot akne i klimakteriet – och produkterna som funkar

Klimakteriet kallas ibland den andra puberteten, och kan ge liknande hudbesvär – som akne och oren hy. Hudläkaren Petra Kjellman förklarar varför, och ger sina bästa råd om behandling och produkter som hjälper.

Du trodde att du kände din hud vid det här laget, men plötsligt blossar den upp och bryter ut på ett sätt som du inte upplevt sedan tonåren. Många kvinnor i klimakteriet drabbas av hudbesvär som irritation, utslag, torr hud,  rosacea, oren hy – och akne.

De stora förändringarna i kroppen under övergångsåldern påverkar även huden, och klimakteriet kallas ibland för den andra andra puberteten, när hormonförändringarna kan orsaka obalans i huden.

Vi bad Petra Kjellman, hudläkare på Diagnostiskt Centrum Hud, att reda ut orsakerna till att vissa drabbas av akne i klimakteriet, vilken hjälp som finns att få och vilka produkter som fungerar.

Petra Kjellman, dermatolog vid Diagnostiskt Centrum Hud.Petra Kjellman, dermatolog vid Diagnostiskt Centrum Hud.Petra Kjellman, dermatolog vid Diagnostiskt Centrum Hud.
Petra Kjellman, dermatolog vid Diagnostiskt Centrum Hud. Foto: Angelica Engström

Vad händer med huden i klimakteriet?

Först och främst, vad är det egentligen som händer med huden i klimakteriet?
– Tiden innan mensen upphör hos en kvinna föregås av en längre period, ofta flera år, under vilken nivåerna av det kvinnliga könshormonet östrogen gradvis sjunker. Bristen på östrogen leder till att överhuden blir tunnare, dessutom blir hudbarriären sämre på att behålla fukt, vilket gör huden torrare och känsligare, säger Petra Kjellman.

– I underhuden gör östrogenbristen att kollagen inte återbildas i någon större utsträckning, huden blir därmed slappare och rynkigare och porerna blir större. 

Var fjärde till femte kvinna i 40–50-årsåldern upplever mer eller mindre besvär med akne

Hur ska man tänka generellt kring hudvård under klimakteriet?
– Använd mild rengöring och var noga med återfuktning. Var noga med solskydd, för att inte ytterligare spä på östrogenbrist-effekterna. 

Varför får man akne i klimakteriet?

Att huden blir torrare i klimakteriet känns logiskt, men varför får vissa oren hy och akne?
– Kvinnors äggstockar producerar faktiskt även manligt könshormon, testosteron, men bara lite, lite i förhållande till hur mycket östrogen vi bildar. I klimakteriet sjunker östrogenet och testosteronet, som inte sjunker lika snabbt, blir då mer dominant. Den obalansen kan hos en del ge besvär med fet hy, tilltäppta porer och akne. Ett annat ovälkommet tecken på testosteron-dominansen i denna fas i livet är mörka hårstrån, till exempel på överläppen. 

– Stress ger förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol, vilket kan trigga akne. Tyvärr ökar stressen för många kvinnor i klimakteriet, som en direkt följd av de livsförändringar som många upplever äger rum både psykiskt och fysiskt. 

Vi har tipsen på knepen och produkterna som hjälper mot akne i klimakteriet.Vi har tipsen på knepen och produkterna som hjälper mot akne i klimakteriet.Vi har tipsen på knepen och produkterna som hjälper mot akne i klimakteriet.
Vi har tipsen på knepen och produkterna som hjälper mot akne i klimakteriet. Foto: Jacob Lund / Alamy Stock Photo

– Utöver det drabbas många av sömnstörningar, vilket spär på stressen ytterligare. Även övervikt kan via insulinresistens, som leder till ökade insulinnivåer, öka risken för akne hos känsliga individer.

Hur vanligt är det?
– Det är vanligt, var fjärde till femte kvinna i 40–50-årsåldern upplever mer eller mindre besvär med akne.

Produkterna som funkar mot akne i klimakteriet

Vad kan man göra själv för att komma till rätta med det?
Att försöka komma tillrätta med trigger-faktorer kan förbättra, till exempel kan man försöka uppnå minskad stress, förbättrad sömn och mer fysisk aktivitet. Att äta sunt och undvika snabba kolhydrater kan vara gynnsamt.  

Vilken typ av produkter rekommenderar du att man använder om man drabbas av akne i klimakteriet?
– Vid fet och aknebenägen hy får hudvårdsprodukter gärna innehålla salicylsyra, glykolsyra och retinol. För den tunn,a känsliga huden som ofta uppkommer i klimakteriet kan det dock bli för starkt och då kan glukonolakton eller laktobionsyra (ingår i gruppen PHA-syror, reds. anm) tolereras bättre. 

– Fuktkrämer ska vara återfuktande, men får förstås inte täppa till porerna, de får gärna innehålla glycerin som är en bra fuktbindare för aknebenägen hud.

Gwyneth Paltrow har tillsammans med skådespelarkollegorna Cameron Diaz och Drew Barrymore investerat i en startup för att lindra kvinnors klimakteriebesvär.Gwyneth Paltrow har tillsammans med skådespelarkollegorna Cameron Diaz och Drew Barrymore investerat i en startup för att lindra kvinnors klimakteriebesvär.Gwyneth Paltrow har tillsammans med skådespelarkollegorna Cameron Diaz och Drew Barrymore investerat i en startup för att lindra kvinnors klimakteriebesvär.
Gwyneth Paltrow har tillsammans med skådespelarkollegorna Cameron Diaz och Drew Barrymore investerat i en startup för att lindra kvinnors klimakteriebesvär. Foto: Image Press Agency / TT NYHETSBYRÅN

Och vad ska man undvika – i hudvården och kosten?
– Undvik allt som är komedogent, det vill säga täpper till porerna – till exempel all oljebaserad kosmetika. Använd solskydd utformade för fet och acnebenägen hud och undvik hudvård och smink med solskydd när det är vinter. Undvik snabba kolhydrater, minska stressen, träna, sov … vilket är lättare sagt än gjort för många.

Behandlingar mot akne i klimakteriet

När ska man söka hjälp?
– När man upplever att besvären påverkar livskvaliteten och råden jag nämnt inte funkar är det dags att söka hjälp.

Vilken medicinsk hjälp finns det att få?
Grundbehandlingen vid akne i klimakteriet är topikal behandling, alltså sådant som appliceras på huden. Adapalen och tretinoin är effektiva, men kan reta den redan känsliga klimakteriehuden. Ett tips är att trappa upp långsamt, till exempel börja två kvällar i veckan och sedan öka. 

Svavelkräm kan vara effektivt och är inte så retande för huden

– Azaleinsyra är lite mildare, men enligt min uppfattning också lite mindre effektiv. En fördel är dock att azaleinsyran kan bleka hyperpigmenteringar, vilket inte är ovanliga spår efter aknens framfart. En del har en blandning mellan akne, rosacea och perioral dermatit och då kan svavelkräm vara effektivt. Den är inte så retande för huden, men en del tycker att den luktar märkligt.

LÄS MER: Författaren Caitlin Morans bästa tips för medelåldern: ”Ha normala ligg och ta botox om du vill”

Medicin mot akne i klimakteriet

– Eftersom akne i klimakteriet bland annat orsakas av en relativ ökning av testosteron kan medicinen spironolakton, som blockerar effekten av testosteron, vara effektiva hos en del. Att äta antibiotika som tetralysal är effektivt för de flesta under tiden man äter det, men återfall är tyvärr väldigt vanligt när man slutar efter ett par månader. Om inget riktigt hjälper är isotretinoin ett alternativ. Har man mycket akne kan man äta en kur under 6–8 månader på samma sätt som de med tonårsakne brukar få göra. 

En del skäms över att ha akne 'när man är så gammal'

– Om man har mer låggradiga, men ändå väldigt envisa, besvär har vi i dag börjat ge en lägre dos isotretinoin under längre tid, då minskar biverkningarna samtidigt som man slipper återfallen – som inte är helt ovanliga när denna åldersgrupp som behandlas.

Varför tror du att det pratas så lite om hudbesvär som kan uppstå i klimakteriet?
– Jag tror många avstår från att ta upp problemen för de vet inte ens vet att det finns en koppling till klimakteriet, och kanske tror att det inte att det finns hjälp att få. En del patienter skäms över att ha akne ”när man är så gammal”.

5 produkter mot akne i klimakteriet

1. Gentle Cream Cleanser, Exuviance 

Exuviance Gentle Cream Cleanser.Exuviance Gentle Cream Cleanser.Exuviance Gentle Cream Cleanser.
Exuviance Gentle Cream Cleanser.

Mild rengöringskräm som är skonsam mot känslig hud. Exfolierar milt med hjälp av PHA-syran glukonolakton och kan även användas för att ta bort ögonmakeup. Syran kompletteras med botaniska ingredienser som mjukgör. Mer info och köp här (länk till Hudoteket)

2. Daytime Protection Cream SPF 23, Neostrata

Neostrata Daytime Protection Cream SPF 23.Neostrata Daytime Protection Cream SPF 23.Neostrata Daytime Protection Cream SPF 23.
Neostrata Daytime Protection Cream SPF 23.

Dagkräm som är snäll mot torr och känslig hud, saktidigt som en kombination av PHA-syrorna glukonolakton och laktobionisk syra håller irritationer i schack, förbättrar fukthalten och stärker skyddsbarriären. Fungerar även som en sos-kräm för extra känslig och utsatt hud. Mer info och köp här (länk till Skin City).

3. Cosmeceuticals Sulfacil från Elixir

Elixir Cosmeceuticals Sulfacil .Elixir Cosmeceuticals Sulfacil .Elixir Cosmeceuticals Sulfacil .
Elixir Cosmeceuticals Sulfacil .

Hyllad svavelkräm som ger lindring till dig som har besvär som rosacea, perioral dermatit, seboirriska eksem och akne. Motverkar och dämpar inflammationer och rodnad i huden. Mer info och köp här (länk till Hudoteket). 

4. Balancing Sulfur Mask, Skin City 

Balancing Sulfur Mask, Skin City.Balancing Sulfur Mask, Skin City.Balancing Sulfur Mask, Skin City.
Balancing Sulfur Mask, Skin City.

Djuprengörande lermask med naturliga mineraler som svavel. Absorberar överskottstalg som annars kan orsaka tilltäpptheter i porerna, samtidigt som den motverkar uttorkning och lugnar irritationer och rodnad. Mer info och köp här (länk till Skin City). 

5. Active Pureness Cleansing Gel, Comfort Zone

Comfort Zone Active Pureness Cleansing Gel.Comfort Zone Active Pureness Cleansing Gel.Comfort Zone Active Pureness Cleansing Gel.
Comfort Zone Active Pureness Cleansing Gel.

Rengöringsgel  som exfolierar med hjälp av glukonolakton. Tar bort ytliga döda hudceller och minskar blockeringen av porerna. Innehåller även arginin ,som kompenserar  exfolieringen genom att skydda hudens Ph. Mer info och köp här (länk till Hudoteket).

LÄS MER: Bästa hudvården i klimakteriet – specialisternas tips 

LÄS MER: Ta hand om ditt hår i klimakteriet – expertens bästa tips på rätt hårvård

 

SE OCKSÅ: Gynekologen: ”Inte alltid brist på östrogen”