Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stor solskyddsguide – läs det här innan du börjar sola!

Alla vet att de ska skydda sig när de är i solen. Men hur och med vilka produkter? DV:s skönhetsredaktör Therese Hallberg har djupdykt ner i det allra senaste i solskyddsdjungeln och ger dig här på Damernas.se den ultimata guiden till före, på och efter stranden

Foto: Nils Odier/Agent Bauer för DV Mode 2011

Att vi svenskar älskar sommarsolen är inte så konstigt eftersom vi genomlidit månader av mörker och kyla. Men samtidigt som solen kickar i gång kroppens produktion av D-vitamin och gör oss piggare utgör de starka UV-strålarna en risk för vår hälsa. 

- Solen skickar ut tre sorters strålar: UVA, UVB och UVC. UVC är de mest farliga men de stoppas av ozonlagret och påverkar oss inte. UVA och UVB, däremot, går ner i huden och kan om vi inte är försiktiga orsaka skador, säger Kjersti Johansen, nordisk forskningschef vid Dermanor i Norge.

UVA-strålar påskyndar hudens åldrande, eftersom de tränger djupt ner i hudlagren och skadar hudens kollagen och elastin. De påverkar också utvecklingen av cancer. UVB-strålar går inte lika djupt utan har en mer ytlig effekt på huden och gör att du känner dig röd och varm. De stimulerar kroppen att bilda melanin, vilket gör att huden får en mörkare färg. UVB-strålar orsakar dock också skador i huden och påverkar utvecklingen av hudcancer. 

Att flera timmar i solen innebär en fara för huden har de flesta förstått och använder därför solskydd. Trots det är det många som varje sommar bränner sig och på sikt riskerar sin hälsa.

- Varje år rapporteras cirka 3 miljoner fall av hudcancer i världen, en trefaldig ökning de senaste 25 åren. I Sverige upptäcks 2 800 nya fall av malignt melanom varje år, säger Anne Nordestgaard, produktchef för franska hudvårdsmärket La Roche-Posay. 

- Tyvärr är det en del som tror att solcrèmer gör att man inte blir brun och därför struntar i det. Det är fel, tvärtom får du en djupare och mer hållbar färg om du från början använder ett solskydd med hög spf. Dessutom har en studie, gjord under en 15-årsperiod i Australien av L’Oréals forskarteam, visat att produkter med solskydd kan motverka malignt melanom, fortsätter Anne Nordestgaard. 

Att smörja in sig med solcrème innebär med andra ord ett skydd i solen, både för hudens välbefinnande och för vår hälsa. Men räcker det att smörja sig på morgonen för en dag på stranden?

- Absolut inte, det finns inga solprodukter i världen som håller hela dagen, oavsett om du badar eller inte. Tyvärr finns det företag som påstår att deras solskydd gör det, men det är lögn. Det spelar ingen roll hur hög solskyddsfaktorn är eller hur vattenresistent produkten påstås vara. Du måste applicera flera gånger under dagen för att den ska behålla sin effekt, säger Harald Büttner, forsknings- och utvecklingschef på Beiersdorf. 

Men trots solskydd är det många som upplever att de knappt kan vistas i solen utan att få kliande irritationer och soleksem.

- 15 procent av alla vuxna kvinnor har problem med soleksem. Tyvärr inser många inte att spf-siffran bara anger hur högt skyddet mot UVB-strålarna är, inte UVA. Och det är UVA-strålarna som ger soleksem, säger Anne Nordestgaard.

Enligt EU-bestämmelser måste UVA-skyddet vara minst en tredjedel av UVB-skyddet i en solskyddsprodukt. Har produkten ett högt UVA-skydd är den märkt med en UVA-symbol och ibland ett PPD-värde, som anger hur högt UVA-skyddet är. 

- Kolla hur högt skydd din solcrème har, både UVA och UVB. Applicera ofta, det är bättre att applicera mer solcrème än att öka på solfaktorn. Och sola med måtta, särskilt under de första dagarna. Att sitta i skuggan gör dig solbränd, men med mindre risk för solskador, säger Kjersti Johansen på Dermanor. 

Damernas Världs lilla solskolaUVA-strålar: gör att huden åldras i förtid. Kan ge pigmentförändringar och orsaka soleksem och cellskador. Går igenom fönsterglas.UVB-strålar: gör huden varm, röd och solbränd, bildar D-vitamin. Kan orsaka cellskador och för tidigt åldrande. Bromsas av fönsterglas.UVC-strålar: skadliga strålar som utgör stor cancerrisk. Stoppas dock av ozonlagret.SPF (sun protection factor): anger hur högt skyddet mot UVB-strålar är i en produkt.PPD (persistant pigment darkening): anger hur högt skyddet mot UVA-strålar är i en solskyddsprodukt.

ULTIMAT SOLSKYDDSGUIDE

Här hittar du smarta tips till före, på och efter stranden. Du får dessutom massor av tips på produkter för både din hy och ditt hår. 

Smarta tips och solskyddsprodukter före stranden

Smarta tips och solskyddsprodukter på stranden

Smarta tips och solskyddsprodukter efter stranden

Smarta solskyddsprodukter för känslig hud

Solskyddande smink

Skydda ditt hår mot UV-strålar