Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Brigitte började sin makupkarriär i Sverige, bland annat med jobb för DV, men bor och arbetar sedan många år i USA.Brigitte började sin makupkarriär i Sverige, bland annat med jobb för DV, men bor och arbetar sedan många år i USA.Brigitte började sin makupkarriär i Sverige, bland annat med jobb för DV, men bor och arbetar sedan många år i USA.
Brigitte började sin makupkarriär i Sverige, bland annat med jobb för DV, men bor och arbetar sedan många år i USA. Foto: GETTY IMAGES

Svenska Brigitte Reiss-Andersen, 63, sminkar stjärnorna – här är hennes bästa hudvårdsknep

Hon har världen som arbetsplats, gör omslag med Gigi Hadid och sminkar stjärnor som Mariah Carey och Sigourney Weaver. Men den svenska makeupartisten Brigitte Reiss-Andersen har även jobbat för Damernas Värld – och prytt omslaget! DV bad om nya makeupknep, 35 års erfarenhet senare.

Redan 1986 var Brigitte Reiss-Andersen en känd makeupartist – hon hamnade inte bara på Damernas Världs omslag ihop med modellen och vännen Vendela Kirsebom, inuti tidningen fanns det också en stor hyllningsintervju gjord av Damernas Världs legendariska redaktör Lotta Lewenhaupt som skrev: ”Det är inga dåliga jobb som hon (Brigitte) har på sin meritlista: franska och italienska Vogue, Harper’s Bazaar, Women’s Wear Daily, Interview – med fotografer som Albert Watson, François Lamy, Guy Bourdin och Helmut Newton…”

– Mycket av mitt jobb finns i modehistorieböcker och utställningar, berättar Brigitte Reiss-Andersen för Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn över FaceTime, hösten 2020.

– Helmut Newton och Irving Penn har nästan alltid en utställning någonstans i världen. Jag var i Montreal förra året med min dotter och vi gick på en utställning om designern Thierry Mugler. Plötsligt ser jag två enorma bilder, som täcker väggen från golv till tak, som jag tog tillsammans med Helmut Newton.

Brigitte med modellen Vendela Kirsebom på omslaget av Damernas Värld nr 3 1986Brigitte med modellen Vendela Kirsebom på omslaget av Damernas Värld nr 3 1986Brigitte med modellen Vendela Kirsebom på omslaget av Damernas Värld nr 3 1986
Brigitte med modellen Vendela Kirsebom på omslaget av Damernas Värld nr 3 1986

Berätta om omslaget som du gjorde tillsammans med Vendela Kirsebom för Damernas Värld!
– Jag och Vendela var kompisar och underbara Lotta Lewenhaupt kom med idén att vi skulle göra en makeupskola. Under hela 80-talet var man orädd för färg. Det skulle se mycket ut. Jag kommer ihåg att jag använde en duopalett från Yves Saint Laurent med guldgul och blåturkos ögonskugga, skapad av legendariska José-Luis. Och läppstiftet var fuchsia. Jag älskade de färgerna och alla som hamnade i mina händer under den perioden fick en liknande makeup. Jerry Hall var nog den enda som inte gillade färgerna.

Vi backar bandet ytterligare. Brigitte föddes med efternamnet Blanc efter sin franska pappa, mamman var däremot finsk och Brigitte växte upp i Stockholm. Hon upptäcktes som modell av designern Sighsten Herrgård i mitten av 70-talet

– På den här tiden sminkade sig modellerna själva på modefotograferingar, så modellagenturen Stockholmsgruppen bad mig ta hand om de nya modellerna och lära dem alla knep kring smink och ljussättning. Sedan upptäckte fotograferna att jag kunde sminka. Det fanns ju maskörer för tv och film, men det är andra tekniker och jag, tillsammans med en underbar dam som heter Lolo Murray – som senare jobbade med Abba och gjorde film i stället – blev Sverige första makeupartister. Jag kunde modesmink! Jag gjorde mycket jobb för Damernas Värld, men sminkade också kändisar som Lill-Babs och Lill Lindfors.

BRIGITTE REISS-ANDERSEN

GÖR Makeupartist.
ÅLDER 63 år.
BOR New York.
FAMILJ Man och två

vuxna barn.

I DV nummer 3 1986 kunde alla läsare ta del av Brigittes bästa tips för en lyckad makeup.I DV nummer 3 1986 kunde alla läsare ta del av Brigittes bästa tips för en lyckad makeup.I DV nummer 3 1986 kunde alla läsare ta del av Brigittes bästa tips för en lyckad makeup.
I DV nummer 3 1986 kunde alla läsare ta del av Brigittes bästa tips för en lyckad makeup.

1980 LANSERADE YVES SAINT LAURENT sitt sminkmärke och det skulle även ske en visning i Stockholm med deras stora makeupartist José-Luis. Lotta Lewenhaupt skrev:

”Så var hon modell för en visning av Saint Laurents produkter där YSL:s ’interprète de beauté’ (skönhets-översättare!) José-Luis skulle lägga makeup på just Brigitte. Han hade dock missat att få med sig ett och annat i sminkväskan – och fick låna Brigittes. Detta är något ytterst heligt i den branschen, så José-Luis blev mycket imponerad av Brigittes generositet (ännu en av hennes karaktärsegenskaper) och lovade att hjälpa henne i framtiden.” 

Jag fick vara med och göra Yves Saint Laurent visningar och under två år pendlade jag mellan Stockholm och Paris. Till slut sa José-Luis att jag måste välja

– Det blev en inbjudan till en helt ny värld. Jag fick vara med och göra Yves Saint Laurent visningar och under två år pendlade jag mellan Stockholm och Paris. Till slut sa José-Luis att jag måste välja. ”Om du vill ha en riktig internationell karriär måste du flytta hit.” 1982 flyttade jag till Paris, men fortsatte ändå jobba med svenska magasin och varumärken, fram tills jag flyttade till USA 1987, då var de för långt bort.

Under åren har Brigitte sminkat hela 28 Oscarsvinnare och jobbet som makeupartist har tagit henne över hela världen, ända till Vita Huset för Obamas installation, då tillsammans med Mariah Carey, och innan coronan slog till gjorde hon omslag för stora editioner av Vogue och Harper’s Bazaar.

Modellen Gigi Hadid på omslaget av tyska Vogue, med makeup lagd av Brigitte Reiss-Andersen.Modellen Gigi Hadid på omslaget av tyska Vogue, med makeup lagd av Brigitte Reiss-Andersen.Modellen Gigi Hadid på omslaget av tyska Vogue, med makeup lagd av Brigitte Reiss-Andersen.
Modellen Gigi Hadid på omslaget av tyska Vogue, med makeup lagd av Brigitte Reiss-Andersen. Foto: Vogue

Vad är det som gör att du fortfarande håller dig på toppen?
– Jag har undvikit att hamna i ett fack. I USA gör man oftast bara kändisar eller bara mode, men jag gör båda. Att jobba för magasin håller mig kreativ. Helmut Newton sa alltid ”du måste vara besatt” och det anammade jag. Jag gjorde alltid min hemläxa, det gick aldrig att komma och vara lite slapp. Att jag verkligen kan vikten av rätt belysning hjälper mig också mycket i kändisvärlden. Är det en kändisklient som ska fotograferas och som inte är 20 längre kan jag hjälpa till och hitta den mest fördelaktiga belysningen. Jag sätter mig också in i deras situation och ser vad de behöver. Jag ger dem en rustning så att de känner sig självsäkra och snygga när de går på röda mattan på Oscarsgalan. Personligen skulle jag aldrig vilja gå den där kilometerlånga röda mattan på Oscarsgalan, det skulle vara tortyr för mig.

Är det en kändisklient som ska fotograferas och som inte är 20 längre kan jag hjälpa till och hitta den mest fördelaktiga belysningen

Vilken av dina kändisklienter är roligast att jobba med?
– Jag älskar att jobba med Emilia Clarke (känd som Daenerys Targaryen i Game of thrones, reds. anm) hon är helkul att sminka. Hon är väldigt engelsk, avslappnad och rolig. Hon vet att jag aldrig sett Game of thrones, men jag brukar ändå fråga hur det gått i senaste säsongen och då brukar hon säga ”jag var naken hela tiden” med ett skratt. Hon gillar också smink och vi kan experimentera med olika looker. Jag älskar också Michelle Pfeiffer som jag jobbat med i 20 år, och Sigourney Weaver har jag varit vän med i 30 år.

Game of thrones-bekanta Emilia Clarke på röda mattan efter att ha blivit fixad av Brigitte.Game of thrones-bekanta Emilia Clarke på röda mattan efter att ha blivit fixad av Brigitte.Game of thrones-bekanta Emilia Clarke på röda mattan efter att ha blivit fixad av Brigitte.
Game of thrones-bekanta Emilia Clarke på röda mattan efter att ha blivit fixad av Brigitte. Foto: STEVEN FERDMAN / WIREIMAGE, WIREIMAGE

Beskriv din sminkstil och en typisk makeuplook som du ofta gör!
– Jag har en väldigt fransk estetik och stil som kan beskrivas om elegant sexig och som kom sig av att jag jobbade så många år med Yves Saint Laurent. Det är sensuellt men aldrig trashy. Det kan vara mjukt sotade ögon till exempel. Jag hatar makeup som är så välgjord att den ser ut att vara gjord med linjal.

Har du något hudvårdsknep som du gör på dina kändisklienter innan du lägger makeup?
– Oftast har vi för lite tid, men om det är någon som jag jobbat ihop med länge eller om det är inför ett viktigt event, som Oscarsgalan, så brukar jag skicka några sheetmasker till hotellrummet innan. Estée Lauder har en magisk sheetmask (Mer info och köp här - länk till Sephora). Sedan brukar jag se till att de använder ögonpatches. Mina klienter brukar få sitta med Chantecailles Nano gold energizing eye recovery mask (Mer info och köp här - länk till Lookfantastic). medan de får håret fixat, så tar jag över och gör makeupen sedan. Det hjälper mot rynkorna under ögonen. Om det är någon som har lite läpplinjer har jag också lite masker och bra produkter för det, till exempel Knc Beautys All natural collagen infused lip mask (Mer info och köp här - länk till Sephora).

 

Brigitte ser till att Hollywood-ikoner som Sigourney Weaver blir redo för plåtningar och stora galor. Här: Oscarsgalan 2020.Brigitte ser till att Hollywood-ikoner som Sigourney Weaver blir redo för plåtningar och stora galor. Här: Oscarsgalan 2020.Brigitte ser till att Hollywood-ikoner som Sigourney Weaver blir redo för plåtningar och stora galor. Här: Oscarsgalan 2020.
Brigitte ser till att Hollywood-ikoner som Sigourney Weaver blir redo för plåtningar och stora galor. Här: Oscarsgalan 2020. Foto: LUMEIMAGES / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Har du något proffsknep som alla bör känna till?
– Belysning! Man kan vara hur duktig som helst på att sminka sig, men många tänker inte på att göra det i rätt belysning. Sminka dig i dagsljus, eller se till att du har bra ljus i badrummet, och då menar jag mycket ljus och ljus som kommer från sidorna – inte ovanifrån

TRE AV BRIGITTES FAVORITPRODUKTER

Foundation
– Jag provar allt på mig själv först och om jag gillar det beställer jag mer till mitt proffskit. Jag har precis fått en ny favoritfoundation, och det var tio år sedan sist! Den nya kommer från Pat McGrath (Mer info och köp här - länk till Sephora) och innan dess hade jag bara Giorgio Armani.

Kajalpenna
– Jag har alltid massor av kajalpennor för att få olika sotiga effekter. Just nu är favoriten från Make Up Forever (Mer info och köp här - länk till Sephora) eftersom den är väldigt bra på mina kunder som är äldre och har rinniga ögon.

Mascara
– Jag provar hela tiden nya mascaror men jag kommer alltid tillbaka till Maybellines Great lash mascara (Mer info och köp här - länk till Åhlens). Den är underbar för det blir aldrig fel med den och den är billig. Den passar alla kunder bra för de flesta har inte otroliga ögonfransar naturligt, och den lilla borsten kommer åt alla små fransar. Under min drygt 40 år långa karriär har jag aldrig varit med om att någon inte gillat den.

LÄS MER: Efva Attlings skönhetstips: ”Bästa produkten för kvinnor över 50”

LÄS MER: Makeupartisten 60+ om produkten man bör undvika på mogen hy

LÄS MER: Ex-supermodellen Vendela Kirsebom, 54: ”Så blir jag maximalt snygg”