Svullnad och celluliter? Det kan bero på lymfsystemet - som går att fixa själv!
Har du oönskade fettdepåer, svullnad och celluliter som inte går bort hur noga du än är med kost och träning? Det kan bero på störningar i lymfsystemet – problem som går att fixa helt själv. Damernas Värld har knepen.
Svullna ben, gropiga lår och stor mage beror inte alltid på övervikt. Anna Hallén, föreläsare om kost och hälsa och författare till boken Lymfan, levern & livet, började intressera sig för lymfsystemet när hon själv drabbades av problem.
Jag var inte mat-tjock utan lymf-tjock.
– Först trodde jag att jag blivit lite klimakterietjock och kanske slarvat med maten, men det blev inte bättre av att jag stramade till kosten och tränade ännu mer. Tvärtom! Jag blev bara mer svullen ju hårdare jag tränade. Midjemåttet ökade med mer än 15 centimeter, men det var inte fett som jag kunde nypa i och då började jag förstå att jag inte var mat-tjock utan lymf-tjock.



Vad kan vara orsaken till lymfproblem?
– Mycket forskning pekar på inflammation och allt som triggar inflammation, som stress, bakvänd andning, kemikalier som är främmande för vår kropp, tillsatser och stillasittande.
Om du svullnar över hela kroppen är det troligen inflammation som bär skulden, och svullnar du på ett ben eller vid en vrist eller arm så är det nästan alltid ett ärr eller en skada som är boven till att det inte flödar som det ska. Man kan även ha en massa andra symptom som huvudvärk, trötthet, kallsvettiga händer, åderbråck, celluliter, blåmärken som du inte riktigt vet var de kommer ifrån: helt enkelt en massa diffusa saker. Om du har märken på benet efter stumporna vet du att lymfsystemet inte riktigt flödar.
Vad är bakvänd andning?
– De flesta vuxna drar in magen och lyfter på axlarna när de andas in djupt, men det är bakvänt. Egentligen ska axlarna vara still och magen gå ut när vi andas in.
– Barn vet hur man andas, men vi vuxna stressar tyvärr för mycket och då andas vi fel. Och när vi andas fel får vi in för lite syre i cellerna, inte i lungorna utan på cellnivå. Och får cellerna får lite syre tror de att kroppen är under anfall och då ökar inflammationen som ett försvar. Vi har glömt bort att röra på oss och vi har glömt bort att andas.
Det här är lymfsystemet
Lymfsystemet följer blodbanan och består också av ett nätverk kärl, men till skillnad från blodbanan bildar lymfystemet inget kretslopp och har heller ingen pump som driver systemet, utan den förflyttar sig i kärlen med hjälp av muskelsammandragningar i de omkringliggande musklerna. Vätskan i lymfsystemet kallas för lymfa och består av vatten, proteiner, vita blodkroppar, fettsyror, bakterier och gamla skadade celler. Avgiftning är en av dess stora uppgifter och man har även sett till exempel färg från tatueringar i lymfan. Lymfsystemet är även viktigt för immunförsvaret och ett dåligt fungerande lymfsystem kan leda till sämre immunförsvar.
Vid lymföden klarar inte lymfsystemet att transportera runt vätskan. Det kan bero på en skada, eller vara en biverkning efter till exempel cancer där lymkärl och knutor tagit bort. Ödemet yttrar sig som en svullnad och ofta känns huden spänd.
Vad kan man göra för att hjälpa lymfsystemet?
– Jag har tre stycken grejer på min topplista: andning, promenader och att gå till botten med vad som orsakar inflammationen. Det absolut viktigaste är andningen, för lymfan har ingen egen pump och för att systemet ska fungera krävs det att vi använder musklerna och andas med diafragman. Promenader är viktiga eftersom fotvalvet och vaden också är en pump, men tyvärr har vi ofta för stabila skor som hindrar lymfsystemets pumpar i fotvalvet. Mitt tips är att variera barfotaskor med balansskor beroende på vilket underlag du går på. Barfota i skogen och på ojämn mark och balansskor på asfalt. Men tänk på att sära och spreta på tårna. Vi måste också se vad det är som göra att kroppen bygger inflammation. Om man inte kan minska stressen kan man i alla fall jobba med stresshantering. Lymfsystemet jobbar som bäst när vi är lugna och trygga.
Hur ska man träna för att stötta lymfsystemet?
– Svullnar du av träning har du antagligen problem med lymfsystemet, och det kan många smala personer uppleva också. Om du svullnar ska du dra ner på tyngd och intensitet. Det är inte hälsosamt att ligga på kroppens max. Förutom promenader är de lugna stretchande formerna av yoga superbra för lymfsystemet för man sträcker ut och rotererar. I din buk har du mycket vätska och när du roterar trycker du ihop dig som en svamp och när du sedan går tillbaka hjälper det lymfflödet. Det finns till och med en yogaform som heter lymfatisk yoga, men även yin yoga och kudnaliniyoga är bra.
Drabbar lymfproblem allra mest kvinnor?
– Ja, det är nästan bara kvinnor som drabbas. Oavsett om det gäller lymfödem och lipödem. Det finns män, men de är få. Oftast sker det när vi går in i puberteten eller klimakteriet. Östrogen påverkar inflammation i kroppen. Vi blir inte sjuka av att vi är kvinnor eller gå in i klimakteriet men det påverkar inflammation genom ett proinflammatoriskt cytokin IL6, som gör att korthuset kan rasa i puberteten eller klimakteriet. Det är inte orsaken utan droppen som får bägaren att rinna över.
Lymfödem är en klinisk diagnos, så om man har symptom på det ska man kontakta vården. Hur behandlas de här patienterna i vården, upplever du?
– Generellt får lymfödempatienter väldigt lite hjälp från vården. I värsta fall får patienterna höra att de är feta, vilket är helt fel för det finns ingen bantningsmetod som fungerar mot lymfödem, det är helt olika system. Om de behandlas får patienterna ofta kompression, vilket hjälper tillfälligt, men det är som att ge en huvudvärkstablett, man går alltså inte in på orsaken utan ger bara tillfällig lindring. De ger även patienterna vätskedrivande, vilket är en katastrof. Lymfvätska är trögflytande som sirap och består av vatten, protein och skärp från kroppen, men man tar bort vattnet blir lymfvätskan omöjlig för kroppen att transportera. Visst, du kanske blir tillfälligt lättare och vågen visar lägre siffror, men det är inget som fixar något på sikt. Jag anser istället att du ska göra tvärtom, börja dricka lite mer, inte överdrivet, men försöka spä ut lymfan för att få fart på vätskan.



Lymfödem och lipödem brukar blandas ihop, vad är skillnaden?
– Det är två olika diagnoser men jag tycker det är synd att det ska finnas en kamp mellan dessa två. För lymfödem är problemet bara i lymfsystemet och vätskan i kroppen, det är den cellulära matrisen inte flödar som den ska och därför svullnar du. Lipödem är alltid kopplad till inflammation och då får man också förstorade fettceller. Alla med lipödem har även lymfödem, men alla med lymfödem har inte lipödem.
Hur mår du i dag?
– Jag har inte samma kropp som innan lymfysystemet började krångla, men mitt system funkar. Jag kan till exempel träna hur mycket som helst utan att svullna. Jag fick också celluliter på överarmarna, men det är nästan helt borta i dag. Rumpan är fortfarande en rolig apelsin, men det kanske den får vara tills jag dör. Men jag är så glad att allt funkar.
Sätt fart på lymfan – knepen!
Det går att hjälpa lymfsystemet helt själv – och det mesta är gratis.
1. Djupandas med rätt sorts teknik som vidgar bröstkorgen och magen. En bra överkurs är att göra andningsövningar och lära sig yogisk andning som pranayama.
2. Stressa mindre. Lättare sagt än gjort, men hitta din avkoppling och mindfulness.
3. Få i dig vätska, drick vatten och ät grönsaker. Lymfsystemet gillar grönsaker, speciellt på kvällen då du helst ska undvika tyngre fett- och proteinrika måltider.
4. Torrborsta med en mjuk naturborst innan duschen. Tänk på att all borstning ska ske mot hjärtat, armhålorna och groparna vid nyckelbenen.
5. Träna, men undvik högintensiv, hård träning, om du inte mår bra av det så klart. Promenera mycket och undvik stillasittande under långa perioder.
6. Basta infrarött. Vanlig bastu kan dock ha omvänd, uppsvällande effekt.
7. Smörj och massera dig själv, eller ännu hellre: låt någon annan göra det för en oxytocinboost.
Skönhetsredaktören: ”LPG skapar harmoni i kroppen (och tacklar celluliter)
Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn berättar om sin favoritbehandling för kroppen.



LPG är en massagemaskin som med hjälp av vakuumsug och rullande munstycken mekaniskt masserar bindväven och därmed stimulerar lymfsystemet. Jag går hos Eva Tannemyr, som är massageterapeut och har jobbat med LPG i 18 år, och få är så passionerat intresserade av lymfsystemet som Eva.
– För att lymfsystemet ska fungera optimalt måste bindväven vara elastisk, för om bindväven är för tät kommer inte lymfan igenom. Förtätad bindväv är också boven bakom celluliter, berättar Eva.
Fördelarna med LPG är att ”man på köpet” får mindre celluliter men också att fettcellerna kommer i lipolys, den ämnesomsättningsprocess som bryter ned lipider, det vill säga fettet i cellerna. Fettcellerna förstörs inte, utan släpper bara ifrån sig sitt innehåll. LPG boostar också hudens produktion av elastin och kollagen, vilket ger en tajtare, slätare och mer elastisk hud. LPG har även ett FDA-godkännande för behandling av celluliter. För att kickstarta och snabbt se resultat rekommenderas en intensivkur på mellan 10 och 14 behandlingar, en till två gånger i veckan, därefter regelbundet underhåll ungefär en gång i månaden.
Känslan redan efteråt en behandling är harmoni, jag känner mig mjuk och tillfreds i kroppen. När jag gjort en kur märker jag även att huden på rumpan blir fastare och apelsinhuden suddas ut. När bindväven inte är lika stel märker jag också skillnad på min träning och yoga, jag kan ta ut rörelserna mer och gå ner djupare i knäböj.
Vad kostar det? Hos Eva Tannemyr på Forces i Stockhom ligger priset på 1 800 kr för en timme, fler än fem timmar 1 500 kr per timme och 40 minuter 1 400 kr.
LÄS MER: Det senaste om botox, fillers och trådlyft (och produkterna som ger proffsresultat hemma).