Tänder trendar – knepen för frisk mun & vackert smajl (tandprofessorns tipsar om bästa tandborsten!)
Vi lägger mycket tid och pengar på hud och hår – och glömmer ofta munnen. Men ny forskning visar att friska tänderna har stor betydelse även för vår övriga hälsa. Samtidigt kommer det fler och enkla metoder för ett jämnare, vitare och fräschare leende.
En extra handfull smågodis här, en missad tandborstning där ... Äsch, hur illa kan det vara, vill man gärna tänka: det är ju lätt att tro att det som händer i munnen stannar i munnen. Men skador på tänder och tandkött, som karies och tandsten, kan – utöver onödigt dyra tandläkarräkningar – leda till sjukdomar på andra ställen i kroppen.
– Vi har stark forskning som visar kopplingen mellan infektion och inflammation i munnen och diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, reumatiska sjukdomar och vissa cancerformer, för att ta några exempel. Även demensutveckling och alzheimer. Den gemensamma förklaringen är att om man har pågående infektion och inflammation i munnen så läcker det ut bakterier och inflammationsämnen i blodbanan, berättar Björn Klinge, senior professor och övertandläkare i parodontologi.
Forskningen visar entydigt att vi bemöter människor med dåliga tänder mycket sämre.
Vårt leende är viktigt för kontaktskapande och våra relationer, och faktum är att en leende mun med vita och symmetriska tänder signalerar hälsa.
– Forskningen visar entydigt att vi bemöter människor med dåliga tänder mycket sämre. Det kan till och med betyda att man får hårdare straff, lägre betyg och svårt att få anställning. Jag var tidigare engagerad i ett projekt som involverade hemlösas tandhälsa och där fick jag höra skrämmande vittnesuppgifter om hur personer med dåliga tänder blev illa bemötta av socialsekreterare och andra myndighetspersoner. Jag tyckte nästan att det lät osannolikt så jag bad våra duktiga tandtekniker göra en rutten mun till mig och när jag bar den så blev jag bemött precis så som de hemlösa beskrev. Folk undvek mig och tog avstånd från mig, berättar Björn Klinge.
Under coronapandemin har intresset för estetisk och kosmetisk tandvård ökat och en majoritet av svenska folket säger sig vilja bleka tänderna. Enligt en undersökning gjord av tandklinikkedjan Aqua Dental vill 63 procent av alla kvinnor bleka tänderna och 28 procent göra sneda tänder raka.
Intresset för att bleka tänderna och tandställning ökar
– Den estetiska vården har ökat explosionsartat. Det beror främst på att så många bra, icke-invasiva metoder dykt upp, men också på att medvetenheten har ökat, särskilt mycket under pandemin men också som en del i en allmän utseende- och hälsotrend, säger Clas Oscarsson, tandläkare på Aqua Dental och president i den prestigefyllda branschorganisationen SACD, Swedish Academy of Cosmetic Dentistry.
Tandblekning är också den vanligaste, effektivaste och enklaste behandlingen inom estetisk tandvård.
– Blekning är en enkel grej för att genast få mycket resultat. Jag vill åstadkomma så mycket som möjligt med minimalinvasiv tandvård. Många tror att man behöver sätta in kronor och fasader, men ofta behövs inte det, säger Clas Oscarsson.
Men även tandläkare kan tycka att det blir för mycket av det goda och att jakten efter det perfekta leendet ibland går till överdrift.
– En liten felställning på tänderna uttrycker också en personlighet. För mig som proffs ser den superkorrigerade tandraden och de blixtrande vita tänderna konstlade och onaturliga ut, säger Björn Klinge.



Experterna svarar på läsarnas tandfrågor
Sveriges ledande tandläkare inom estetisk tandvård, Clas Oscarsson på Aqua Dental och Björn Klinge, senior professor och övertandläkare i parodontologi på Malmö Universitet svarar på läsarnas frågor.
Vad missfärgar tänderna värst?
CLAS OSCARSSON: – Värst är rökning, men även mat och dryck som te, kaffe, gurkmeja, curry, rödbetor, rödvin och blåbär. Vad som missfärgar porslin eller bordsytor missfärgar även tänderna. Var rädd om emaljen! Om man nöter sina tänder hårt och gnisslar bort mycket av emaljen så blir tänderna betydligt snabbare missfärgade eftersom emaljen är ett skyddande skikt.
Jag är drygt 50 och ser att mina framtänder har blivit kortare. Vad kan jag göra för att få tillbaka mitt gamla leende?
CLAS OSCARSSON: – Tänderna blir kortare beroende på slitage och dessutom är det så att överläppen förslappas med ökad ålder, men vilket gör att man visar mindre och mindre av sina tänder. Är det stort slitage så är kronor eller fasader att föredra, ibland kan man även jobba med kompositmaterial för att få till detta.
Vilka redskap behöver jag för att hålla mina tänder fräscha?
BJÖRN KLINGE: – Tandborste och tandkräm med flour. En eltandborste gör rent bättre än en vanlig, men då ska det vara en eltandborste som snurrar fram och tillbaka vilket ger den bästa rengörande effekten, till exempel Oral-B. Du ska inte skrubba tänderna utan borsta dem och många eltandborstar ha en bra funktion som ger rätt tryck. Tandtråd och mellanrumsborstar behövs för att göra rent mellan tänderna. Vi ser ju alla olika ut i munnen och det kan vara så att vi behöver olika mellanrumsborstar för olika delar av munnen. Be om råd kring vilka mellanrumsborstar du behöver för vilka områden i munnen.
Det känns som om mitt tandkött har dragit sig uppåt och blivit mindre, går det att åtgärda?
CLAS OSCARSSON: – Tandköttet drar sig alltid tillbaka med ökad ålder genom att man tuggar föda som gör att tandköttet trycks undan. Intensiv tandborstning gör också att tandköttet kryper upp samt tandgnissling, vilket också gör att tändernas omgivande vävnad förändras. För att undvika att det blir värre ska man se till att borsta skonsammare, och beror det på tandgnissling så är bettskena att föredra. Att återfå tandkött som krupit undan går alldeles utmärkt med kirurgiskt ingrepp, men då måste man verkligen välja en specialist som kan detta bra eftersom det inte alltid är lätt.
Jag har amalgamlagningar som gör att jag undviker att gapskratta, vad kan man göra åt dessa gamla fyllnader?
BJÖRN KLINGE: – Det finns inget vetenskapligt stöd för att amalgamfyllningar ska vara giftiga, men de som tycker att det är fult med amalgamfyllningar kan be tandläkaren byta ut dem. Men då ska man också veta att varje gång man tar bort en fyllning så måste man avverka lite mer tandsubstans och därför är det bättre om man väntar tills den fyllningen ändå måste bytas ut. Om du bara avser att byta fyllningar av kosmetiska skäl så får du stå för kostnaden själv, men om du har en skada i fyllningen så betalar tandvårdsstödet en del av den behandlingen.



Bästa eltandborsten, enligt tandprofessorn och andra tandredskap för ett fräscht leende



Lyxig munspray med smak och doft av bland annat citron, XX/Élise eau d'extrait, från Selahatin. Mer info – köp här (länk till Selahatin).



Sugtabletter med probiotika för att boosta mikrofloran i munnen, Prodentis från Biogaia. Mer info – köp här (länk till Meds).



Eltandborste från Oral-B med vibrationsteknik som enligt Björn Klinge rengör bäst. Mer info – köp här (länk till Lookfantastic).



Refillgel till blekningskenor, Be-white teeth whitening refill kit, Belissas. Mer info – köp här (länk till Belissas).



Snygg tandkrämstub från Selahatin. Mer info – köp här (länk till Lyko).



Svart tandtråd, The Humble Co. Mer info – köp här (länk till Meds).



Tandkrämstabletter, Toothpaste tablets, från Della. Mer info – köp här (länk till Della).



Fluorskölj från Waken. Mer info – köp här (länk till Eleven).
LÄS MER: ”Jag skaffade tandställning vid 35”. Skönhetsredaktören berättar