Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn delar med sig av tips för starkare hår.
Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn delar med sig av tips för starkare hår.
Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn delar med sig av tips för starkare hår.
Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn delar med sig av tips för starkare hår. Foto: Martin Petersson

Skönhetsredaktören: ”Mina fyra bästa tips som räddar torrt och slitet hår”

Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn delar med sig av sina bästa tips för ett fantastiskt hår – och listar kostillskott och håroljor som hjälper håret att växa snabbare.

Håret har alltid varit mitt starka kort utseendemässigt. Jag har kunnat förlita mig på mitt svall när allt annat fallerat. Efter en snygg föning kan jag bära en finne på näsan och vilken trasa som helst. Inte ens månader av amning märker jag av, men så behandlar jag även mitt hår som ett spädbarn, med samma överdrivna försiktighet. Borstar väldigt snällt, inte slita i det och bara använda mjuka, skonsamma material mot det. Som skönhetsredaktör har jag samlat på mig en hel del hårhacks under åren och jag är övertygad om att det här är det som gör stor skillnad.

LÄS OCKSÅ: Skönhetsredaktören: ”Tio väl beprövade tips för ännu starkare hår”

1. Ge håret kärlek

Älska ditt hår och anamma din naturliga textur. Kvinnor som hatar sitt hår och hela tiden tar till drastiska metoder för att ändra på det har oftast inte så friskt och vackert hår. Var snäll mot håret genom att undvika starka kemiska behandlingar, hög värme och att borsta håret när det är blött. Använd en skonsam hårborste i svinborst och, om du måste hålla på med håret när det är blött, borsta varsamt med en specialanpassad borste för just det ändamålet. Skydda det mot solen. Sov på ett mjukt örngott och undvik att håret ligger och skaver mot kläder. Älskar du ditt hår och behandlar det som en baby kommer det att älska dig tillbaka.

2. Vårda hårbotten likväl som håret

Skalpen är det nya ansiktet – i alla fall på skönhetsdiskarna och i frisörhyllorna, där det numera dignar av lyxiga serum och specialprodukter för hårbotten. ’Även hårsäckarna åldras’, sa Christine d’Ornano, ägare till Sisley Paris – ett av mina favorithudvårdsmärken, som har Hair Rituel – en hårserie där stjärnprodukten är ett serum vars ingredienslista är lika genomtänkt som dito för ansiktet. Prislappen är också därefter. Är hårbotten känslig och irriterad har jag märkt att ren aloe vera och mjuk massage med fingrarna lindrar. Tänk även på att din frisör inte är hårbottenexpert, och ibland behövs ett besök hos hudläkaren om man har stora problem.

LÄS OCKSÅ: Allt om balsammetoden: ”Det räddade mitt hår”

Anja delar med sig av sina bästa tips för torrt och slitet hår.

3. Hårolja är hårets bästa vän

Kommer du ihåg livet innan oljor? Jag har nästan lyckats förtränga de torra testarna jag hade under gymnasiet efter för många experiment med väteperoxiden. Men sedan ett decennium har jag kontinuerligt använt mig av oljor i olika former. Jag älskar ovan nämnda Sisley Paris lyxiga hårolja i fuktigt hår för att tämja och mjukgöra innan jag fönar det. Men jag gör också regelbundet olje-inpackningar med rena, vegetabiliska oljor från hälsokosten. Jag blandar jojoba, mandel, avokado och kokos eftersom alla har lite olika förmåga att tränga in i hårstrået. Oljan ska vara varm och den ska verka i håret så länge du kan (jag sätter på mig en Eazycover som jag köper på Clas Ohlson så kladdar det inte). För att få ur oljan är knepet att tillsätta schampo utan vatten och löddra upp, sedan addera lite vatten pö om pö innan man sköljer.

LÄS OCKSÅ: Hårolja – vi har utsett bäst i test (med och utan silikon!)

4. Bra kosttillskott för håret

Vackert hår är det sista kroppen prioriterar, men om man är frisk och äter varierat och näringsrikt ska man inte behöva ta kosttillskott, däremot tycker jag det är kul att se vad som händer om man boostar med B-vitaminer och aminosyror. Jag äter sällan speciella ’hårpiller’, i stället kollar jag vad de innehåller och optimerar själv med enskilda tillskott. Biotin och pantotensyra är magiskt för håret. Sedan käkar jag även zink och svavel (MSM). Järnbrist kan ge håravfall, och glöm inte proteinet, det är dokumenterat uppbyggande, speciellt kollagen och BCAA.

LÄS OCKSÅ: Återfuktande schampo och balsam – vi har utsett årets bäst i test