Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Torra händer? DV korar den bästa handcrèmen

Drömmer du om mjuka händer? Damernas Värld har testat nio handcrèmer och korat bäst i test.

Spana in hela handcrèmes-testet efter klicket ...

Det ständiga växlandet mellan kall utomhusluft och uppvärmd inomhusluft gör att vår hud ofta förvandlas till en torr och fnasig historia vintertid, och våra händer är inget undantag. En annan uttorkande faktor är faktiskt vatten – ofta i kombination med alldeles för starka tvålar på jobbet eller i skolan. Försök därför att alltid ha med dig en återfuktande handcrème som snabbt råder bot på fnasig hud. Leta gärna efter ingredienser som sheasmör, aloe vera, glycerin, vaselin, ceramider, E-vitamin och vegetabiliska oljor.

7 tips som håller dina händer mjuka

Använd diskhandskar

Vatten drar ut fukten ur huden, diska därför alltid med skyddande plasthandskar. Vinylhandskar är ofta bättre än plasthandskar, eftersom de senare kan framkalla både allergiska reaktioner och svettningar. Följ gärna upp med en återfuktande handcrème för säkerhets skull.

Välj en mild tvål

Satsa på en mild tvål med ett pH-värde runt 7, som ligger nära hudens eget värde, och följ gärna upp med en återfuktande handcrème.

Välj spf

Många av oss är duktiga med att använda ansiktscrème med solskyddsfaktor, men faktum är att även dina händer dagligen utsätts för mycket sol. Gör det därför till en god vana att välja en handcrème som innehåller spf, särskilt om du ska tillbringa tid på sydligare breddgrader eller på höga höjder.

Lagom är bäst

Riktigt heta duschar är lockande vintertid, men ju högre temperatur, desto mer förlorar huden sina naturliga oljor. Sänk värmen och skrubba dig ren i lagom varmt vatten i stället.

Skydda mot kyla och smuts

Att skydda händerna med ett par varma vantar när du vistas utomhus är en enkel regel, men se gärna till att du även använder skyddande vantar när du påtar i trädgården eller utför lite tuffare hushållssysslor. Då fungerar att par vantar i slittålig bomull bäst.

Boosta din crème

Ge din handcrème lite extra styrka genom att stryka på ett rejält lager och sen trä på ett par vanliga bomullsvantar. Tack vare värmen från huden och isoleringen fungerar ingredienserna ännu bättre.

Vikten av olja

Precis som din övriga hud mår fuktfattiga händer ännu bättre om de får en dos närande olja. Ett väl beprövat husmorsknep är att värma lite olivolja i mikrovågsugnen, smörja in händerna, trä på plastpåsar och därefter vanliga bomullsvantar. Sov med hela kalaset och du vaknar med babylena händer nästa morgon.

1. Crabtree & Evelyn India Hicks Island Living Ultra-moisturising hand therapy, 139 kr/100 g.

POÄNG: 4,8

OM PRODUKTEN: Krämig produkt med en härligt blommig doft. Känns ganska fet

på huden, men går ändå snabbt in. Den känns riktigt dryg och händerna håller sig mjuka länge.

En bra produkt till ett bra pris!

2. L’Occitane 20 % Shea Butter Hand Cream, 225 kr/150 ml.

POÄNG: 4,6

OM PRODUKTEN: En något smörig konsistens och en fräsch, men ganska stark doft. Är lite kladdig först, men sjunker in efter någon minut och gör händerna sammetsmjuka. Effekten håller i flera timmar.

3. La Prarie Cellular Hand Cream, 875 kr/100 ml.

POÄNG: 4,5

OM PRODUKTEN: Lyxig produkt med en härlig rosdoft som snabbt går in i huden. Minus för skruvkorken, som är lite krånglig, och det höga priset. Bra att den bekämpar åldersfläckar!

4. Comfort Zone Skin Defender Hand Cream, 255 kr/75 ml.

POÄNG: 4,4

OM PRODUKTEN: Känns lagom krämig och har en behaglig doft. Konsistensen är perfekt. Håller händerna mjuka länge. En favorit i testet.

5. Matis Youth Hand Cream Spf 10, 345 kr/75 ml.

POÄNG: 4,3

OM PRODUKTEN: En smula trögflytande, men med en fräsch och svag doft. Vid överdosering blir händerna rejält kladdiga. En liten klick räcker. Händerna håller sig mjuka länge. Tummen upp för solskyddsfaktor 10.

6. Biodroga Special Care Hand Treatment Rich, 195 kr/75 ml.

POÄNG: 4,0

OM PRODUKTEN: Handcrème som är rik på essentiella oljor. Skön konsistens som snabbt går in i huden, men som efterlämnar en lite klibbig hinna som är svår att bli av med. Vi gillar den långvariga effekten.

7. Nuxe Bio Beauté Nourishing Hand Cream, 165 kr/75 ml.

POÄNG: 3,8

OM PRODUKTEN: Ekologiskt certifierad crème med en behaglig och diskret doft. En rätt smörig konsistens som gör att händerna blir en aning klibbiga.

8. Weleda Hand Cream Havtorn, 89 kr/50 ml.

POÄNG: 3,5

OM PRODUKTEN: Innehåller ekologisk havtornsolja som ska verka skyddande och vårdande. Produkten har en mycket speciell doft, så doftkänsliga bör se upp. Känns kladdig först, men går snabbt in i huden.

9. Natuvive Lemongrass Moist Hand Cream, 57 kr/60 ml.

POÄNG: 3,0

OM PRODUKTEN: Innehåller citrongräs och E-vitamin och har en ganska rinnig konsi­stens. Doften påminner om sköljmedel. Lägger sig som en hinna på huden och känns lite kylande. Händerna känns lite klibbiga.