Trendiga mensmasken – kan den bota akne och eksem?
Kan mensblod bota hudbesvär som akne och eksem? Ja, menar anhängarna av mensmask-trenden, som alltså använder sitt eget mensblod som ansiktsmask. Men läkarna är skeptiska.
Mensmasken, eller månmasken som den också kallas, trendar världen över – bara i sociala medier-appen Tiktok har videor med ämnet ”periodfacemask” 6,4 miljarder visningar.
https://www.instagram.com/p/CXHRhdClNW_/?hidecaption=trueOch fördelarna är många enligt anhängarna. Till exempel sägs mensmasken kunna bota eksem och hjälpa den som har problem med hormonell akne, bland annat tack vare blodets innehåll av zink, koppar och magnesium. Förespråkare lutar sig också mot en vetenskaplig studie som presenterats i World journal of plastic surgery och visar på att stamceller som utvunnits ur mensblod kan ha positiv påverkan på huden.
Mensblod i ansiktet sägs bota akne
Att använda sig av mensblod på olika sätt är inte något nytt påhitt, utan har använts i flera kulturer genom historien. På Filippinerna ska det till exempel länge ha funnits en tro på att om en flicka tvättar sitt ansikte med blod första gången hon får mens, slipper hon akne under resten av sin tonårstid.
Många menar också att månmasken kan vara ett sätt att komma i kontakt med sin kvinnliga kraft och bryta tabut kring menstruation. En av dem är australiska Yazmina Jade, som har skapat rubriker med sina ”heliga ritualer”, som hon menar fördjupar hennes kontakt med sin kropp och kärleken till sig själv.
https://www.instagram.com/p/CBHN1cxD26I/?hidecaption=trueMen de flesta som hakar på dagens trend är kanske främst ute efter de näringsämnen som blodet innehåller.
Vad säger då vetenskapen?
– Att använda sig av en mensmask är något som jag aldrig skulle råda någon att göra, säger Petra Kjellman, hudläkare på Diagnostiskt Centrum Hud.
– Så länge huden är hel och hudbarriären intakt kan till exempel mineraler som zink inte direkt tränga in och göra nytta. Att använda mineraler topikalt – på huden – har inte någon säkerställd effekt, och om det eventuellt skulle ge något resultat är det här ett väldigt krångligt sätt att applicera det.
Hudläkaren: ”Ofarligt trams”
Somliga läkare har varnat för trenden och menar bland annat att det är svårt att samla in mensblod på ett sterilt sätt, vilket gör att blodet kan kontamineras av till exempel bakterier och svett, samt att infektioner som kan förekomma i slidan riskerar att sprida sig till huden i ansiktet. Men Petra Kjellman ser inga direkta risker.
– Jag skulle säga att det är trams, men ofarligt. Det finns mycket osterilt som vi använder på vår hud. Har du till exempel en burk med ansiktskräm som stått i badrumsskåpet i två år innehåller den säkert en hel del bakterier den också.
– Skulle du däremot använda mensblod tillsammans med en dermaroller eller liknande, som penetrerar hudens barriär, då kan det finnas stora risker. Underlivet är ju inte sterilt på något sätt.
Skönhetsbehandlingar med blod
Tron på blod som föryngrande och förskönande har i alla tider varit stark hos människan – både i verkligheten och i sagorna. Det nutida intresset för blod inom hudvård har fått extra fart av att kändisar som Kim Kardashian lyft skönhetsbehandlingar i stil med vampire facials. Kardashian har berättat om hur hudvårdsentreprenören Dr. Barbara Sturm, läkare inom medicinsk estetik, injicerat Kims hud med hennes eget blod. Sturm har även utvecklat ansiktskräm med blod som ingrediens, som sägs ha läkande och föryngrande effekter.
https://www.instagram.com/p/WsspMAuS2A/?utm_source=ig_embed&ig_rid=9924a04d-35eb-4543-93b7-fbcbf3fec23d– Där talar vi om något helt annat. Det är behandlingar som utförs i sjukhusmiljöer, där man centrifugerar blodet och tar bort till exempel röda blodceller, för att sedan använda blodplasman, säger Petra Kjellman.
Mensmasken speglar vår vilja att hitta nya uppseendeväckande metoder
– Den exakta effekten varierar, men många upplever att metoden fungerar mot till exempel håravfall och rynkor. Men att använda ”helt” blod som vandrat genom underlivet och blandats med en massa annat – nej, jag kan inte se att det skulle kunna ha några effekter på till exempel akne.
Hon avfärdar mensmasken som en hype.
– Jag skulle säga att det är den typen av trend som speglar vår vilja att hitta nya uppseendeväckande metoder att prova, men som inte har något faktisk effekt, säger hon.
LÄS MER: Hur bra är Brads hudvård? Skönhetsredaktören om kändisproblemet i hudvårdsvärlden
LÄS MER: Hitta din hudtyp och rätt produkter – med expertens guide
LÄS MER: Jamie Lee Curtis, 63, avskyr skönhetsingrepp: ”Mixtra inte med ansiktet”