Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vad är en BB-crème?

Damernas världs skönhetsredaktör Therése Hallberg svarar på läsarnas skönhetsfrågor varje vecka här på Damernas.se. 

VECKANS FRÅGA: Den senaste tiden har jag hört talas om en ny slags produkt som ska göra underverk för huden, något som kallas för BB-crème. Men vad är det och varför är den så bra? Finns det en eller flera? /Charlotte

SVAR: BB-crèmer är egentligen ingen ny produkt, tvärtom utvecklades de av tyska dermatologer på 1960-talet för att hjälpa patienter som behövde skydda, lindra och täcka en hud som behandlats med laser, peelingar och andra likande ingrepp. Under mitten av 2000-talet blev BB-crèmer, som ursprungligen står för "blemish balm", en stor hit i Korea och senare följde succé även i Japan. I höstas lanserade Garnier sin BB-crème i Sverige (och så vitt jag vet den första på den svenska marknaden), en lansering som med andra ord rönt stor uppmärksamhet här hemma. Utomlands finns det dock flera olika BB-crèmer i olika utföranden och från olika märken.

En BB-crème kan lättast beskrivas som ett mellanting mellan en färgad dagcrème och en foundation. Inte nog med att de ger bra och samtidigt naturlig täckning, de är också fulladdade med ingredienser som ska verka anti-age, ge lyster, ha en uppljusande effekt på pigmenteringar och också verka mot acne. Dessutom innehåller de solskyddsfaktor. Kort sagt är den BB-crème en multiprodukt som ska fungera på det mesta - även om de olika utförandena skiljer sig från produkt till produkt. 

Än så länge är utbudet ganska magert här i Sverige men med tanke på BB-crèmernas popularitet utomlands får vi hoppas att även andra märken hittar hit (i New York såg jag till exempel som hastigast Estée Lauders hyfsat nylanserade BB-crème). Jag gillar BB-crèmer, eftersom de fungerar perfekt de dagar jag inte orkar applicera eller känner för en täckande foundation.