Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Allt om gua sha, ansiktsbehandling med stenar.Allt om gua sha, ansiktsbehandling med stenar.Allt om gua sha, ansiktsbehandling med stenar.
Allt om gua sha, ansiktsbehandling med stenar. Foto: Jason Lloyd-Evans

Testa gua sha hemma – traditionell, kinesisk behandling för fastare hud och mindre rynkor

Gua sha – vackra stenar som ger fast, slät hud med en naturlig lyster. Skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn guidar dig till den djupgående och avkopplande, uråldriga kinesiska behandlingen, som samtidigt är så smidig att du snart kommer att kunna göra den själv hemma i soffan.

Gua sha har sitt ursprung i den kinesiska medicinen och har använts i tusentals år i Asien. Verktyget är oftast i jade eller rosenkvarts, och stenarna i sig sägs ha hudförbättrande egenskaper, men framför allt är de sköna mot huden. Redskapet är lätt att få grepp om, det känns naturligt att föra stenen över ansiktet. Och trots att det är en sten känns den levande, den blir ljummen av huden och känns inte hård eller skarp. Se dock till att ditt gua sha-verktyg är hållbart framtaget - jade-gruvorna har ett dåligt rykte, men seriösa tillverkare av gua sha ska kunna visa på certifikat som garanterar schysta villkor och hållbart framtagna produkter.

Fastare hud och mindre finnar

Behandlingen hjälper lymfsystemet att må bra, minskar svullnad och förebygger rynkor genom att ansiktets muskler får slappna av. Dessutom ökar blodcirkulationen, vilket ger huden en naturlig lyster.

– Vi har sett att personer som har jobbat med gua sha två, tre gånger i veckan regelbundet över en längre tid, har fått väldigt fina resultat på sin hud, berättar Jenni Lefstadius, auktoriserad hudterapeut.

– Speciellt akne, eftersom behandlingen sätter i gång en utrensningsprocess genom att den hjälper lymfan och underlättar flödet. Du ska inte jobba på infekterad och sårig hud, men genom att massera på områden som inte är inflammerade underlättar man läkning och får effekt på hela huden.

Gua sha-massage med verktygen sten, jaderoller, sked och kam, minskar svullnad, förebygger rynkor och håller akne borta.Gua sha-massage med verktygen sten, jaderoller, sked och kam, minskar svullnad, förebygger rynkor och håller akne borta.Gua sha-massage med verktygen sten, jaderoller, sked och kam, minskar svullnad, förebygger rynkor och håller akne borta.
Gua sha-massage med verktygen sten, jaderoller, sked och kam, minskar svullnad, förebygger rynkor och håller akne borta. Foto: Jason Lloyd-Evans

Gua sha massage kan ge huden ett lyft 

Förutom positiva resultat på akne har man sett att ansiktet verkligen får ett naturligt lyft. Gua sha formar ansiktet, forslar bort överskottsvätska och förstärker dina drag, som kind- och käkbenen. I och med att blodcirkulationen ökar får du också ett naturligt glow.

– Det är en kraftfull behandling men samtidigt väldigt skonsam, säger Jenni Lefstadius.

– Jag tror att en stor anledning till att vi har sett så fina resultat är att det handlar om avspänning, det finns något meditativt och otroligt avstressande över behandlingen.

Så gör du din egen gua sha–massage hemma

Ge ditt ansikte några minuters massage, två till tre gånger i veckan i samband med din hudvårdsrutin.

1. Rengör och smörj huden med lite olja så att stenen glider bättre, det ska aldrig bli någon friktion när du jobbar med gua sha.

2. Håll gua sha-verktyget i en 45-gradig vinkel med ett minimalt tryck och glid över huden. Börja över nacken, fortsätt upp på halsen och sedan mot käklinje och kinder. Ansiktets konturer guidar dig. Gör en sida av ansikte och hals i taget.

3. Svep med lätta drag mot örat och tinningen. Det är svårt att göra fel, men det viktiga är att hela tiden jobba uppåt och utåt för att få den lyftande effekten, och att du inte trycker för hårt, speciellt i ansiktet. Du vill inte skapa en rodnad, som ofta är förknippad med gua sha-behandlingar för kroppen. Hemma ska du i stället satsa på en behandling som alltid är skön.

4. Känn dig för, ibland har man spänningar i ansiktet, till exempel en knuta på käkmuskeln - då är det skönt att massera lite extra och öka trycket en aning. När du väl har lärt dig hur du ska jobba över ansiktet behöver du ingen spegel, utan kan sitta i soffan framför tv:n och ge dig själv ansiktsmassage.

5. Avsluta med en större våg över ansikte, ner och ut bakom örat för att dränera och hjälpa lymfan. Efter användning, tvätta stenen med en mild tvål och ljummet vatten.

Tips! Dra kortsidan av verktyget över ”arg-rynkan”, det gör att obehagliga spänningar över pannan släpper. Ha med ett gua sha-verktyg till jobbet och dra lite över nacke och axlar för att lösa upp spänningar framåt eftermiddagen.

 

Välj rätt gua sha-verktyg: skrapa (sten), roller, sked eller kam?

Redskapen har olika egenskaper och kan användas både var för sig - eller alla i en grundlig behandling.

1. Gua sha sten 

Rose quartz gua sha-sten från Kicks.Rose quartz gua sha-sten från Kicks.Rose quartz gua sha-sten från Kicks.
Rose quartz gua sha-sten från Kicks.

Klassiska skrapan, det redskap vi oftast förknippar med gua sha. Den längsta sidan använder du över panna och nacke, kortsidan över ögonbryn och under ögat, medan den vågiga sidan är för kind- och käkben.
Rose quartz gua sha-sten, Kicks. Mer info och köp här (länk till Kicks)

2. Gua sha roller 

Facial roller för gua sha, från Kerstin Florian.Facial roller för gua sha, från Kerstin Florian.Facial roller för gua sha, från Kerstin Florian.
Facial roller för gua sha, från Kerstin Florian.

Rollern är absolut enklast att använda eftersom man inte behöver någon speciell teknik, det är bara att rolla över hela ansiktet, alltid uppåt och utåt, med obefintligt tryck. Den ser mer aggressiv ut än vad den är, men var ändå alltid försiktig om huden skulle vara inflammerad. Antingen kan du använda den som sista steg i hudvårdsrutinen, med lite extra olja, eller som första steg på ren hud som förberedelse för kommande produkter.
Gua sha-roller med black sibin stone, Kerstin Florian. Mer info och köp här (länk till Lyko).

3. Gua sha sked 

Gua sha-sked av jadesten från Yin your skin.Gua sha-sked av jadesten från Yin your skin.Gua sha-sked av jadesten från Yin your skin.
Gua sha-sked av jadesten från Yin your skin.

Skeden är perfekt runt ögonen för att dämpa svullnad. Förvara den i kylen för maximal effekt. Skippa oljan runt ögonen och satsa i stället på ett lättare, återfuktande serum.
Gua sha-sked av jadesten, Yin Your Skin. Mer info och köp här (länk till Lyko).

4. Gua sha kam 

Gua sha-kam av jadesten från Yin Your Skin.Gua sha-kam av jadesten från Yin Your Skin.Gua sha-kam av jadesten från Yin Your Skin.
Gua sha-kam av jadesten från Yin Your Skin.

Kammen gör samma sak som den klassiska skrapan men ger en ny dimension till behandlingen eftersom du kan avsluta med att kamma hårbotten, armar, axlar och nacke, vilket är en underbart skön massage.
Gua sha-kam av jadesten, Yin Your Skin. 

LÄS MER: Ansiktsroller och massageverktyg för ansiktet - ge dig själv ett lyft hemma! 

LÄS MER: Så blir du av med påsar och mörka ringar under ögonen (bästa tipsen!)