Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Vad kan man göra åt påsar och mörka ringar?” Experterna svarar på frågor om botox, fillers och trådlyft

Dubbelhaka, påsar under ögonen och ”rökrynkor” fast man aldrig rökt – Christoph Martschin, hudläkare, och Annika Harlén sjuksköterska, båda erfarna inom injektioner och estetiska behandlingar – ger svar på läsarnas frågor.

Trots pandemin har avancerade estetiska behandlingar ökat både i Sverige och globalt de senaste åren, och nyfikenheten bland Damernas Världs läsare är stor. 

Annika Harlén har behandlat patienter med filler och botox i över 25 år och är en av av de injektionssköterskor i Sverige som har längst erfarenhet. Sedan 9 år tillbaka driver hon Entouch Klinik i Stockholm. 

Christoph Martschin är en av Sveriges mest erfarna hudläkare inom estetisk medicin och föreläser internationellt om injektioner. Han har en bakgrund på Karolinska men är nu medicinsk ansvarig för Akademiklinikens hud- och injektionsverksamhet i Sverige. 

Här svarar de på era frågor om injektioner:

”Jag är sugen på att testa fillers i läpparna, men jag är jätterädd för ett onaturligt resultat. Vad ska jag tänka på?”

Christoph Martschin: – Det bästa är att diskutera dina mål och farhågor med din behandlare. Utifrån dina läppars form kan man jobba med olika aspekter, som volym, form och lutning. Sen är det bästa att bygga upp ett resultat gradvis.

”Med åren har jag fått mer lös hud under hakan. Jag känner mig inte redo för hakplastik, men hur effektiva är de metoder som finns där man inte tar till kniven?”

Annika Harlén: – Många får bra effekt med två eller tre Profhilo-behandlingar, vilket ger en bra sammandragande effekt. PDO-trådar ger också en uppstramande effekt.

Christoph Martschin: – Det kan med fördel kombineras med andra metoder som IPL och fraktionerad laser.

”Vad kan jag göra åt min dubbelhaka om jag inte vill operera? Finns det något annat effektiv sätt att få bort fettet?”

Christoph Martschin: – Det finns en metod där man fryser fettet under hakan för att få den att minska, även fettupplösande injektionsbehandlingar som Belkyra finns. Men om hudens spänst är nedsatt är klassisk fettsugning och kirurgi fortfarande det bästa alternativet.

”Fillers för att fylla ut ringar under ögonen, är det bra eller dåligt?”

Annika Harlén: – Bra i vissa fall och dåligt i andra. Här gäller det att göra en individuell avvägning. Det är jätte-viktigt att den som behandlar ringar under ögonen, eller ett så kallat ”tårdike”, med fillers lägger det tillräckligt djupt

för att undvika puffighet. Är du tillräckligt djup där är fillers perfekt, men om man inte har ”tårdiket” skulle jag rekommendera Sunekos.

”Och filler för mörka ringar ..?”

Annika Harlén: – Om tårdiket är väldigt djupt kan det bli en mörk skugga och då hjälper en filler, men det kan också bero på väldigt tunn hud med synliga blodkärl och då kan Sunekos hjälpa till att förbättra.

Christoph Martschin: – Om de däremot beror på pigmentinlagring är andra behandlingar mer effektiva, som laser och Dermapen.

”Jag har rökrynkor trots att jag aldrig rökt, vad kan man göra åt det?”

Annika Harlén: – Rökrynkor är ett tokigt ord eftersom det kan drabba alla, men mestadels kvinnor trots att de aldrig haft en cigarett i munnen. Det beror mycket på hormoner, när du tappar östrogen så uppträder ofta den här sortens rynkor. Man ser nästan aldrig den här sortens rynkor hos män eftersom de har tjockare hud. Jag brukar behandla smårynkorna närmast läpparna först med en filler längs konturen, men om rynkorna börja högre upp så kan Sunekos hjälpa till att fylla ut och föryngra huden. Botox kan också hjälpa eftersom det hindrar den ihopdragande rörelsen som är en av anledningarna till att rynkorna uppträder. Dock kan många uppleva det som lite obehagligt med Botox i överläppen, men små doser kan tona ner rörelsen.

Ulrika, behandlad med botox och Restylane av Annika Harlén.

”Jag har förlorat volym runt ögonen och har en urgröpt look jag gärna vill bli av med. Vad kan man göra?”

Annika Harlén: – Jag misstänker att du även förlorat volym vid tinningarna, ett vanligt ålderstecken, som förstärker dödskalle-looken och där kan man lägga filler för att addera mjukhet. Sedan får man göra en bedömning vad som är bäst runt ögonen.

”Vad kan man göra åt konstant sura mungipor?”

Annika Harlén: – Marionettlinjerna beror på vanan att dra ner mungiporna, i kombination med att huden förlorar sin elasticitet. Botox hindrar den nedåtdragande rörelsen. Om rynkan har hunnit bli djup kan lite filler fylla ut.

”Och nasolabialvecken mellan näsa och mun ..?”

Annika Harlén: – Då behöver jag titta på kindbenen och se hur mycket tyngd du har som orsakar linjerna vid näsan. Ofta behöver man göra en kombination av att lyfta kindbenen och även lägga lite filler i nasolabialvecken. Nasolabialvecken brukar vara bland de första ålderstecknen och har du bara små linjer lägger jag en tunn filler. Förr kunde man se folk med två korvar i nasolabialvecken, men nu för tiden lägger man aldrig mycket filler där. Som alltid gäller det att se till helheten och hur ansiktet rör sig för att få ett så naturligt resultat som möjligt.

LÄS MER: Skönhet som sticks – det senaste om botox, fillers och trådlyft (och produkterna som ger proffsresultat hemma)