Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Undvik vanliga misstag när du applicerar och förvarar parfym.Undvik vanliga misstag när du applicerar och förvarar parfym.Undvik vanliga misstag när du applicerar och förvarar parfym.
Undvik vanliga misstag när du applicerar och förvarar parfym. Foto: TT

Experten: 5 vanliga misstag de allra flesta av oss gör med våra parfymer

Brukar du förvara din parfym i badrumshyllan eller applicera den genom att spraya på en handled för att sedan gnida in doften i den andra? Då har du gått i fällan för två ytterst vanliga parfymmisstag. Här reder en av världens mest kända parfymörer ut fem vanliga missar – och berättar hur du undviker dem.

Det är amerikanska Vogue som tagit hjälp av den prisbelönte parfymören Francis Kurkdjian, vars ypperliga doftsinne tagit fram populära dofter för Christian Dior, Carven och egna märket Maison Francis Kurkdjian. Visste du, till exempel, att den fuktiga luften i badrummet efter en lång dusch kan rubba fräschören i din favoritdoft?

Läs vidare för att lära dig hur du undviker vanliga parfymmisstag, och får doften att leva längre på köpet.

LÄS MER: Säsongens bästa parfymer - vi listar väldoftande nyheter

1. Du förvarar din parfym på fel plats

Parfymer är sammansatta av noggrant utvalda molekylblandningar som bör behandlas lika känsligt som en flaska champagne, enligt Kurkdjian. Parfymer reagerar nämligen på temperaturskiftningar, vilka exempelvis kan uppstå i ett badrum efter att man tagit en dusch. Det kan ”sätta i gång oväntade kemiska reaktioner hos de naturliga ingredienserna, vilket får parfymen att åldras snabbare”, menar Kurkdjian. Badrum fyllda av vattenånga kan göra att citrusdofter förlorar sin friskhet och att doften av patchouli (som naturligt har en kryddig och träaktig karaktär), kan skifta till en något märklig karaktär.

Men vilken är då den bästa platsen att förvara sin parfym på? 

Inuti dess originalförpackning och i rumstemperatur (21 grader), säger Kurkdjian. Vill man få sin parfym att hålla ännu bättre, så kan man ställa den kylskåpet, tipsar han.

2. Du köper för stora flaskor

Använder du din favoritparfym varje dag? Då tar du slut på den relativt fort, och kan hoppa över denna punkt. Är du däremot av sorten som skiftar mellan olika parfymer, kan det vara smart att investera i en mindre flaska nästa gång. Parfymers molekyler bryts nämligen sakta ner ju mer luft som kommer in i flaskan. Kurkdjian menar att den ultimata storleken på en flaska är 1,2 - 2,4 milliliter – vilket är storleken för parfymtester – och tipsar om att köpa flertal små behållare att hälla över parfymen från den stora flaskan till. Låter det för krångligt är kylskåpet än en gång räddaren i nöden: ”det får dem att behålla sitt blomster”, säger parfymören.

Köper du för stora parfymflaskor?Köper du för stora parfymflaskor?Köper du för stora parfymflaskor?
Köper du för stora parfymflaskor? Foto: TT

3. Du applicerar parfymen fel

Parfym ska sprayas där den inte döljs av kläder. Halsen (så länge den inte täcks av en polotröja), handlederna och armvecken (om du har en kortärmad tröja), är bra platser. Det viktiga är att parfymen får komma i kontakt med luft, vilket även gör håret till en bra plats att applicera på. ”När det rör sig med vinden hjälper det att sprida doften”, säger Kurkdjian. Han poängterar även att parfym lätt släpper från torr hy, och tipsar om att smörja in sig med hudkräm innan man sprayar.

Parfym ska sprayas där den inte döljs av kläder. Det viktiga är att den får komma i kontakt med luft.

4. Du gnider in parfymen

Ett ordentligt spray på ena handleden, som du sedan gnuggar på den andra handleden, och slutligen mot halsen. Känner du igen dig? ”Väldigt dåligt”, säger Kurkdjian. Friktionen som skapas när du gnider huden värmer nämligen upp den, vilket i sin tur avger naturliga enzymer som ändrar doftens karaktär. Till exempel förlorar blommiga noter sin krispighet av värme. Knepet är att helt enkelt spraya på varje plats för sig.

5. Du undviker syntetiska noter

Syntetiska noter? ”Det låter fejk”, är kanske den första tanken som slår sig när du hör ordet. Syntetiska noter är gjorda på konstgjord väg genom kemiska reaktioner, medan naturliga noter utvinns ur naturen. De flesta parfymer är gjorda av både naturliga och syntetiska noter och faktum är att många av våra mest populära noter – som pion och liljekonvalj – inte kan tas fram naturligt, då blommorna inte ger ifrån sig några aromer. Därför får man skapa dem med hjälp av syntetiska molekyler istället, som doftar minst lika gott.

LÄS MER: Så hittar du parfymen som passar just dig – enligt ditt stjärntecken 

Källa: Vogue.com.