Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vårdande foundation är det nya – så funkar det (+ bästa produkterna!)

Foundation ska inte längre vara en produkt som täcker skavanker – nu ska den vårda huden likt hudvård istället. Damernas Värld tipsar om bästa produkterna och förklarar hur det fungerar.

Proppade med skyddande antioxidanter, lystergivande vitaminer och stärkande oljor – den nya generationens foundations levererar så mycket mer än enbart täckning. 

Damernas Världs skönhetsexpert djupdyker i de nya, revolutionerande produkterna.

LÄS OCKSÅ: Foundation – bäst i test (och tipsen för att hitta rätt nyans!)

 

Så väljer du rätt vårdande foundation

Nya avancerade teknologier och mer exklusiva vårdande ingredienser kan göra den nya generationens foundations till lite av en investering – visserligen värd varenda krona, men det gäller ju att hitta rätt. Så här ska du tänka:

1. Börja med att fundera på vilken typ av resultat du är ute efter. Täcka alla skavanker och ojämnheter? Hålla T-zonen matt men samtidigt ge kinderna fukt? Se helt naturlig ut på huden?

2. Fundera vidare på hur du använder foundation. Är enkelhet en hjärtefråga, eller är makeupritualen en stund du uppskattar? Vill du applicera en produkt med fingrarna eller föredrar du pensel? Är det viktigaste fukt eller en nedmatterande effekt? Försök ringa in vilken produkt som motsvarar dina önskemål.

3. Många av dagens produkter är så pass bra i sig själva att en primer och en hel arsenal av varianter i den så kallade basgarderoben kan vara överflödiga (dock inte alltid). Lär dig i stället hur du kan applicera produkten på olika vis för att variera täckgrad eller addera extra glow. Ofta kommer du långt med en enda bra foundation och en höjdare till concealer, så att tänka kvalitet framför kvantitet är ett hållbart tips.

LÄS OCKSÅ: Hyaluronsyra – så bra är det för din hy (+ produkterna som funkar!)

 

Bästa vårdande foundations – skönhetsexperten väljer:

1. Vårdande foundation med jojoba

Täckande foundation baserad på oljor från bland annat kokos och jojoba, ”Un” cover-up cream foundation, Rms Beauty. Läs mer och köp här.

 Läs mer och köp här.

2. Garanterat glow från Dior

Näringsrikt rosextrakt som jobbar på lyster tillsammans med fukt och garanterar glow, Prestige micro-fluid, Dior. Läs mer och köp här.

 Läs mer och köp här.

3. Hudföryngrande foundation från Clarins

Mediumtäckande, hudföryngrande foundation, Everlasting youth fluid, Clarins. Läs mer och köp här.

 Läs mer och köp här.

4. Foundation med c-vitamin från Bare Minerals

Silkeslen foundation laddad med stamceller från syrén och C-vitamin för en klarare hudton, Bareskin pure brightening serum foundation SPF 20, Bare Minerals. Läs mer och köp här.

 Läs mer och köp här.5. Vegansk och vattenfast foundation från Base of Sweden

SPF-berikad foundation med extra lång hållbarhet – vattenfast, kladdfri och vegansk, The base foundation, Base of Sweden. Läs mer och köp här.

 Läs mer och köp här.

6. Hyllad ansiktsolja från Kosås

Ansiktsolja med mineralpigment för en skir täckning, Tinted face oil, Kosås. Läs mer och köp här.

 Läs mer och köp här.

7. Utjämnande produkt med hyaluronstra och jojobaolja

Basprodukt med jojobaolja, hyaluronsyra och aloe vera, som stärker, återfuktar, jämnar ut och ger glow, Bio mineral liquid illuminator, Estelle & Thild. Läs mer och köp här.

 Läs mer och köp här.

 

Vippiga wow-fransar, det perfekta röda läppstiftet och högblank manikyr i all ära, men handen på hjärtat – är det något som slår den perfekta basen? Så där franskt (knappt skönjbar), filmstjärnelikt airbrushad, eller med riktigt bra lyster, som man annars bara lyckas se ut efter två veckors semester.

Att det ens går att fuska sig till är ju en ynnest när man tänker efter. Och dessutom lättare än någonsin, tack vare den innovationsrikedom och allt mer avancerade teknik vi ser bakom varje nylanserad foundation. Att enbart erbjuda täckning och möjligen lite fukt skapar inga kioskvältare i dag.

Trots att vi förr såg foundations berikade med fuktbevarande oljor och hyaluronsyra var det först i samband med den koreanska varianten av BB-crèmens intåg i väst, år 2012, som vi tog det verkliga klivet bort från dåtidens ofta kakiga och tilltäppande basprodukter och gick mot hudvårdande, multifunktionella och mer avancerade diton. Och vi tittade aldrig tillbaka.

Faktum är ju att utan en bra bas så faller resten ganska platt, något Victoria Silvstedt påpekade när hon var på en snabb Sverigevisit under lanseringen av Base of Sweden, ett nytt varumärke enbart fokuserat på hållbar och vårdande basmakeup, som hon själv valt att investera i:

– Basmakeupen är det viktigaste av allt och min hy äter smink! Har man inte en bra bas kan man inte åstadkomma en bra sminkning, tycker jag. När det gäller foundation måste jag ha något som både täcker, håller huden matt och som verkligen sitter riktigt bra och länge.

Att den svenska innovationen vann pris i kategorin Make up på skönhetsmässan Cosmoproof tidigare i år, flera månader innan den ens hade släppts, skapade naturligtvis skyhöga förväntningar, men hajpen är inget som grundaren och entreprenören Jasmine Lundqvist är rädd för:

– Vi har skapat en produkt som sitter genom svett, saltvatten, regn och tårar. Du kan sova med den om du vill, och den sitter. Du behöver till och med en speciell rengöring för att kunna ta bort den, men samtidigt är den ”osynlig”, säger hon.

En annan ny svensk spelare i segmentet bas är Skincitys varumärke Make the Make, som efter sin första pensellansering nu släppt en hel radda basprodukter med fokus på hudvårdande egenskaper. Sofia Mellström, produktutvecklare på Skincity berättar:

– Vi är insnöade på hud, så hela grundidén var att ta det absolut bästa vi har inom hudvård, de mest vårdande ingredienserna och formuleringarna och tillsätta pigment. Tänk ett serum med makeupeffekt. Utgångspunkten för vår makeup är alltid den behandlande effekten och att framhäva huden, inte att täcka över den.

Ett liknande tänk har det amerikanska märket med det svenskklingande namnet Kosås, vars superhypade Tinted face oil är baserad på närande plantbaserade oljor med tillsatt pigment. Den är magisk, men närmast en sport att få tag på…

Och marknaden är långt ifrån mättad. Clarins lanserar en ny foundation som innehåller bland annat vårdande rödalg, som också återfinns i deras serum och crèmer. Dior kommer med ytterligare en foundation i sin Prestige-serie (tidigare finns en cushion-foundation) berikad med lyxigt rosextrakt.

Senare i höst lanserar avancerade hudvårdsvarumärket Filorga en lätt flytande bas med kollagenstimulerande och pigmentutjämnande egenskaper. Gränserna mellan hudvård och makeup suddas onekligen ut.

LÄS MER: Bästa concealern – här är bäst i test (och tipsen för att lyckas med sminket)

Foto: Jason LLoyd Evans