Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varför solskydd när jag inte ska sola?

FRÅGA: Mina väninnor säger att man alltid måste ha en dagcrème med solskyddsfaktor, men är det verkligen nödvändigt om jag inte ska vistas i solen? Förr fanns det bara solskyddsfaktor i solcrémer men nu finns det i det mesta, till och med i mitt läppglans. Det här med solskyddsfaktor i allting känns mest som ett knep från skönhetsföretagen så att de kan sälja mer produkter, tycker jag. /Kerstin

PSST. Bilden kommer från DV:s modejobb Venice Beach, plåtat av Andreas Kock/CameraLink. Se hela modereportaget här. 

SVAR: Du har helt rätt i att solskyddsfaktor, som förkortas spf, finns i allt fler skönhetsprodukter, som till exempel färgade dagcrèmer, läppglans och läppstift.
Att det skulle vara ett knep från skönhetsföretagen är svårt att avgöra, däremot har kunskapen om hur mycket skada solen kan orsaka i huden ökat de senaste åren.
Att skydda sig mot UVA- och UVB-strålar är alltid en bra idé, eftersom det inte bara är solen som avger UV-strålning, också datorskärmar avger strålning. Befinner du dig inomhus en solig dag släpper dessutom fönsterglasen igenom en del strålar som också kan skada huden om du inte skyddat den med en solskyddsprodukt. Gör det till en god vana att varje morgon smörja in ansiktet med en ansiktscrème som innehåller solskyddsfaktor med minst spf 15 om du inte planerat att vistas i solen.
Ska du däremot vara utomhus måste solskyddet vara ännu högre, åtminstone spf 30.

Vill du också ställa en fråga till DV:s shönhetsredaktör Therese Hallberg? Ställ din fråga HÄR.