Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Funkar fettfrysning? Damernas Värld ger en recension.Funkar fettfrysning? Damernas Värld ger en recension.Funkar fettfrysning? Damernas Värld ger en recension.
Funkar fettfrysning? Damernas Värld ger en recension. Foto: Jaclyn Adams

DV testar: Kan coolsculpting frysa bort kärlekshandtagen?

Coolsculpting är en metod som fryser bort fett. Vad kostar det? Vad är resultatet före och efter en fettfrysning? Och framför allt – funkar det? 

Coolscuplting eller fettfrysning som det kallas på svenska, är den enda fettfrysningsbehandling som är godkänd av amerikanska FDA (Food and drug administration). Som vi alla vet kommer kroppssjälvförtroende inifrån, men ibland står ändå inslag som envisa kärlekshandtag eller hängig hud i vägen mellan oss och glädjen att slänga kläderna i sommar.

Vad är coolsculpting - fettfrysning?

Coolsculpting är den enda typ av fettfrysningsbehandling som är godkänd av amerikanska FDA (Food and drug administration). Fettcellerna fryses ner till minus 11 grader och dör en naturlig celldöd. Lymfan tar sedan hand om de döda fettcellerna som gradvis kissas ut. Någonstans mellan 20 och 25 procent av fettcellerna i området dör, beroende på utgångsläge. Ingen annan kringliggande vävnad skadas. Full effekt nås efter ungefär fyra månader. Fettcellerna som frysts ner försvinner permanent.

För vem passar fettfrysning?

Dig med lokala, envisa fettdepåer, som vill skulptera kroppen utan att ändra vikten i övrigt. Vanliga områden att behandla är mage, kärlekshandtag och lår. Enbart greppbart, mjuk fett (subkutant fett) kan behandlas - fett som till exempel sitter bakom bukväggen går inte att behandla. Det är viktigt att komma ihåg att coolsculpting inte är en viktminskningsmetod. Konsultation krävs före behandlingen.

 

Det är viktigt att komma ihåg att coolsculpting inte är en viktminskningsmetod

Var kan man göra coolsculpting?

Vi testade på Akademikliniken, men coolsculpting finns på flera kliniken och salonger runt om i landet.

Vad kostar coolsculpting och hur många behandlingar krävs?

Från 5 900 kr. Kärlekshandtagen kostar från 10 200 kr, beroende på antal behandlingar som krävs (för mig räcker en behandling).

Vi testar coolsculpting i Stockholm

TESTARE: MARIA AHLGREN

I en era där en timglasformad kropp med fyllig rumpa och välsvarvad midja är högsta ideal är min lilla kropp ungefär så otrendig som en kroppsform kan bli. Jag har alltid haft en rak figur med smala pojkhöfter och obefintlig midja, och det lilla fluff jag har ligger stadigt samlat runt magen och på kärlekshandtagen. Hur min kropp väljer att distribuera sina fettceller tycks skrivet i sten. Sedan några år tränar jag styrketräning med fokus på rumpa, ben och mage, men som alla vet vid det här laget så kan man aldrig träna bort eller punktförbränna envisa, lokala fettdepåer. 

Mina magmuskler kan vara hårda som stål, men det finns alltid ett litet mjukt duntäcke ovanpå. Duntäcket framtill gör mig ingenting, men att vara bredare över kärlekshandtagen än över stussen är en utmaning när det gäller att hitta välsittande kläder. Att gå ner i fettprocent är inte ett alternativ - om jag så vägde som en räka så skulle kärlekshandtagen hänga sig kvar. Jag vill angripa kärlekshandtagen och inget annat, och därför väljer jag coolsculpting, där lokala fettdepåer behandlas med kontrollerad kyla, så kallad cryolipolys.

... därför väljer jag coolsculpting, där lokala fettdepåer behandlas med kontrollerad kyla, så kallad cryolipolys

Före och efter – coolsculpting på Akademikliniken

På Akademikliniken får jag först göra en konsultation hos hudterapeuten och behandlaren Alexandra Johansson. Alexandra nyper och konstaterar att jag har tillräckligt med greppbart fett för att behandlingen ska ge effekt (hurra!). Hon ritar upp exakt var munstyckena ska placeras, tar före och efter-bilder och informerar mig om vad jag kan förvänta mig. Det verkar som att en liten insvängd midja finns där på horisonten även för mig, och jag börjar direkt visualisera hur jag ska bli en sådan kvinna som markerar midjan med bälten och höga jeansshorts à la 90-talet. Vågar jag till och med hoppas på en liten smäcker svank? Det verkar så!

Jag dricker kaffe och betar av mejl i lugn och ro samtidigt som mina fettceller traumatiseras

Eftersom jag är ganska liten räcker ett munstycke per sida. När maskinen går i gång sugs huden in i munstycket, det bildas ett vakuum och nedkylningen börjar. De första minuterna sticker och svider det lite i huden som på en kylig vinterdag, men strax domnar området. Behandlingen av en sida tar 35 minuter. Jag dricker kaffe och betar av mejl i lugn och ro samtidigt som mina fettceller traumatiseras. Direkt efter att munstycket tas av är det dags för behandlingens enda smärtsamma moment - massagen. 

Under två minuter masserar Alexandra den frusna huden, och när blodcirkulationen kommer i gång bränner det rejält. Efter ytterligare några minuter har obehaget lagt sig, och det är dags för andra sidan. Efter behandlingen åker jag och kör en timmes yoga, och förutom en domnad i huden upplever jag inget obehag. Man kan få blåmärken och svullnad, men det enda som skvallrar om att jag gjort något är strecken efter tuschpennan och lite rodnad.

Resultat av fettfrysning – recension

I skrivande stund har det bara hunnit gå en vecka, och resultat syns tidigast tre veckor efter behandling. Om två månader syns 80 procent av resultatet, för att peaka efter fyra månader. För varje gång jag kissar är jag ett steg närmare min nya midja, och jag finner en bisarr glädje i att tänka hur jag spolar ner mina kärlekshandtag i toaletten. Att vänta på min nya midja är som att vänta på julafton. Nu ska jag bara hitta det perfekta bältet att framhäva mina nya proportioner med.

LÄS MER: DV testar LPG-massage - vad blev resultatet?